Kultainen kukkakaali–kikhernepata ja tofua garam masala

Kaupallinen yhteistyö, Asennemedia ja Meira

Meira_mausteet3 Meira_mausteet10

Innostuin viime viikonloppuna päivittämään maustekaappini lähes täydellisesti, kun Meiran kanssa tekemäni yhteistyön tiimoilta sain paljon uusia mausteita käyttööni. Olen yleensä käynyt mausteet läpi aina vain muuttojen yhteydessä, mutta kun jokunen vuosi sitten äitini oli siivonnut oman maustekaappinsa ja tuonut sieltä käyttämättömiä mausteita minulle, huomasin niitä lajitellessani joidenkin purkkien olleen parasta ennen 1998. Järkytyin siitä sen verran paljon, että nykyään tarkastan omien mausteideni tilanteen vähintään kerran vuodessa. Kuten Halparuokakirjan pihistysvinkeissäkin sanomme, parasta ennen ei ole viimeinen käyttöpäivä, mutta kyllä mausteistakin parhaat aromit ja värit alkavat hiipumaan ajan kanssa.

Meira_mausteet7

Mausteiden kaikista pahimpia vihollisia ovat valo, lämpö, ilma ja kosteus. Tämä kannattaa pitää mielessä mausteiden säilytyspaikkaa suunniteltaessa, sillä väärän säilytyksen vuoksi mausteiden aromit saattavat haihtua jopa muutamissa viikoissa. Paras paikka mausteille on kuiva, viileä ja auringonvalolta suojattu. Ei siis suoraan lieden yläpuolella avohyllyillä, vaikka ne näyttäisivät siinä Granitin läpinäkyviin lasipurkkeihin pakattuina kuinka kivoilta tahansa. Meiran sivuilta löytyy vielä paljon lisätietoa aiheesta. Siihen kannattaa käydä tutustumassa ihan tosissaan.

Meira_mausteet1

Mausteet ovat myös todella helppo ja halpa tapa tuoda vaihtelua perinteisiin arkiruokiin. Suomessa käytetään mielestäni aivan liian vähän mausteita ruoan valmistuksessa. Mausteimitalliset ja niiden puolikkaat pitäisi kieltää lailla, ehkäpä jopa teelusikalliset. Huomaan, että aina reseptiikkaa kirjoittaessa en haluaisi millään laittaa mausteille mitään tarkkoja määriä. Haluaisin ennemminkin kannustaa ruoanlaittajaa kaatelemaan mausteita rohkeasti rennolla kädellä keitoksiensa sekaan, vähän maistelemaan ja sitten vielä lisäämään tarvittaessa. Tähänkin intialaishenkiseen kukkakaali-kikhernepataan käytin mausteita mielin määrin eikä se ilman runsasta maustamista maistuisi yhtään miltään.

Meira_mausteet6 Meira_mausteet2
RESEPTI | 4 annosta

Kukkakaali–kikhernepata

3 sipulia

1 rkl öljyä

½ rkl kuivattua valkosipulirouhetta

½ rkl kurkumaa

½ rkl inkiväärijauhetta

½ rkl rkl paprikajauhetta

½ rkl jeeraa

1 tl kanelia

1 tl kardemummaa

1 iso kukkakaali

6 dl kookosmaitoa

½ rkl hunajaa

1 tlk käyttövalmiita kikherneitä

suolaa

 

Tofua garam masala

200 g maustamatonta tofua

1 rkl öljyä

2 rkl soijakastiketta

½ rkl garam masala -mausteseosta

OHJE | 20 min
 1. Pilko sipulit ja freesaa niitä pannulla öljytilkassa kaikkien kuivamausteiden kanssa.
 2. Lisää joukkoon suupalan kokoisiin osiin paloiteltu kukkakaali ja kookosmaito. Anna porista 15 minuuttia, kunnes kukkakaali on kypsää.
 3. Lisää vielä hunaja ja hyvin huuhdotut kikherneet. Jätä miedolle lämmölle odottamaan.
 4. Murustele tofu pannulle ja mausta soijalla sekä garam masalalla. Paista öljyssä, kunnes pinta on kauniin ruskea ja kaikki ylimääräiset nesteet haihtuneet.
 5. Tarjoile kukkakaali–kikhernepata tofumurusten ja tuoreen persiljan kanssa.

1 Kommentti

 • Vastaa
  Jutta
  07/08/2017 klo 20:45

  ”Parasta syömääni kasvisruokaa”, tuumasi mieheni kun tätä äsken söi. Blogisi on huippu ja olet suuri insipiraation lähde keittiössäni, kiitos!

 • Kommentoi