Kaupallinen yhteistyö, Orthex Gastromax


Maistoin viime kesän alussa ensimmäistä kertaa ribollitaa eli toscanalaista kasvis-papusoppaa, joka jättää jälkeensä joka ikisen aikaisemmin valmistamani kasviskeiton. Löysin ribollitan reseptin Marita Joutjärven ja Vittorio Gianninin tänä vuonna ilmestyneestä Herkullisten ruokien ja tarinoiden Toscana -ruokakirjasta. Marita ja Vittorio kertoivat keiton nimen tarkoittavan sananmukaisesti ”uudelleen keitettyä”, sillä sen maut todella parantuvat ja syventyvät aina uudelleen lämmittäessä. En ole koskaan uskaltanut muuttaa alkuperäistä reseptiä, mutta keiton pinnalle olen viime aikoina lisännyt vähän tuoretta basilikasilppua, koska mielestäni se sopii kaikkiin italialaisiin ruokiin.



Suosin tällä hetkellä muutenkin tämänlaisia ribollitan kaltaisia ruokia, koska työhön palaamiseni jälkeen arkemme on ollut niin kiireistä, etten töiden jälkeen yksinkertaisesti aina jaksa valmistaa mitään ruokaa. Ruoka-annosten säilömiseen sain kuin ihmeen kaupalla alkusyksystä Orthexin uuden Gastromax -tuotesarjan säilytysrasioita. Olen jonkin sortin neurootikko, mitä tulee kodin ja kaappien siisteyteen, järjestykseen ja harmoniaan, mutta jotenkin ruoan säilytysrasiat ovat muistuttaneet koko elämäni eri lian pinttymisen vaiheessa olevaa räikeää kaatopaikka. Kiitos Orthexin, tilanne on onneksi nykyään täysin toisenlainen!


Ulkonäön lisäksi parasta Orhexin ruoansäilytysrasioissa on ehdottomasti niiden ilmatiiviit kannet, kaikkien rasia kokojen päällekkäin pinoutuvuus sekä niiden konepesun, pakastuksen ja mikrolämmityksen kestävyys. Ribollitassa taas parasta on sen maun lisäksi keiton monipuolisuus; nautit sen sitten torstai-iltana kuplaveden kanssa tai lauantai-iltana suoraan mikrolämpimänä astiasta punaviinin kanssa, tekee se aina lähtemättömän vaikutuksen.
RESEPTI | 5 annosta
Ribollita
300 g käyttövalmiita valkoisia papuja
2 punasipulia
4 valkosipulinkynttä
4 varsisellerin vartta
2 porkkanaa
300 g musta- tai lehtikaalia
2+2 rkl oliiviöljyä
1 tl fenkolinsiemeniä
1–2 tl suolaa
mustapippuria
1 tkl (400 g) säilöttyjä kirsikkatomaatteja
7 dl kasvislientä
4 dl kuivahtaneen vaalean leivän paloja
Kylkeen
parmesan-juustolastuja
tuoretta basilikaa
lasi chianti-viiniä
OHJE
- Hienonna kuoritut puna- ja valkosipulit. Laita ne kuullottumaan kattilaan oliiviöljyyn. Leikkaa kuoritut porkkanat pieniksi kuutioiksi, viipaloi lehtiselleri ja hienonna kaali. Lisää ne kattilaan ja anna hautua fenkolinsiementen, suolan ja pippurin kanssa noin 10 minuuttia.
- Lisää säilyketomaatit, huuhdotut pavut ja kasvisliemi. Hauduta puoli tuntia.
- Lisää mukaan leivänpalat ja anna hautua 15 minuuttia. Sekoittele vähän väliä, ettei leipä ota kiinni pohjaan. Lisää desi vettä tarvittaessa.
- Tarkasta maku, lisää suolaa tarvittaessa ja lorauta mukaan loput öljystä.
38 Kommenttia
Hanna / Hannan soppa
13/11/2016 klo 09:45Aivan mahtavan kuuloinen keitto – eikä ollenkaan kuulosta huonolta tuo ”paranee vaan uudelleen lämmitettäessä”. Tää varmaan kestäis suht hyvin pakastamisenkin… Pohtii hän täällä samassa ruuhkavuositilanteessaan 😀
Alisa
14/11/2016 klo 10:07😀 En ole kokeillut, mutta uskoisin, että kestää myös pakastamisen.
Anne
13/11/2016 klo 19:48Aaah, mä olen näitä ribollitoja kuolannut mutta en ole saanut vielä aikaiseksi itse tehdä. Näyttää täydelliseltä lohturuoalta 🙂
Alisa
14/11/2016 klo 10:08Suosittelen, aivan taivaallista!
Virpi
13/11/2016 klo 22:52Kuulostaa täydelliseltä arki-iltojen pelastajalta! Hyviä keittoreseptejä (etenkään kasvis-) tarvii aina.
Alisa
14/11/2016 klo 10:08🙂
Sirkku
13/11/2016 klo 23:05Tuota kirjaa olen käynyt kirjakaupassa hipeltämässä koko syksyn. Ribollitaa pitäiskin tehdä marraskuisen arjen piristykseksi. Kiitos ihanasta ohjeesta.
Alisa
14/11/2016 klo 10:10Kirjassa on ihanan mielenkiintoisia ja todella käyttökelpoisia ohjeita. Kivana lisänä takaosassa olevat erilaiset menukokonaisuudet kirjan resepteistä.
Veera R.
13/11/2016 klo 23:12Ribollita on ihanaa! Ja tää resepti erilainen kuin mitä mä oon tehnyt, pitää kokeilla tätäkin.
Muhun saa tartuttaa vähän siisteysneuroosia pliis. 😀
Alisa
14/11/2016 klo 10:11Yksi tuulahdus siisteyshulluutta lähetetty siihen suuntaan 😀
Jenni liemessä
22/11/2016 klo 23:22Joo, sun pitäis nähdä mun ”putelikaappi” VAIKKA olen konmarittanut sieltä jo vaikka ja mitä. Mutta jos laittaisin kaikki huonot putelit pois niin eihän sinne jäisi mitään jäljelle. Tiedän, puteliostoksille!
Alisa
25/11/2016 klo 12:27HEhheh, oot kuitenkin selkeästi oikeilla jäljillä 🙂 Jos joskus haluat kurssin hotellihuoneen sänkyjen petaamiseen tai muuhun hullunlaista siisteyttä ja järjestystä ylläpitävään toimintaan, kysy vain 😉
Sari
13/11/2016 klo 23:18Ribollita todellakin on ihanaa, samoin tuo kirja ja järjestys jääkaapissa 🙂
Alisa
14/11/2016 klo 10:11Amen! <3
Dinner4u2 Pauliina & Mirka
14/11/2016 klo 11:16Ihana keitto! Heti kun ilmat kylmenee tulee fiilis, että pitää saada ihanaa lämmintä keittoa. Tämä kuulostaa aivan ihanalta ohjeelta. Kiitos säilytysrasiavinkeistä, olen ettinyt sopivia uuteen kotiin ja nuo näyttävät kivoilta :).
Alisa
17/11/2016 klo 22:37Siis nämä on aivan älyttömän kivan näköisiä eikä tunnu yhtään, että liat tarttuisivat kiinni muoviin, vaikka ovat todella ahkerassa käytössä. Monet vähän huonompi laatuiset rasiat muuttuivat sellaisiksi oranssin punertaviksi heti ensimmäisen tomaattipohjaisen ruoan säilömisen jälkeen eivätkä ikinä siitä puhdistuneet 😀
Kermaruusu
14/11/2016 klo 21:31Tällaiset ruoat ovat hyviä jotka paranevat kun uudelleen lämmittää…eväät kun täytyy joka päivä töihin ottaa mukaan. :/
Alisa
17/11/2016 klo 22:38I feel you!
Kirsi / Tekila's Bakery
14/11/2016 klo 22:10Ruoat mitkä paranevat vain lämmittäessä ovat kyllä parhaita. Mukava tehdä isompi satsi kerralla.
Alisa
17/11/2016 klo 22:39Totta, niitä on vain ainakin omassa repertuaarissani valitettavan vähän :/
peggy thomas
15/11/2016 klo 00:05Pavut ovat vieneet meidänkin perheen mennessään, mutta olen vielä ihan hakusessa reseptien kanssa. Tämä sopisi meidänkin arkeen passelisti 🙂
Alisa
17/11/2016 klo 22:40🙂 Jes, kiva kuulla!
Juulia / Vaimomatskuu
15/11/2016 klo 19:39Great minds think alike; täälläkin on tehtailtu ribollitaa viime aikoina (ja kaikkea saman henkistä missä yhdestä padasta voi syödä monta päivää ja ruoka se vaan paranee) 🙂
Alisa
17/11/2016 klo 22:40Alan tulla siihen tulokseen, että mun olis pitänyt mennä sun kanssa naimisiin! <3
Ninni / Ninnin köökki
15/11/2016 klo 20:50Mä löysin papukeitot noin vuosi sitten kun kiinnostuin enemmän kasvispäivistä. Isot valkoiset pavut ovat mun lemppari, ja ne tekevät keitosta upean täyteläisen, etenkin seuraavana päivänä lämmitettynä.
Alisa
17/11/2016 klo 22:42Valkoiset pavut ja sitten mustasilmäpavut ovat omia suosikkejani juuri nyt!
Johanna / hellan ja viinilasin välissä
16/11/2016 klo 17:25Tälläisia keittoreseptejä tarvitaan tälle talvelle ja paljon 🙂
Alisa
17/11/2016 klo 22:43OI KYLLÄ! Saa jakaa, jos löytyy. Kaikki tulevat tarpeeseen 🙂
Lotta
17/11/2016 klo 18:22Erilaisia papu-kasvismössöjä tulee syötyä erityisesti arkisin kyllä paljon, tämä vaikuttaa olevan sieltä hienostuneimmasta päästä. 🙂
Alisa
17/11/2016 klo 22:43Ihana 🙂 niin varmaan, ainakin tuon chiantin kanssa nautittuna 😉
Saara / Viimeistä Murua Myöten
18/11/2016 klo 11:17Tuollaisia rasioita kyllä tämä keittiöni kaipaisi pyöreiden tupperware-rasioiden sijaan :D. Ihana kylmien päivien keitto 🙂
Aila
18/11/2016 klo 19:59Siitä on aikaa kun olen tehnyt ribollitaa. Jos vaikka tällä ohjeella, vesi nousi kielelle!
minni
19/11/2016 klo 11:00Tosi herkullisen näköistä! Itsellä tuppaa nuo arjen ”syödään tätä kaksi päivää”- ruoat olemaan aina samoja. Tällainen voisi olla kivaa vaihtelua.
Nanna
19/11/2016 klo 21:54I’m a papu-lover, baby! Iiiihana ribollita!
Minna Ku ite tekee
20/11/2016 klo 11:57Oi, kuulostaapa hyvältä! Arkena varsinkin tykkään laittaa ruokaa, jota voi syödä parikin päivää perätysten. Erityisesti tollaiset paranee vanhetessaan tyyppiset reseptit on ihan parhaita.
Oli mukava tavata eilen, kiitos seurasta
Alisa
24/11/2016 klo 11:51Juu, kiitos samoin! Huippua!
Merituuli
20/11/2016 klo 14:15Melkein kaikki missä on varsiselleriä on hyvää! Nuo rasiat ovat kyllä ehdottoman hyviä!
Suusta suuhun
30/03/2017 klo 09:07[…] ovat mitä edullisinta ja maukkainta arkiruokaa. Blogissani olen aikaisemmin jakanut ohjeet ihanaan italialaiseen ribollitaan sekä tuoremakkara–papusoppaan, joiden reseptit kannattaa käydä katsomassa, mikäli olet […]