Punaviiniä ja tonnikalalasagnea

Yhteistyössä MontGras Viinit, Nordalco

Alkutalven suosikkiruokiini on lukeutunut tänä vuonna ehdottomasti helppo tonnikalalasagne yhdistettynä hyvän punaviinin kanssa. Itse asiassa äitini tarjoili tätä yhdistelmää isänpäiväillallisella ja jäin koukkuun siihen välittömästi. Onnekseni pääsin nauttimaan lasagnea taas uudelleen, kun sain hyvän tekosyyn eli yhteistyöpyynnön MontGrasin, vuoden pronssimitalistiviinin, Merlot Reservan kanssa.

Perehtyessäni MontGrasin Merlot’hon, huomasin jossakin maininnan, että viiniä kannattaisi kokeilla myös tonnikalan seurassa, vaikka sitä yleisesti ottaen luonnehdittiin noutopöytiinkin loistavasti soveltuvaksi yleisviiniksi. Maistelimme siitä lasilliset mieheni kanssa ja totesimme yhteen ääneen, että viini olisi varmasti täydellinen kumppani äitini tonnikalalasagnelle. Naputtelin nopeasti viestin ja pyysin lasagneresptin, jota kuitenkin muokkasin vielä hivenen tekovaiheessa.

Tonnikalalasagne25

Olemme äitini kanssa todenneet, että vaikka mikään ei voita itse tehnyä bechamelia, on Dolmion valkokastikkeesta hyvä apu ainakin hieman lisää maustettuna tonnikalalasagnessa ja koska olimme koko perhe vielä toipumassa yli viikon kestäneestä vatsatautiepisodista, passitin Antin kauppaan lyhyen ja hyvin säilykepitoisen kauppalistan kanssa. Purkkitonnikalan ja valkosipulilla maustun valkokastikkeen lisäksi lasagneen tuli hieman sardiineja, oliiveja, kapriksia sekä tomaattia. Korvasin alkuperäisen reseptin suolaliemeen säilötyt kantarellit ja tölkkiparsan tuoreella munakoisolla, koska munakoiso on parasta mitä maa päällään kantaa.

Tonnikalalasagnesta tuli aivan täydellinen kumppani täyteläiselle MontGras Merlot’lle. Jotenkin viinin hedelmäinen pehmeys korosti kauniisti munakoison ja tonnikalan makuja. Suosittelen tarjoamaan viinin oikein viilennettynä (16-18 °C asteisena, jonka huoneenlämpöinen pullo saavuttaa jääkaapissa vajaassa puolessa tunnissa) ja lasagnen hetken vetäytyneenä, mutta edelleen lämpimänä.

HUOM | Kommentteja saa mielellään jättää, mutta Valviran ohjeistuksen mukaan kaikki alkoholia koskevat kommentit tullaan valitettavasti poistamaan.

RESEPTI | 8 annosta

Tonnikalalasagne

4 isoa tomaattia

1 munakoiso

ripaus suolaa

lasagnelevyjä

2 tlk Dolmio valkokastiketta

(1 l itsetehtyä bechamelia)

1 valkosipulinkynsi

2 tlk tonnikalaa öljyssä

1 dl mustia oliiveja

1 dl kapriksia

5 sardiinifilettä öljyssä

100 g mustaleima emmentalia

mustapippuria

OHJE
  1. Viipaloi munakoisot ja tomaatti. Ripottele munakoisopalasille hieman suolaa ja jätä itkemään vartiksi.
  2. Mausta valkokastike yhdellä valkosipulinkynnellä. Valuta öljyt tonnikaloista ja sardiineista.
  3. Voitele neliskanttinen uunivuoka. Kaada pohjalle vähän valkokastiketta ja laita päälle oliiveja, tonnikalaa, kapsiksia, tomaattisiivuja sekä ripaus mustapippuria. Peitä pohjakerros lasagnelevyillä.
  4. Levitä lasagnelevyjen päälle taas vähän valkokastiketta, tonnikalaa, sardiininpalasia ja ripaus mustapippuria. Laita niiden päälle kerros munakoisoviipaleita, joiden päälle leikkaa juustoölylällä ohuet viipaleet emmentalista. Peitä lasagnelevyillä.
  5. Toista edellämainittuja kerrosmalleja vuorotellen, kunnes uunivuoan reunakorkeus alkaa loppua.
  6. Laita pintakerrokseen vain vähän valkokastiketta, muutama tomaattilohko sekä loput juustosta.
  7. Paista 200 °C uunissa 40 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

Ei kommentteja

Kommentoi