Possunleikkele, mummon halpiskurkut ja salainen kastike

Taffel_ranch_dippi11 Taffel_ranch_dippi10

Olisitteko arvanneet, että yksi salaisista aseistani on sipsivalmistajien jauhepussidipit? Etenkin Taffelin Ranch ja Estrellan Amerirican dipmix ovat olleet suosikkejani jo pitkään. En niinkään välitä itse sipseistä, mutta käytän dippejä sujuvasti erilaisten grilliherkkujen ja muiden paistettujen kasvisten ja lihojen kaverina. Olen monesti antanut vieraiden arvailla kovasti kehumansa dipin ainesosia, ja vaikka ne ovat maistuneet tutuilta, niin erilaisten aterioiden kanssa tarjoiltuna ei juuri kukaan ole tiennyt niiden oikeaa alkuperää. Pussidipit ovat varsinaisia laiskan kokin unelmia, mutta niistäkin toki löytyy niitä vähän vähemmän onnistuneita versioita. Kannattaa jättää ainakin valkosipuli-, tsatsiki-, sinihomejuusto- ja bernaisedippijauheet suosiolla hyllyyn. Jos niitä makuja mielii, kannattaa valmistaa dippi alusta alkaen itse.

Taffel_ranch_dippi7 Taffel_ranch_dippi9

Tällä kertaa leivitimme Ranchin seuraksi porsaanleikkeleitä ja sen lisäksi valmistin Halparuokakirjan ohjeella helpot mummonkurkut. Tein leivityksen kaksinkertaisena eli ensin pyöräytin lihan suolalla maustetuissa vehnäjauhoissa, sitten vatkatussa kananmunassa ja vielä kerran (ruis)korppujauhoissa ennen öljyssä paistamista. Leivitystä ei kannata painella käsin liian tiiviisti lihan pintaan kiinni, jotta se pysyy sopivan ilmavana. Paistaessa öljyn lämpötilan tulee olla riittävän kuuma ennen kuin paiston aloittaa. Sen voi testata helposti tiputtamalla vähän korppujauhoja öljyn sekaan. Jos korppujauho uppoaa, se on liian kylmää, jos se nousee pintaan, voi paistamisen aloittaa. Leivitetyn lihan paistaminen täytyy tehdä myös kohtuullisen nopeasti, possussa noin 1½ min per puoli, joten liha saa olla nuijittu aika ohueksi, jotta se ehtii kypsyä kunnolla paiston aikana.

Taffel_ranch_dippi8 Taffel_ranch_dippi4
RESEPTI | 4 annosta

Leivitetty porsaanleikkele

4 porsaanleikkelettä

2 dl vehnäjauhoja

2 tl suolaa

4 kananmunaa

2 dl ruiskorppujauhoja

2 dl rypsiöljyä

 

Mummonkurkut

1 kurkku

1 dl tuoretta tilliä

1 dl vaaleaa viinietikkaa

2 tl hunajaa

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

 

Ranch-kastike

200 g kermaviiliä

1 pss Taffel Ranch dippijauhetta

OHJE
  1. Tee lisukkeet valmiiksi ensi. Muista ottaa liha huoneenlämpöön heti mieluiten tuntia ennen paistamista.
  2. Sekoita dippikastikejauhe kermaviiliin ja jätä kylmään maustumaan.
  3. Viipaloi kurkut ohuiksi siivuiksi, hienonna tilli. Laita kaikki mummonkurkkujen ainekset kannelliseen rasiaan tai purkkiin ja ravista voimakkaasti. Anna maustua jääkaapissa vähintään vartin verran.
  4. Sekoita vehnäjauhot ja suola. Kaada ne omalle lautaselleen. Vatkaa munia kevyesti ja kaada myös ne omalle lautaselleen. Lisää vielä ruiskorppujauhot omalle lautaselleen.
  5. Nuiji lihat ohuiksi leikkeleiksi, jos eivät ole jo valmiiksi. Pyöräytä leikkeleet ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunissa ja viimeiseksi korppujauhoissa.
  6. Paista leivitetyt leikkeleen öljyssä 1½ min per puoli. Tarjoile viileän dipin ja mummonkurkkujen kanssa.

Ei kommentteja

Kommentoi