Perinteinen lihakeitto pienellä twistillä

Lähdin tekemään perheellemme arkiateriaksi perinteistä lihakeittoa, mutta halusin siihen myös vähän jotain uutta, joten päädyin lisäämään liemikasvisten joukkoon kikherneitä ja valmistamaan keiton sivuun raikkaan piparjuuricremen. Olen viime aikoina lisännyt paljon erilaisia palkokasveja (papuja, herneitä, linssejä ja soijaa) ruokavalioomme. Niillä on helppo korvata osa eläinperäisistä proteiinilähteistä. Tähän keittoonkin laitoin lihaa noin puoli kiloa normaalia vähemmän, mutta siitä tuli silti aivan yhtä ruokaisaa.

Palkokasvit sisältävät kasviksista eniten kuituja sekä myös runsaasti folaattia ja rautaa. Niiden käyttö vaihtoehtoisena proteiinin lähteenä on siis sekä terveellistä että ympäristövastuullista. Aikaisemmin jaksoin liotella aina herneeni ja papuni kuivatuista, mutta kun löysin kaupan säilykehyllyltä käyttövalmiit valmisteet, ovat ne päätyneet ostoskoriini yhä useammin.

Piparjuuricremeä olen yleensä tehnyt paahtopaistin tai hirvenlihan kaveriksi, mutta se maistui nyt aivan ihanalta täyteläisen lihakeiton kanssa. Tuoretta piparjuurta kannattaa kuitenkin raastaa maltilla ranskankerman joukkoon, sillä siinä on todella paljon potkua, etenkin jos antaa cremen maustua hetken aikaa ennen tarjoilua.

RESEPTI | 6 annosta | iso kattilallinen

Lihakeitto

800 g naudan keittolihaa

1 l lihalientä

1 l vettä

1 laakerinlehti

10 maustepippuria

1 valkosipulin kynsi

800 g pieniä uusia perunoita

200 g selleriä

10 pientä kesäporkkanaa

4 kesäsipulia varsineen

200 g käyttövalmiita kikherneitä

1 puska tuoretta kirveliä

1 puska tuoretta persiljaa

suolaa

 

Piparjuuricreme

1-2 rkl raastettua piparjuurta

200 g kevytranskankermaa

ripaus suolaa

OHJE
  1. Laita liha kattilaan ja kaada päälle litra lihalientä ja litra kylmää vettä. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori pois pinnalle syntyvä vaalea vaahto. Lisää pippurit, hienonnettu valkosipulin kynsi ja laakerin lehti. Anna porista miedolla lämmöllä 2-3 tuntia.
  2. Nosta liha pois liemestä ja anna molempien jäähtyä hetken. Pese, kuori ja hienonna keittojuurekset. Siivilöi jäähtynyt lihankeittoliemi ja laita takaisin kattilaan.
  3. Kuumenna liemi ja lisää kaikki kasvikset perunaa ja kikherneitä lukuunottamatta kattilaan. Keitä 10 minuuttia. Lisää perunat ja jatka keittämistä vielä noin 10 min, kunnes kaikki kasvikset ovat kypsiä.
  4. Jos käytät luullistalihapalaa, irrota liha luusta ja paloittele se kuutioiksi. Lisää lihakuutiot ja huuhdotut kikherneet muun keiton joukkoon. Kuumenna keitto kiehuvaksi, ota pois liedeltä ja maista. Lisää suolaa tarvittaessa.
  5. Silppua tuoreet yrtit keiton joukkoon juuri ennen tarjoillua.
  6. Raasta tuoretta piparjuurta ranskankerman joukkoon 1-2 rkl. Mausta ripauksella suolaa ja tarjoile lämpimän lihakeiton pinnalla.

Ei kommentteja

Kommentoi