

Majailimme viime viikon Suomenlahden toisella puolella Tallinnassa Nõmmen kaupunginosassa aivan ihanassa vanhassa puutalossa. Ehdin loman aikana kokata monia ruokia talomme keittiön lähes satavuotiaalla puulämmitteisellä liedellä. Meillä on kodissa hyvin moderni keittiö induktio- ja teppanyakitasoineen sekä höyryuuneineen, joten oli aivan mieletöntä päästä harrastamaan ruoanlaittoa vähän aidompiin tunnelmiin. Mikään ei ole hetkeen ollut niin inspiroivaa.

Nõmme on vanha huvilakaupunginosa, jossa on oma keskusta, lähikaupat, ravintolat ja jopa linna. Olin aikaisemmin syksyllä päässyt tutustumaan alueeseen Visit Tallinnin ja Viron suurlähetystön järjestämällä lehdistömatkalla ja ihastuin silloin valtavasti alueella sijaitsevaan virolaisten pientuottajien ympärivuotiseen toriin. Nõmmeen päästyä suuntasimmekin heti ensimmäiseksi tuolle torille hankkimaan jääkaappimme täyteen ruokaa. Hamstrasin kaikkia niitä herkkuja, joihin olin viime matkalla tutustunut. Ostoskorini täyttyi hetkessä Sakun kaupungissa sijaitsevan Esko talun juustoilla, joista etenkin kuminaa sisältävä gouda ja raejuusto ovat jotain aivan taivaallisen hyvää.


Tuoreita kasviksia oli nyt tietenkin rajoitetummin saatavilla vuoden ajasta johtuen, joten ensimmäiseksi valmistin soppaa Nõmme torin pienen lihapuodin mausteisesta raakamakkarasta papujen, sipulin ja lehtikaalin kanssa. Keittopohjaksi valitsin kanaliemen, koska se on kaikista parhaimman makuinen liemipohja kaikkiin keittoihin, kasvissosekeittoja myöden, ellet satu olemaan kasvisruokailija.
RESEPTI | 6 annosta
Papusoppa
4 mausteista raakamakkaraa
3 sipulia
1 valkosipulinkynsi
4 varsisellerin vartta
1 rkl voita
1½ l kanalientä
2 tlk valkoisia papuja
150 g lehtikaalia
OHJE
- Kypsennä makkarat pannulla.
- Pilko sipuli, valkosipuli ja varsisellerin varret. Freesaa keittokarrilan pohjalla voissa pari minuuttia.
- Kaada päälle kanaliemi ja anna keittyä 10 minuutin ajan.
- Viipaloi kypsät makkarat ja lisää huolella valutettujen papujen kanssa soppaan. Keitä 5 minuuttia.
- Poista lehtikaalista kovat keskiruodot ja revi pienempiin palasiin. Lisää lehtikaalit kiehuvaan keittoon, ota pois liedeltä ja anna pehmentyä parin minuutin ajan ennen tarjoilua.
15 Kommenttia
Anne
12/12/2016 klo 15:44Olen käynyt isäni kanssa Nömmen torilla, he ostavat sieltä joka viikko raaka-aineita ruoanlaittoon. Tallinna on aivan ihana, siellä on vaikka mitä kivaa ja herkullista 🙂 toivottavasti blogiin tulee juttua myös teidän vuokra-asunnosta siellä?
Alisa
13/12/2016 klo 07:54Joo, varmaan ainakin jotain pientä seuraavan reseptin yhteydessä 🙂
Mirka
18/12/2016 klo 22:48Ruokatorit on niin parhautta! Me kierretään aina niillä, kun ollaan reissuilla. Siellä on ihanaa vain katsella ja fiilistellä tunnelmaa, vaikkei mitään ostaisikaan.
Alisa
19/12/2016 klo 15:02<3
Johanna / hellan ja viinilasin välissä
19/12/2016 klo 13:28Kuullostaapa idylliseltä alueelta!
peggy thomas
20/12/2016 klo 00:27Ihana tunnelma kuvissa <3 Oikein hyvää joulua!
Alisa
21/12/2016 klo 12:33Hyvää joulua myös teille!
Saara / Viimeistä Murua Myöten
20/12/2016 klo 14:58Ruokatoreilla sitä todella hullaantuu kaikista ihanista uusista ja vanhoista tuttavuuksista 🙂 Ihanat kuvat, ja erityisen ihana kattila. Ihanaa joulua Alisa! 🙂
Alisa
21/12/2016 klo 12:33Kiitos, ja ihanaa joulua myös sinulle!
Lotta
21/12/2016 klo 16:23Varmasti tosi mielenkiintoista tutustua Tallinnaan vähän paremmin kuin sen ainaisen vanhankaupungin (ja ehkä Telliskiven osalta). Oikein ihanaa joulua! ^_^
Annaleena
23/12/2016 klo 00:17Kuulostaa ihanalta reissulta! Ruokatorit on loistopaikkoja! Oikein ihanaa ja maukasta joulunaikaa!
minni / kokeileva keittiöni
23/12/2016 klo 22:17Makkaraa ja papuja! Pakko kokeilla!
Aila
25/12/2016 klo 13:59Pitäisikin käydä Tallinnassa, hyvä vinkki. Ihana soppa! hyvää joulua!
Merituuli
25/12/2016 klo 22:59Mekin ihastuimme Nommen toriin kun siellä kävimme viime syksynä. Jukan äiti osti vaikka mitä matkaansa.
Suusta suuhun
30/03/2017 klo 08:01[…] arkiruokaa. Blogissani olen aikaisemmin jakanut ohjeet ihanaan italialaiseen ribollitaan sekä tuoremakkara–papusoppaan, joiden reseptit kannattaa käydä katsomassa, mikäli olet herkullisia papusoppareseptejä vailla. […]