Munakoisorullat jokaiselle masulle

Kaupallinen yhteistyö, Asennemedia & Arla Apetina

Munakoisorullat_fodmap6 Munakoisorullat_fodmap1

Elän arkeani kolmen enemmän tai vähemman herkkävatsaisen ruokailijan kanssa. Nykyään jo melkein kaikki hankalimmat allergiaoireet on pienemmiltä väistyneet, mutta tasapainoilemme edelleen päivittäin erilaisten ruokahaasteiden kanssa. Keskustelen töissä viikottain monien erilaisista vatsaoireista ja -sairauksista kärsivien kanssa ja yhä useammin kuulen yhden ruokavalion tuovan helpotusta heistä lähes jokaiselle.

apetina

Tämä ruokavalion on nimeltään FODMAP ja sen tarkoituksena on rajata pois ruokavaliosta kaikki ohutsuolessa imeytymättömät lyhytketjuiset hiilihydraatit, jotka alkavat käymään eli fermentoitumaan paksusuolessa aiheuttaen herkästi ärtyvälle suolelle tyypillisiä oireita – kyseessä ei siis ole mikään uusi trendiruokavalio. Korkeita ja vähäisiä FODMAP-hiilihydraattipitoisuuksia sisältäviä ruokia on vaikea arvata kategorioittain, joten niistä on tehty erilaisia listauksia helpottamaan oman ruokavalion muodostamista. Hedelmistä esimerkiksi ananasta ja kiiviä voi syödä mielin määrin, mutta omenaa ja vesimelonia tulisi välttää.

Munakoisorullat_fodmap5

Olemme kokeilleet FODMAP-dieettiä myös kotioloissa ja havainneet sen helpottavan myös meidän herkkämahaisten arkea, vaikka kyseinen ruokavalio ei ole kohdallamme täysin välttämätön. Kun muutama viikko sitten vastaani tuli Kolmistaan-blogin ihanan Karoliinan kirjoitus FODMAP-arjen haasteista ja välillä hyvin yksipuolisesta ruokavaliosta, päätin alkaa jakamaan blogissani ainakin kerran kuukaudessa yhden uuden, ja ehdottoman hyväksi todetun, FODMAP-reseptin. Inspiroidun nykyään aivan valtavasti reseptien kehittelystä erilaisten ruokarajoitusten pohjalta.

Munakoisorullat_fodmap2 Munakoisorullat_fodmap7

FODMAP-ruokavalio rajoittaa jonkin verran tyypillisten viljojen ja joidenkin kasvisten sekä laktoosia sisältävien tuotteiden käyttöä. Siitä huolimatta ärtyneen suolen oireista kärsivän on täysin mahdollista nauttia mitä herkullisempia juustoa sisältäviä kuitupitoisia kasvisruokia mausta tinkimättä. Esimerkiksi Arlan Apetina-tuotteista löytyy aivan loistavat laktoosittomat vaihtoehdot muiden herkullisten Apetina-juustojen rinnalle. Viljoista suosittelen hyödyntämään kauraa, kvinoaa, riisiä, tattaria ja maissia, ja haluaisin myös muistuttaa, että erilaisten yrttien ja mausteiden käytössä ei ole lainkaan rajoituksia.

RESEPTI | 12-16 rullaa

Maukkaat munakoisorullat

3-4 munakoisoa

oliiviöljyä

2 tl kurkumaa

1 tl juustokuminaa

1 rkl tomaattipyreetä

5 dl kypsää kvinoaa

3 porkkanaa

200 g pala Apetina-juustoa

2 rkl sitruunamehua

tuoretta oreganoa

tuoretta basilikaa

mustapippuria

(ripaus suolaa)

OHJE
  1. Viipaloi munakoisot pitkittäin mahdollisimman saman paksuisiin viipaleisiin. Öljyä pinnat kevyesti ja paahda niitä uunissa 225 °C grillivastuksen alla viitisen minuuttia. Varo polttamasta.
  2. Valmista kvinoa paketin ohjeen mukaan. Kuori ja raasta porkkanat.
  3. Kuullota mausteita ja tomaattipyrettä öljyssä pannulla minuutin verran. Lisää joukkoon kypsät kvinoa ja porkkanaraaste. Sekoittele hetki.
  4. Ota pannu liedeltä. Murustele kvinoa-porkkanaseoksen joukkoon Apetina-juusto. Lisää myös hienonnetut yrtit ja mausta sitruunamehulla sekä mustapippurilla – täyte ei mielestäni kaipaa lainkaan suolaa, mutta lisää tarvittaessa oman makusi mukaan.
  5. Annostele kvinoa-juustotäytettä munakoisoviipaleille ja pyöräytä niistä rullia. Tarjoile joko lämpimänä tai kylmänä – lisukkeena tai pääruokana.

Muita hyviä Apetina-kasvisreseptejä löydät Artun, Jonnan ja Annen blogeista. (Jokainen näistä taipuu myös FODMAP-ruokavalioon ihan pikkuruisilla muutoksilla.)

Ei kommentteja

Kommentoi