Metsäretki sieniasiantuntijan kanssa + ihana sienikeitto

Tutustuin nyt syksyllä aivan mielettömään tyyppiin, sieniasiantuntija Tuoma Lillebergiin, jonka sieniretkelle päädyin vähän sattumalta elokuun puolivälissä Villa Elfvikissä. Meidän mökiltä ja takapihalta on löytynyt aina hyvin kantarelleja ja olen usein ostanut torilta myös muita ruokasieniä, mutta luonnossa en ole koskaan ollut mikään kummoinen sienituntija. Nyt kuitenkin vietettyäni lähemmäs 6 tuntia Tuomaksen sieniopissa kahdessa eri metsässä, pystyn jopa tunnistamaan syötäväksi soveltuvan kärpässienen, vaikka olenkin sen jättänyt vielä toistaiseksi korini ulkopuolelle.

Tuomas on sienioppaana mielettömän ihana ja hän suhtautuu sienestykseen aivan älyttömällä intohimolla sekä asiantuntijuudella. Tuomas on lapsesta asti sienestänyt äitinsä kanssa ja on sen lisäksi nyt biologian yliopisto-opintojen aikana laajentanut tietämystään entisestään suorittamalla aiheesta syventäviä opintoja. Hän viettä paljon aikaa muutenkin metsässä ja järjestää sieniretkien lisäksi muun muassa metsäterapiaretkiä yksityisesti ja ryhmässä. Seuraava retki on jo ensi viikonloppuna ja tarkemmat tiedot siitä löytyy tapahtuman fb-eventistä sekä Tuomaksen omilta nettisivuilta. Tapahtuma on avoin kaikille.

Kyselin sieniretkien aikana Tuomakselta myös hänen omaa lempisientää, johon vastaukseksi tuli yläpuolen kuvassa punertavana näkyvä sikurirousku. Currylta tuoksuvia ja maistuvia sikurirouskuja löytyi todella paljon metsistä elo-syyskuussa ja se on oikein maukas kolmen tähden ruokasieni, jota ei tarvitse edes ryöpätä. Paistettaessa sieni muuttuu herkullisen tummanruskeaksi ja se soveltuu hyvin erilaisiin sienimuhennoksiin, keittoihin, kastikkeisiin ja jopa lihapullataikinaan. Tuomas itse syö sikurirouskuja myös aamiaisjogurtin joukossa ja tekee siitä erilaisia pataruokia. Mielenkiintoisia voisivat olla myös sikurimuusi ja -pesto.

Sieniretkellä metsässä samoilu on muuten ehdottomasti yksi parhaimmista stressinpurkukeinoista, jonka saatan keksiä. Hyvän mielen lisäksi siitä saa palkkioksi usein myös korillisen herkkuja kotiin. Sienestys on eräänlaista aarteenmetsästystä, kuten ihana oppaani tapaa sanoa, jonka aikana ei todella ehdi ajatella mitään turhanpäiviäsiä työjuttuja. Eli siis, jos sienestäminen kiinnostaa, mutta oma sienitiedon riittävyys vielä epäilyttää, kannatta olla rohkeasti yhteydessä Tuomakseen ja tiedustella mahdollisuuksista sieniretkelle. Pienen opettelun jälkeen metsässä ei näekään enää mitään muuta kuin herkullisia sieniä siellä sun täällä!

RESEPTI | 4 annosta

Metsäsienikeitto

500 g sieniä

1 sipuli

2 rkl voita

3 rkl vehnäjauhoja

1 l kasvislientä

2 oksaa tuoretta timjamia

1 dl (kaura)kermaa

mustapippuria

suolaa

OHJE
 1. Putsaa sienet huolellisesti. Pilko sipuli.
 2. Paista sieniä ja sipulia kattilan pohjalla voissa, kunnes kaikki sienien päästämät nesteet ovat haihtuneet ja sipulit pehmentyneet. Lisää vehnäjauhot tasaisesti sieni-sipuliseokseen, sekoita ja anna turvota hetken.
 3. Lisää kasvisliemi ja timjamin oksat kattilaan ja jätä porisemaan miedolle lämmölle 10 minuutiksi.
 4. Poista timjamin oksat liemestä, lisää kerma ja tarkasta suola. Mausta mustapippurilla.

7 Kommenttia

 • Vastaa
  Nanna
  09/09/2016 klo 09:22

  ja ruska <3

 • Vastaa
  Jenni liemessä
  10/09/2016 klo 20:35

  Byääää! Arvaa harmittaako etten päässykään mukaan. Yritän viimeistään ensi syksynä uudestaan!

 • Vastaa
  Anne
  11/09/2016 klo 13:59

  Sienikeitot <3 voi että, kuulostaa niin ihanalta retkeltä. Oon itse aivan tumpelo sienihommissa, olenkin ulkoistanut ne äidille 😀

  • Vastaa
   Alisa
   12/09/2016 klo 20:35

   Olet onnekas, jos äitisi hoitaa sienestyksen puolestasi. 🙂

 • Vastaa
  savusuolaa, Janica
  19/09/2016 klo 19:35

  Pastoilla ja pastoilla on todellakin eroa. Kun kaikki ainekset pitää saada samasta marketista, käytän milloin mitäkin perusspagettia. Mutta jos haluan todella nauttia, ostan tamperelaisesta Keittiöelämää-puodista Martellin pastaa. Sen suutuntuma on paljon rakeisempi, käsin tehdyn oloinen, toisin kuin teollisen liukkaassa Pirkka-spagetissa. Ihana yhdistelmä muuten tuo myskikurpitsa ja salvia!

 • Kommentoi