Lind­strö­min­bur­ge­ri

lindströminburgeri4.JPG lindströminburgeri1.JPG

Mieleni teki lindströminpihvejä, mutta niiden hieman vaivanloisen valmistuksen vuoksi lähdin miettimään voisinko tehdä samasta taikinasta jotain muutakin. Lindströminpihvejä varten tehdyn taikinan voi hyvin antaa seista yön yli kaapissa, joten päädyin valmistamaan taikinan maun tarkastamiseksi tehdyistä harjoituspihveistä burgerit. Kaapissamme oli myös auramurupussin jämät, joista tein burgerille kastikkeen. Sen lisäksi hampurilainen sai väliinsä vielä vähän pikkelöityjä punasipuleita ja tuoretta rucolaa.

lindströminburgeri10.JPG lindströminburgeri.JPG

Lindströminpihvit ovat ruotsalaislähtöinen ruokalaji, jonka syntyhistoriasta on kaksi hieman erilaista tarinaa. Toisen mukaan pihvit saivat alkunsa tukholmalaisen naisen lisättyä punajuurta mureketaikinaan antamaan sille väriä, ja toisen mukaan lindströminpihvien takana on pietarilaissyntyinen suomalainen luutnantti, joka oli ravintolassa syödessään pyytänyt seurueelleen ruoaksi raa’an pihvin, joka sisältäisi hihienonnettua sipulia, kaprista ja punajuurta.

lindströminburgeri7.JPG lindströminburgeri9.JPG

Paistoin nämä pihvit muuten punaisella palmuöljyllä, johon pääsin tutustumaan kuluneella viikolla yhdessä pressitilaisuudessa. Vaikka palmuöljyn käyttö saatta herättää näin äkkiseltä aika negatiivisia mielikuvia, suosittelen kuitenkin tutustumaan  Bonredin  valmistamaan tuotteeseen. Siinä kaikki palmuöljyn tuottamiseen vaikuttavat eettiset näkökulmat ovat otettu huomioon yhdessä  WWF :n kanssa. Keittiössä palmuöljyllä on myös erittäin hyödyllisiä ominaisuuksia; se säilyy pitkään, kestää kovia paistolämpötiloja ja on vielä kaiken päälle yllättävän hyvän makuista.

lindströminburgeri3.JPG
RESEPTI | 6 kpl

Lind­strö­min­bur­ge­ri

6 kpl hampurilaissämpylöitä

80 g rucolanversoja

6 tl vaaleaa siirappia

mustapippuria myllystä

 

Pihvitaikina

300 g naudan jauhelihaa rasvaa

2 kpl punajuuria

1 kpl kananmuna

1 dl korppujauhoja

1 dl ranskankermaa

1½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

 

Pikkelöidyt punasipulit

1 kpl punasipuli

1 dl valkoviinietikkaa

2 tl vaaleaa siirappia

¼ tl suolaa

1 tl roseepippuria, kokonaisia

 

Sinihomejuustodippi

2 dl aurajuustoa

2 dl ranskankermaa

OHJE
  1. Sekoita korppujauhot turpoamaan 10 minuutiksi ranskankerman joukkoon.
  2. Kuori ja raasta sillä välin kaksi punajuurta.
  3. Yhdistä turvonnut jauho-kermaseos punajuurien ja muiden pihviainesten kanssa. Työstä tasaiseksi massaksi ja mausta suolalla sekä pippurilla. Anna maustua jääkaapissa ainakin puolisen tuntia ennen paistamista.
  4. Valmista pikkelöidyt punasipulit. Leikkaa punasipulit ohuiksi viipaleiksi ja laita kannelliseen astiaan. Kaada sipulien päälle viinietikkaa ja mausta suolalla, pippurilla sekä siirapilla. Sulje kansi ja hölskyttele kunnolla. Anna maustua jääkaapissa vähintään puolen tunnin ajan ennen käyttöä – mitä pitempään sen parempi.
  5. Valmista sinihomejuustodippi yhdistämällä juustomurut ranskankerman kanssa kevyesti haarukalla painelemalla. Anna maustua jääkaapissa hetken ajan.
  6. Muotoile taikinasta noin puolentoista sentin paksuisia pihvejä ja paista niitä nelisen minuuttia per puoli.
  7. Paahda hampurilaissämpylöitä 230 °C uunin yläosassa grillivastuksen alla 2 minuuttia.
  8. Aloita hampurilaisten kokoaminen niin, että sivelet uunissa kevyesti paahdettujen sämpylöiden sisäpinnoille teelusikallisen verran vaaleaa siirappia. Laita sitten pohjapalan päälle vähän sinihomejuustokastiketta, muutama rucolanverso ja yksi punajuuripihvi. Pihvin päälle kannattaa lisätä vielä nokare auramurukastiketta, muutama rouhaus mustapippuria, pikkelöityjä sipuleita sekä vähän rucolaa ennen kuin sulkee hampurilaisen kannella.

Ei kommentteja

Kommentoi