Klassikkojen ykkönen: pasta alla norma

pastaallanorma6

Pasta alla Norma on yksi sisilialaisen keittön klassikkoresepteistä. Se on saanut nimensä saaren kuuluisimman säveltäjän Belliinin mukaan, jonka yksi tunnetuimmista oopperoistaan on nimeltään Norma. Joissain ravintoloissa annosta saatetaan tarjoilla myös nimellä pasta alla Bellini tai alla siciliana. Meillä tätä pastaa valmistetaan aina silloin kuin en jaksa ryhtyä parmigiana di melanzanen valmistukseen, mutta mieleni tekee jotain munakoisosta ja tomaatista valmistettua peri-italialaista herkkua.

pastaallanorma1 pastaallanorma2

Alkuperäisessä reseptissä pastan juustona käytetään ricotta salataa, joka on kypsytetty versio Suomessa helpommin saatavilla olevasta pehmeästä ricottasta. Nappaan yleensä ricotta salataa mukaani kauppahallista, jos satun olemaan ohikulkumatkalla, mutta sen eteen ei kannata nähdä liikaa vaivaa, jos lähin laadukkaampi juustopuoti on pitkän matkan päässä. Saman asian ajaa pecorino sardo tai pecorino romano, joka on täyteläistä sardoa hieman kuivampi ja suolaisempi. Panosta mielummin pullolliseen sisilialaista luomupunaviiniä, Cortese Cerasuolo di Vittoriaa, ja makunautinto on taattu.

pastaallanorma4
RESEPTI | 2 isoa annosta

Pasta alla norma

1 munakoiso

1–2 rkl oliiviöljyä

mustapippuria

suolaa

250 g pastaa

2 valkosipulinkynttä

2 tl kuivattuja chilihiutaleita

1 tlk säilöttyjä kirsikkatomaatteja

1 puska basilikaa

1 puska minttua

30 g pecorinoa

OHJE
  1. Kuutioi munakoiso ja laita palaset uunivuokaan. Kaada päälle oliiviöljyä. Sekoita tasaisesti. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista 200 °C uunissa 20 minuuttia.
  2. Laita pasta keittymään paketin ohjeen mukaan al denteksi runsaasti suolatussa vedessä.
  3. Hienonna valkosipuli ja freesaa sitä chilihiutaleiden kanssa pannulla minuutin verran. Kaada päälle kokonaiset kirsikkatomaatit mehuineen ja jätä porisemaan miedolle lämmölle. Hienonna joukkoon myös basilika- ja minttupuskan lehdet.
  4. Lisää tomaattikastikkeen joukkoon uunissa kypsennetyt munakoisot ja yhdistä kastike lopulta hyvin valutetun pastan kanssa. Sekoita joukkoon myös raastettu pecorino ja tarjoile välittömästi.

Ei kommentteja

Kommentoi