

Meidän viikonloppumme vierähti metsässä. Kantarellejä löytyi vielä muutamia, mutta sienikorit täyttyivät pääasiallisesti suppilovahveroista, vaaleaorakkaista, sikurirouskuista ja lampaankäävästä. Viime vuonna pihamme nurkassa kasvoi kasapäin mustatorvisieniä, mutta tänä vuonna ne ovat pysyneet piilossa omilta silmiltäni. Kuivatan suurimman osan löydöksistäni talven varalle, mutta kantarellit menevät käyttöön aina tuoreeltaan. Yleensä ne päätyvät tähän maailman herkullisimpaan risottoon, jossa kantarellien makua on taittamassa sherry – sopii muuten myös ruokajuomaksi risottoa syödessä. Toinen lempimakuparini on ehdottomasti suppilovahverot ja tryffeli. Reseptini siihen löytyy täältä.

RESEPTI | Kantarellirisotto
Kantarellipyree
1 sipuli
1 rkl oliiviöljyä
2 tl hunajaa
300 g kantarelleja
1 tl sherryviinietikka
½ dl kuivaa sherryä
1 ½ dl kermaa
2 dl vettä
2 rkl voita
suolaa
mustapippuria
Risotto
1 sipuli
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita
12 dl kanalientä
3 dl risottoriisiä
1 dl kuivaa sherryä
2 ½ dl kantarellipyrettä
1 dl raastettua parmesaania
suolaa
mustapippuria
Pinnalle
voissa rapeaksi paistettuja kantarelleja
versoja
OHJE
- Valmista pyre. Suikaloi sipuli. Kaada öljy pannulle, lisää sipulit ja pari reipasta ripausta suolaa. Kuullota keskilämmöllä 5 min, kunnes sipulit ovat saaneet vähän väriä. Mausta hunajalla ja laita sivuun. Pyyhi pannu ja laita kantarellit kuivalle pannulle. Haihduta sienistä irtoavat nesteet. Lisää joukkoo sipulit. Kaada päälle viinietikka ja sherry, kiehauta. Lisää pannulle myös kerma, voi ja puolet vedestä. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Surauta seos tasaiseksi pyreeksi joko blenderissä tai sauvasekoitimella, lisää vettä tarvittaessa.
- Valmista risotto. Hienonna sipuli. Lämmitä syvä paistinpannu, lisää öljy ja voi. Kuullota sipulisilppua hetki pannulla. Kaada kanaliemi sillä välin kattilaan ja kuumenna se. Lisää riisit sipulin joukkoon ja kuullota, kunnes riisin ulkokuori näyttää läpikuultavalta. Lisää sherry ja anna riisin imeä se. Lisää kuumaa lientä kauhallinen kerrallaan sekoittaen riisiä jatkuvasti. Lisää nestettä vasta kun riisi on imennyt edellisen kauhallisen. Lisää pyre lopussa. Maistele riisiä ruoan valmistuksen aikana, sen kuuluu olla pehmeän napakkaa – tähän menee noin 20 min.
- Siirrä risotto pois liedeltä. Sekoita joukkoon parmesaani ja tarkista maku sekä koostumus. Lisää tarvittaessa vähän sienipyrettä ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Risoton kuuluu olla löysää. Tarjoile paistettujen sienien kanssa välittömästi.

Resepti mukaelma Truly Kira -blogista.
1 Kommentti
Hanna / Hannan soppa
13/09/2017 klo 13:30Tuo kantarellipyre tekee varmasti ihmeitä, näyttää ihan taivaalliselta <3