Kaksi helppoa frittataa ja munakkaan valmistusvinkkejä

Kokkasimme Hannan kanssa sunnuntaina Taste of Helsingin näytöslavalla frittataa, jota voisi oikeastaan kutsua myös uunimunakkaaksi. Frittata on italialainen munakas, joka valmistetaan oikeaoppisesti ensin pannulla, kunnes munat alkavat hyytymään ja siirretään sitten samanssa uunin kestävässä pannussa grillivastusten alle. Frittata on kätevä arkiruoka aina loppuviikosta, sillä siihen voi laittaa täytteeksi oikeastaan mitä vain ylijääneitä aineksia aikaisemmilta päiviltä ja näin minimoida ruokahävikin syntyä.

Vaikka oikeaoppinen frittata valmistetaan sekä liedellä että uunissa, voi sen laittaa myös suoraan uuniin, kuten itse olen tottunut tekemään. Munakkaan rakenteen kannalta olennaisinta on se, ettei munia ja maitoa vatkaa liikaa sekaisin. Riittää, että rikkoo keltuaisten rakenteen ja pyöräyttää seoksen kevyesti yhtenäiseksi. Tällöin välttyy siltä, että munakas kohoaa keskeltä korkealle uunissa ja ulosottaessa lässähtää kasaan. Munakkaan täytteiden määrässä kannattaa myös käyttää malttia, vähemmän on enemmän, ja muistaa freesata etukäteen kaikki, etenkin paljon nestettä sisältävät raaka-aineet.

Valmistin meille lounaaksi kaksi munakasta kahdella eri täytteyhdistelmällä: peruna-mozzarella-tomaatti-basilika ja munakoiso-herkkusieni-pekoni-pinaatti, joista jälkimmäinen oli lastemme ehdoton suosikki. Kerroin näytöslavalla kokatessamme, että mielestäni voimakkaat juustot monesti pilaavat munakkaan hienostuneen maun jyräämällä sen täysin alleen, joten oikeastaan ainoa juusto, jota suosittelen tähän tarkoitukseen on puhvelin mozzarella maltillisesti annosteltuna. Täydellisen frittatan maustamiseen riittää hyvin tuoreet yrtit, suola ja mustapippuri.

RESEPTI | 4 viipaletta / munakas

Perusosa

6 kananmunaa

½ dl maitoa

½ tl suolaa

ripaus mustapippuria

½ rkl voita vuoan voitelemiseen

öljyä täytteiden freesaamiseen

 

Peruna–mozzarellatäyte

6 pientä uutta perunaa keitettynä

2 kevätsipulia varsineen

8 kirsikkatomaattia

½ puhvelin mozzarellapallo

1 kourallinen basilikanlehtiä

ripaus suolaa

 

Sieni–pekonitäyte

2 pekonifilesiivua

8 herkkusientä

⅓ munakoisosta

2 kourallista babypinaattia

ripaus suolaa

OHJE | Täyte + perusosa
 1. Laita uuni lämpenemään 200 °C.
 2. Viipaloi ja pilko täytteet haluamasi kokoisiksi palasiksi. Kypsennä esimerkiksi pekoni pannulla ja freesaa kasvikset. Jos käytät perunoita, muista keittää ne etukäteen.
 3. Pyöräytä hetken pannulla olleiden täytteiden joukkoon tuoreet yrtit ja/tai pinaatti. Ota pois liedeltä.
 4. Riko kananmunat kulhoon ja lisää maito. Riko keltuaisten rakenne ja pyöräytä muutaman kerran kevyesti käsivispilällä niin, että ainekset suunnilleen sekoittuvat.
 5. Voitele uunin kestävä vuoka. Siirrä täytteet vuokaan ja kaada munaseos niiden päälle tasaisesti. Jos valmistat munakkaan uunin kestävällä paistinpannulla, kaada munaseos suoraan pannulle. Jos käytät täytteessä juustoa, lisää se vasta tässä vaiheessa.
 6. Paista munakasta uunissa grillivastuksen alla noin 18 ± 2 minuuttia. Munakas on valmis jo heti, kun sen pinta on hyytynyt, mutta lapsille sitä voi paistaa hetken pidempään.

1 Kommentti

 • Vastaa
  ToH NÄYTÖSKEITTIÖSSÄ KOKATTUA - Hannan soppa
  02/07/2016 klo 09:56

  […] ja kiitos seuraamaan tulleille. Alla vielä reseptit ja Alisan blogista löytyy pari uunimunakasreseptiä […]

 • Kommentoi