

Vietämme tänä jo vuonna jouluaaton ensimmäistä kertaa nelistään. Aloin jo pari viikko sitten vähän suunnittelemaan minkälaisen joulupöydän tulen meille kattamaan. Jotenkin mieleni tekisi kovasti tehdä ruoista vähän itämaistyylisiä, joulun mausteet kun muutenkin ovat kuin suoraan lähi-idän keittiöistä varastettuja. Olen käyny ihastelemassa myös Indiskan joulukattauksia ja ne jotenkin kolahtavat nyt ihan uudella tavalla.


Joulun pääruokapöydästämme löytyy aina pieni pala kinkkua, jotain laatikoita pienillä twisteillä sekä salaattia. Porkkanalaatikon olen suunnitellut valmistavani inkiväärillä maustettuna kookosmaitoon ja salaatiksi testasin juuri tämänlaista ruokaisaa härkis-couscoussalaattia, josta löytyy myös rusinoita, paahdettuja manteleita ja granaatti omenaa itse tehdyllä ras el hanout -mausteseoksella maustettuna. Ras el hanout on pohjoisafrikkalainen voimakas mausteseos eikä sille ole tarkkaa ainessisältöä. Omani kehittelin googlailemalla mitä muut ovat vastaavaan laittaneet.


Tänään valmistin salaatille kaveriksi myös nopean minttu–kurkkujogurtin, joka ei kyllä varmaan pääse joulupöytään asti, vaikka toimiikin näin lounassalaatin kyljessä aivan mainiosti. Muutenkin kaikki pienet lisukkeet ja jouluisen alkuruokapöydän tarjottavat ovat vielä suurimmaksi osaksi keksimättä. Piparkakulla maustettu hummus on yksi potentiaalisimmista lisukkeista, mutta jos mieleenne tulee jotain muita tähän teemaan soveltuvia ruokaideoita, ottaisin vinkkejä vastaan mielelläni tämän jutun kommenttiboksissa.
RESEPTI | 6 annosta | iso salaatti
Härkis–couscoussalaatti
4 dl couscousia
4 dl vettä
1 tl suolaa
250 g härkistä
1 punasipuli
1 dl mantelilastuja
1 dl rusinoita
1 granaattiomena
1 sitruunan kuori + mehut
1 puska tuoretta persiljaa
Ras el hanout
1 tl neilikkaa
1 tl korianterin siemeniä
2 tl kardemummaa
1 tl anista
1 tl maustepippuria
1 tl mustapippuria
1 tl valkopippuria
½ tl cayannepippuria
2 tl jauhettua inkivääriä
½ tl muskottipähkinää
1 tl kanelia
1 tl kurkumaa
Minttu–kurkkujogurtti
2 dl turkkilaista jogurttia
½ kurkku
ripaus suolaa
1 puska tuoretta minttua
OHJE
- Mittaa couscous kannelliseen kulhoon. Kiehauta suolalla maustettu vesi ja kaada couscousjyvien päälle. SUlje kansi ja anna kaiken veden imeytyä couscousiin 6 minuutin ajan.
- Paahda ras el hanoutin ei jauhemaisia mausteita kuivalla pannulla minuutin ajan, varo ruskistamasta. Siirrä mausteet mortteliin ja jauha pulveriksi. Lisää joukkoon jauhettu cayannepippuri, inkivääri, muskottipähkinä, kaneli ja kurkuma. Sekoita.
- Paahda mausteiden jälkeen mantelilastuja samalla kuivalla pannulla, varo ruskistamasta. Siirrä sivulle odottamaan.
- Pilko punasipuli. Perkaa granaattiomena. Paista sipulisilppua härkiksen kanssa öljytilkassa pannulla, kunnes sipulit ovat pehmentyneet.
- Irroittele couscous haarukalla kuohkeaksi. Lisää joukkoon ras el hanout -mausteseos, paahdetut mantelilastut, rusinat, härkis-sipulipaistos, granaattiomena, sitruunan raastettu kuori ja mehu sekä hienonnettu persilja. Sekoita.
- Pese ja raasta puolikas kurkku siivilän. Ripottele päälle vähän suolaa ja painele lusikalla kurkkuraasteesta pois kaikki ylimääräinen neste. Hienonna minttu. Yhdistä huolella valutettu kurkkuraaste, minttu ja jogurtti. Tarjoile salaatin lisukkeena.
21 Kommenttia
Janna
11/12/2016 klo 23:05Härkis on best! Kiva saada uusi resepti härkikselle. 🙂
Alisa
13/12/2016 klo 07:55Ihan parhautta! Tänään ajattelin tehdä siitä ihan vain nopean makaronilaatikon.
Saara / Viimeistä Murua Myöten
12/12/2016 klo 12:34Kaikki mausteet, makeus, suolaisuus ja tekstuurit näyttää olevan kyllä täydellisessä tasapainossa 🙂 Itse tuskin edes kaipaisin härkistä tähän annokseen, toimii varmasti niin hyvin ilmankin!
Alisa
13/12/2016 klo 07:57Toimii joo hyvin sellaisenaankin tai lisukkeena jollekin!
Juulia / Vaimomatskuu
12/12/2016 klo 22:44Kuullostaa ja näyttää aivan älyttömän hyvälle 🙂 enpä olis itse keksinyt käyttää härkistä tämän tyyppiseen salaattiin!
Alisa
13/12/2016 klo 07:57Kiitos <3
peggy thomas
13/12/2016 klo 01:00Kaunis salaatti ja arvaa? Nyt minäkin tähyilen sinne Indiskan suuntaan 😀 Miten olenkaan voinut unohtaa liikkeen, siellä kun on vaikka mitä ihanaa.
Alisa
13/12/2016 klo 07:58Joo siis olen löytänyt sen aivan uudelleen, kun sijaitsee samassa ostoskeskuksessa kuin nykyinen vakio Prismani 😀
Sirkku
13/12/2016 klo 19:18Nam, miten ihanan näköinen salaatti! Kiitos hyvästä härkisvinkistä.
Dinner4u2 Mirka & Pauliina
14/12/2016 klo 18:42Ihana härkissalaatti! Pitääkin käydä Indiskassa pitkästä aikaa kurkkimassa joulukattauksia. Piparkakun makuinen hummus kuulostaa tosi hyvältä.
Lotta
14/12/2016 klo 19:14Tässä on about kaikkia mun suosikkimakuja! Härkiskokeilut ovat jääneet vähiin mutta miksei sopisi salaattiinkin. 🙂
Johanna
15/12/2016 klo 23:09Onpa ihana salaatti. Rusinoita, manteleita ja granaattiomenaa, ei voi mennä pieleen 🙂
Minna Ku ite tekee
16/12/2016 klo 10:19Kaunista 🙂 Mun pitäisi varmaan ottaa mun härkis ennakkoluuloa sarvista ja kokeilla sitäkin viimein.
Minna Vuo-Cho
17/12/2016 klo 09:22Kaunis salaatti. Ras-el-hanout on yksi lempparisekoituksiani – kiva, kun muistutit. En olekaan pitkään aikaan käyttänyt. Tosin minä olen ostanut valmiita sekoituksia ja aina tykännyt niistäkin.
Meillä uusivuosi kaipaa usein jotain kiiltävää ja krumeluurista koristeeksi. Joulu on sitten simppelimpi.
Kermaruusu
17/12/2016 klo 09:57Kylläpä näyttää hyvältä. Minäkin käyn aina kurkkimassa Indiskan astiavalikoimaa, tykkään niistä.
Merituuli
17/12/2016 klo 11:37Hieno tuo turkoosinvärinen kulho. Mä usein myös fiilistelen Indiskan astioita.
Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi
17/12/2016 klo 21:40onpas kaunis salaatti <3
Annaleena
18/12/2016 klo 00:39Näyttää hyvältä! Tuo härkis on edelleen testaamatta.
minni / kokeileva keittiöni
18/12/2016 klo 12:05Hyvän näköinen salaatti ja ihana kulho! Indiskassa on niin kauniita astioita!
Jenni liemessä
18/12/2016 klo 16:43Kaunis! Lähtikö tuo lautanen mukaan Indiskasta?
Alisa
19/12/2016 klo 15:01Kiitos, lautanen oli asunnon omistajien omaisuutta 🙂