
Ihanaa, että elämme jo vapunalusviikkoa. Se tulee näkymään myös täällä blogin puolella, sillä jaan kaksi tämänhetkistä suosikkiannostani vappupiknikille. Ensimmäisenä vuorossa on itsetehdyt, seesamiöljyssä paahdetut, lohkoperunat ja kurkumalla maustettu kookosjogurttidippi. Annos on täysin vegaaninen ja sen kanssa kannattaa tarjoilla vähän rapsakkaa punakaalisalaattia sekä hienonnettua kevätsipulia. Lohkoperuna-annoksen fiilikset ovat samat kuin perinteisissä grilliranskiksissa, mutta ne on viety vain vähän salonkikelpoisemmalle tasolle.


Olen ollut aivan innoissani siitä lähtien, kun viime kesänä huomasin tuoreen kurkuman tulleen kotimaisten supermarkettien hyllyille. Sitä löytyy inkiväärin ohella lähes aina jääkaapistani. Näiden lohkoperunoiden kastikkeen voi valmistaa myös tavallisesta maustekurkumajauheesta, mutta suosittelen rohkeasti kokeilemaan myös tuoretta versiota. Kurkuma on voimakkaasti värjäävä, joten kannattaa muistaa suojata se käsi, jolla kurkumaa käsittelee. Tämän ominaisuuden vuoksi kurkumaa on jo kauan käytetty keltaisen värin antajana eräissä sinapeissa ja jopa kankaiden värjäyksessä.


Kurkuma on ollut esille viime vuosina monien terveydellisten hyötyjensä vuoksi ja sen vaikutuksia on tutkittu paljon. Sanotaan, että kurkumalla on antioksidanttinen, antikarsinogeeninen, anti-inflammatorinen ja maksaa suojeleva vaikutus. Kurkuma kuuluu ruohovartisiin inkiväärikasveihin ja sitä pitää osata käyttää oikein, jotta sen kitkerä maku ei tule esille liian voimakkaana. Yleisesti ottaen suositellaan, että tuoretta kurkumaa haudutetaan miedolla lämmöllä öljyssä tai voissa 10 minuuttia ennen käyttöä, jotta sen aromit pehmenee. Itse käytän sitä kyllä ihan sujuvasti myös sellaisenaan.

RESEPTI | Iso tarjoilulautasellinen
Lohkoperunat
500 g pitkulaisia perunoita
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl seesamiöljyä
mustapippuria
suolaa
¼ punakaalia
4 kevätsipulin vartta
seesaminsiemeniä
Kurkumakastike
1 dl kookosjogurttia
1 rkl tahinia
1 rkl omenaviinietikkaa
1 valkosipulinkynsi
2-3 tl tuoretta kurkumaa
(1 tl kurkumajauhetta)
2 tl agavesiirappia
ripaus suolaa
OHJE
- Valmista kastike. Murskaa valkosipulin kynsi, raasta kurkuma, jos käytät tuoretta. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja jätä jääkaappiin odottamaan perunoiden valmistumista.
- Laita uuni kuumenemaan 200 °C asteeseen.
- Pese ja leikkaa perunat pituussuunnassa saman kokoisiin lohkoihin.
- Kaada ison kulhon pohjalle rypsi- ja seesamiöljy. Pyöritä perunalohkot kauttaaltaan öljyssä. Asettele leivinpaperille vierekkäin ja ripottele päälle suolaa sekä mustapippuria.
- Paista uunissa 20 minuuttia. Ota ulos ja käännä perunat kertaalleen ympäri. Laita takaisin uuniin ja jatka paistamista vielä 10 minuuttia.
- Anna perunoiden jäähtyä 5 minuuttia. Suikaloi sillä välin kaali ja hienonna kevätsipulin varret.
- Paista uunissa 20 minuuttia. Ota ulos ja käännä perunat kertaalleen ympäri. Laita takaisin uuniin ja jatka paistamista vielä 10 minuuttia.
- Asettele valmiit lohkot, kaalisuikaleet ja kevätsipulit isolle tarjoilulautaselle. Tiputtele päälle kastiketta ja seesaminsiemeniä runsaasti.
2 Kommenttia
Polkkapossu
27/04/2017 klo 09:13Oon kyllä täysin samaa mieltä itse tehtyjen lohkoperunoiden erinomaisuudesta. Niitä tulee tehtyä hyvinkin säännöllisesti ja yritän aina rummuttaa niitä ystävillenikin, jotka eivät välttämättä niin hirveän paljon jaksa panostaa aikaa ruuanlaittoon. Mitä tulee tuorekurkumaan, neuvon varovaisuuteen. Ihan siis vaan värjäämisen näkökulmasta katsottuna. Viimeksi oli tuskaa saada keltainen väri joka paikasta pois 🙂
Alisa
27/04/2017 klo 15:10Oh dear, niin totta! Kerran tein senkin erheen, että käsittelin ilman kumihanskoja ja oli viikon ajan oranssit sormet 😀