

Kaikista uusista kasvisproteiineista olen käyttänyt vähiten nyhtökauraa. Vaikka syönkin sitä aika usein ulkona ollessani, en ole oikein ollut innostunut sen käytöstä omassa keittiössäni. Olen jo pitkään haaveillut tekeväni intialaista voikanaa, mutta kanojen kaksinkertainen marinoiminen tuntui jotenkin työläältä. Ratkaisu tähän tuli viikon alussa kaupassa, kun silmiini osui valmiiksi lime-inkiväärimarinoitu nyhtökaura. Siinä on käytetty juuri oikeita makuja ja se on koostumukseltaankin hyvin samanlaista kuin perinteisen butter chickenin kana.

Ruoan valmistus lyheni yhdestä vuorokaudesta tuntiin ja lopputulos oli paljon parempaa kuin alkuperäinen. Niin hyvää, että intialaisten ravintoloidenkin annokset jäävät kauaksi taakse. Ruoan salaisuus piilee voin lisäksi pitkään haudutetussa mausteisessa tomaattisoosissa ja cashewkermassa. Annoksen kanssa kannattaa tarjoilla joko kotitekoista raitaa ja naanleipää tai käydä nappaamassa niitä mukaan lähimmästä etnisestä ravintolasta, molempi parempi. Seuraavaksi vuorossa olisi selvittää miten nyhtökaura taipuu korealaiseen bibimbapiin.

Lauantaina 20.5. on muuten Konepajan Brunossa Koe Kasvis -kasvisruokafestivaaleja ja arvon tämän jutun kommenttiboksissa 5 kpl lippuja tuohon tapahtumaan. Koe Kasvis -festareilla on tarjolla paljon erilaisia ruoka- ja tuotemaistiaisia, näytöskeittiöitä, mielenkiintoisia puhujia ja esiintyjiä. Itseäni ainakin kiinnostavat kovasti Manuela Boscon ja Sami Tallbergin esiintymiset ja taisipa jossain lukea, että paikalta löytyy myös Musta Barbaari. Voit osallistua arvontaan kommentoimalla mitä tahansa tämän jutun kommenttiboksiin – kerro myös montako lippua haluaisit. Jaan ne kaikki joko yksittäin tai sitten muutamana pakettina. Arvonta alkaa välittömästi ja päättyy ma 8.5. klo 20.00. Ilmoitan voittajille tiedon henkilökohtaisesti.


RESEPTI | 4 annosta
Butter nyhtis
50 g voita
5 vihreää chiliä
3 cm tuoretta inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
1 kanelitanko
1 tl mausteneilikoita
1 tl kokonaisia kardemummia
1 tl fenkolinsiemeniä
1 tl mustapippuria
400 g tomaattimurskaa
1 dl tomaattipyreetä
75 g cashewpähkinöitä
3 dl vettä
1½ tl suolaa
2 tl garam masalaa
250 g nyhtökauraa
2 tl hunajaa
Lisukkeeksi
basmatiriisiä
raitaa
naanleipää
korianteria
minttua
OHJE
- Pilko chilit ja valkosipulit. Laita pannulle voin kanssa. Raasta joukkoon inkivääri ja mittaa myös mausteet. Kuullota viitisen minuuttia miedolla lämmöllä.
- Lisää joukkoon tomaattimurska ja -pyree. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä 45 minuuttia. Keitä riisit tässä välissä.
- Mittaa cashewpähkinät, vesi ja suola kulhoon. Aja tasaiseksi kermamaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella.
- Siivilöi hautunut kastike toiselle pannulle tai kulhoon – näin saat kätevästi poistettua mausteet ja tomaatinkuoret. Lisää joukkoon cashewkerma ja garam masala. Hauduta vielä viitisen minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää joukkoon nyhtökaura. Lämmitä. Maista ja mausta tarvittaessa hunajalla ja suolalla.
- Tarjoile riisin, raidan, naanleivän ja tuoreiden yrttien kanssa.
32 Kommenttia
Pilvi
05/05/2017 klo 09:33Haluaisin kaksi lippua, jotta voisin antaa me äidilleni äitienpäivälahjaksi! Silloin äiti voisi ottaa mukaan haluamansa ystävän! 🙂 täydellinen lahja!
Alisa
06/05/2017 klo 07:09Äidille <3 Tsemppiä arvontaan!
Riina
05/05/2017 klo 11:11Haluaisin liput itselleni ja kahdelle ystävälleni. Kasvisruoka kiinnostaa.
Alisa
06/05/2017 klo 07:10Arvontaonnea!
Minna
05/05/2017 klo 13:38Siis nam tämä ruoka! Otan kyllä heti viikonloppuna testiin, näyttää hyvältä. Festariliputkin kelpaisi, 2kpl olisi just hyvä:)
Alisa
06/05/2017 klo 07:10🙂 Onnea arvontaan!
juju
05/05/2017 klo 16:31tätä täytyy kokeilla. mukana arvonnassa. 4 lippua olisi kiva niin saisi perheen tai kavereita mukaan
Alisa
06/05/2017 klo 07:11Arvontaonnea!
Milla
05/05/2017 klo 19:22Siis nam! Tuota täytyy kokeilla!
Lippuja ottaisin yhden tai kaksi 🙂
Alisa
06/05/2017 klo 07:11Jee, tää on ihan mielettömän hyvää! Onnea arvontaan 🙂
Sami
05/05/2017 klo 20:52Nyhtökaura on hyvää, mutta miksi oi miksi vitivalkoista riisiä? Täysjyvä on paljon maukkaampaa ja ravinteikkaampaa.
Alisa
06/05/2017 klo 07:07Riisivalinta on tietenkin henkilökohtainen. Itse tykkään basmati- ja jasminriisistä aasialaisen ruoan kanssa. Täysjyvä riisi on ihanaa, mutta en jotenkaan osaa yhdistää sitä näihin makuihin. Voisi varmasti toimia hyvin. Raakariisi on myös valkoista ja silti ravitsemusarvoiltaan mitä parhainta, sillä siinä on riisin kalvo jäljellä. Sitä käytä paljon! 🙂
Karoliina
05/05/2017 klo 22:58Haluan liput ja yllättää kaverin!
Alisa
06/05/2017 klo 07:12Arvontaonnea!
Janna
06/05/2017 klo 11:26Ihana resepti!
Veisin kasvissyöjäystäväni tapahtumaan hänen synttäreisendä kunniaksi, eli kaksi lippua olisi mahtia! ^_^
Emmi
06/05/2017 klo 12:19Muutin Helsinkiin viikko sitten ja ihana ystäväni oli urhoollisesti mukana auttamassa elämäni hirveimmässä muutossa, mm. kantamassa massiivipuukaappia 4.kerrokseen, ilman hissiä.. Tämä olis mainio tapa kiittää avuliasta ystävää! Lippuja haluaisin kaksi, jotta päästäisiin molemmat nauttimaan päivästä, ilman muuttotouhuja
Ekaterina Myugyanen
06/05/2017 klo 16:39Kasvisruoan monipuolisuus kiinnostaa ehdottomasti! Mielelläni kävisin kasvisruoan festareilla kaverini kanssa 🙂
Tarja
06/05/2017 klo 17:36Haluaisin tutustuttaa tyttäreni kasvisruoat ihanaan maailmaan!
Tarja
06/05/2017 klo 17:37Kasvisruoka on parasta!
Taina
06/05/2017 klo 18:13Oho, meni äsken väärään postaukseen kommentti, kun puhelimella tekee 😀
Mutta siis herkullinen ruoka ja kaksi lippua, yksi minulle ja toinen toverille 🙂
Anne Räsänen
07/05/2017 klo 00:44Kiitos kivasta reseptistä, menee ehdottomasti kokeiluun. Jos arvontaonni osuisi kohdalle, haluaisin lipput meidän perheen kahdelle Helsingissä asuvalle nuorelle. Molemmilla on syntymäpäivät kevään ja kesän aikana ja tämä olisi juuri sopiva lahja
Minna K.
07/05/2017 klo 10:53Mahtavan kuuloinen ohje, täytyy ehdottomasti testata. Liput haluaisin kahdelle, niin saisin miehenkin mukaan ja häntä tutustetuttua enemmän kasvisruokien maailmaan.
Marie
07/05/2017 klo 10:54Kolme lippua. Veisin tyttäret festareille
Alisa
08/05/2017 klo 20:48Onnea Marie, olet yksi voittajista! Laitoin sinulle juuri sähköpostia.
Daniela Katro
07/05/2017 klo 13:20Tämä menee vielä tänään kokeiluun! Entisenä sekaanina kaipaan eniten juuri butter chickeniä. On mielestäni hämmentävää, ettei sitä tarjota esim. tofulla intialaisissa ketjuravintoloissa. Nyt ruokakauppaan lomps!
Ja mielelläni voittaisin 2 lippua tuohon tapahtumaan <3 <3 <3
Tanja
07/05/2017 klo 15:202 lippua mulle ja vegefrendille, hyvä tilaisuus tankata ennen naisten 10!!!
Kata
07/05/2017 klo 21:15Kiitos kivasta blogista ja tosi inspiroivista kasvisresepteistä! Mielelläni ottaisin kaksi lippua jotta saisin miehenikin käännytettyä edes osa-aikaiseksi kasvisruokailijaksi – suostuu kyllä syömään kokkailujani mutta vielä hieman työnsarkaa edessä 🙂
Alisa
08/05/2017 klo 20:51Onnea Kata, olet yksi voittajista! Laitoin sinulle sähköpostia juuri, käy kurkkaamassa se pian. 🙂
Annika.J
07/05/2017 klo 22:10Kaksi lippua olisi kiva saada tapahtumaan 🙂
Mia
08/05/2017 klo 13:58Butter nyhtiksen resepti menee ehdottomasti testiin! Ja kasvisruokafestarit kiinnostaa kovasti, osallistun arvontaan ja toivon voittavani kaksi lippua. 🙂
Vippe
08/05/2017 klo 17:21Mielelläni nappaisin pikkuhiljaa kasvisruoista yhä enemmän innostuneen poikaystävän mukaan festareille – kaksi lippua olisi siis mahtia!
Karin Ruotsi
08/05/2017 klo 19:10Nam mikä resepti! Täytyy ottaa kokeiluun joskus!
Festarit kuulostaa mielenkiintoisilta! Olen viimeaikoina innostunut kasvisruuasta ja kävisin mielelläni hakemassa inspiraatiota sieltä kotikeittiöön ❤️