Vegevoileipäkakku

Kaupallinen yhteistyö, Tartex

vegevoileipäkakku_tartex10 vegevoileipäkakku_tartex3

Sain lokakuussa aivan mahtavan yhteistyöpyynnön tehdä reseptiikkaa vegaanisesta, gluteenittomasta ja superterveellisestä Tartex -kasvistahnasta, jota on valmistettu jo vuodesta 1942 ja joka on ollut suosionsa huipulla joskus syntymävuoteni tienoilla. Olin aikaisemmin kuullut muutaman vegaaniystäväni vaahtoavan tuotteesta, mutta sen testaaminen oli omalta kohdaltani jäänyt väliin ennen tätä, vaikka tuotetta on saatavilla laajasti eko- ja vegekaupoissa sekä Helsingin keskustan S- ja K-kaupoissa majoneesihyllyjen tuntumassa.

vegevoileipäkakku_tartex4 vegevoileipäkakku_tartex9

Maultaan Tartex on aivan kuin paras maksapasteija. Sain testiini classic-, yrtti- ja valkosipulitahnat ja suurena maksapasteijan ystävänä ensimmäinen pötkö hävisi suuhuni viikon aikana aamiais- ja iltapalaleipien päällä. Muistan blogini alkupäivinä kirjoittaneeni tarinan siitä kuinka himo maksapasteijavoileipiin yhdistä minua ja Anttia joskus seurustelumme ensi hetkinä. Olen myös kerran, jos toisenkin todennut, että maksapasteijariippuvuuteni on yksi niistä tekijöistä, jonka vuoksi en voisi koskaan kääntyä täysin vegaaniksi, joten voin kertoa, että ensimmäinen lusikallinen Tartexia veti täysin sanattomaksi.

vegevoileipäkakku_tartex14 vegevoileipäkakku_tartex12

Olen opettanut edellä mainituista syistä luonnollisesti myös tyttömme maksapasteijoiden ystäviksi ja tein heille testin laittamalla Tartexia paahdetulle reissumiehelle kaakaon kaveriksi oikean tuotteen sijaan. Pöydästä ei kuulunut sanaakaan ruoasta ja leivät olivat hetkessä hävinneet parempiin suihin. Tyttömme rakastavat myös maksalaatikkoa ja luin Saaran vegaanisen Bahn mi:n postauksesta, että Tartexista saa tehtyä aivan täydellistä vegaanista maksalaatikkoa. Menee ehdottomasti seuraavaksi listalle. Meillä Tartex päätyi kuitenkin syntymäpäivieni kunniaksi vegaaniseen voileipäkakkuun punajuurihummuksen ja omenatsatsikin kaveriksi. Kakusta tuli yksi elämäni parhaista, vaikka itse sanonkin.

RESEPTI | Vegevoileipäkakku

Punajuurihummus

1 kokonainen punajuuri mausteliemessä

½ sitruunan mehut

2-4 rkl punajuurien etikkamaustelientä

1½ dl käyttövalmiita kikherneitä

50 g maustamatonta vegaanista tuorejuustoa

suolaa

 

Omenatsatsiki

175 g maustamatonta vegaanista tuorejuustoa

1 vihreä omena

½ kurkku

1 tl agavea tai muuta vaaleaa siirappia

½ valkosipulinkynsi

suolaa

 

Kostutus

1 dl vettä

½ sitruunan mehut

 

Muut

16 isoa moniviljapaahtoleipää

1 tuubi Tartex yrttikasvistarhaa

1 dl vegaanista majoneesia (Xtra)

200 g kaura–ranskankermaa

ripaus suolaa

seesaminsiemeniä

versoja

OHJE | 30 min + 120 min
  1. Valmista punajuuritäyte soseuttamalla kulhossa kaikki ainekset tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja punajuuren etikkaisella mausteliemellä.
  2. Valmista omenatratsiki. Raasta omena ja puolikas kurkku tiheään siivilään. Painele ylimääräiset nesteet pois voimakkaasti lusikan tai kauhan pohjalla. Sekoita mehuistaan puristettu kurkku–omenaraaste maustamattoman tuorejuuston kanssa sekaisin. Mausta puolikkaalla valkosipulin kynnellä, agavella ja suolalla.
  3. Sekoita sitruunavesi kostutusta varten. Leikkaa paahtoleivistä kuoret pois.
  4. Aseta neljä viipaletta tasaisen jääkaappiin mahtuvan, ja leivinpaperilla päällystetyn, astian päälle neliöksi. Kostuta viipaleet pullasudilla sitruunavedellä. Kostuta reunat hyvin. Levitä punajuurihummusta tasaisesti leiville. Laita seuraava leipäkerros päälle ja kostuta. Levitä tuubillinen Tartexia tasaisesti leiville. Laita seuraava leipäkerros ja kostuta. Levitä omenatsatsikia tasaisesti leiville, laita viimeinen leipäkerros ja kostuta leivät. Laita kakun päälle ensin yksi leivinarkki ja sitten painoksi esim puinen, jääkaappiin mahtuva, leikkuulauta. Anna maustua kylmässä vähintään kaksi tuntia tai seuraavaan päivään.
  5. Sekoita voileipäkakun kuorrute majoneesista ja ranskankermasta. Mausta ripauksella suolaa. Ota maustunut kakku jääkaapista. Poista paino ja työnnä varovasti leivinpaperilta tarjoiluastialle. Kuorruta majoneesi–ranskankermaseoksella ja koristele mieleiseksi.

2 Kommenttia

  • Vastaa
    Saara
    06/11/2017 klo 15:10

    Onpa ihan huippukaunis kakku! Mäkin oon ollut (ja oisin ehkä edelleenkin) hirmuinen maksamakkara/-pasteijarakastaja, joten tartex oli erittäin mukava tuttavuus :).

    • Vastaa
      Alisa
      06/11/2017 klo 22:39

      Oi kiitos, Tartex on parasta ikinä! Mussutan sitä parhaillanikin hapankorpulla <3 Huomasin, että Minni ja Paju olivat tehneet Tartexista pari päivää sitten maksalaatikkoa. Menee kokeiluun loppuviikosta. Resepti kannattaa kurkkaa täältä https://www.youtube.com/watch?v=pJdfp3xQkP4

    Kommentoi