Vegaanin mantelikala

Mantelikala5 Mantelikala3

Mantelikala oli kouluaikoina yksi lempiruoistani. Asuessani ensimmäisessä ikiomassa kodissani löytyi pakkasestani usein paketti tuota Finduksen klassista hokifilegratiinia. Niihin aikoihin ruokavalioni koostui mantelikalan lisäksi lähinnä maksamakkaravoileivistä, Atrian veriletuista, tuplajuustoista ja pinaattikeitosta. Jostain syystä mantelikala (kumppaneineen) on kuitenkin ruokana jäänyt keittiössämme taka-alalle viime vuosina. Nyt kuitenkin innostuin vähän sattuman kaupalla kehittämään ruoasta täysin vegaanisen version maustamalla uunissa paahdetun kukkakaalin mantelikalasta tutuilla mauilla.

Mantelikala1

Vegaanin mantelikalan idea on todella simppeli. Kukkakaalin palaset pyöräytetään vain nopeasti oliiviölyssä ja mantelijauhossa, jonka jälkeen niitä paahdetaan uunissa kokonaisten manteleiden, cashewpähkinöiden, itse tehtyjen krutonkien ja pakasteherneiden kanssa. Perinteinen perunamuusi kannatta korvata juuriselleristä ja kaurakermasta valmistuvalla pehmeällä juurespyreellä, joka on lempeän makeutensa puolesta aivan täydellinen pari suolaiselle kukkakaali-mantelipaistokselle – parempaa kuin alkuperäinen, lupaan sen.

Mantelikala4 Mantelikala2
RESEPTI | 3 annosta

Paahdettu kukkakaali

1 iso kukkakaali

1+1 rkl oliiviöljyä

3 rkl mantelijauhetta

2 kuivahtanutta leipäviipaletta

½ dl manteleita

½ dl cashewpähkinöitä

150 g pakasteherneitä

mustapippuria

suolaa

 

Juuriselleripyree

500 g juuriselleriä

1 sipuli

1½ dl kaurakermaa

suolaa

OHJE
  1. Leikkaa kukkakaalista suupalasia, pyöräytä oliiviöljyssä uunin kestävän vuoan pohjalla ja kuorruta mantelijauholla. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Paahda 225 °C uunissa 15 minuuttia.
  2. Kuutio kuivahtaneet leipäviipaleet ja paista öljyssä pannulla, kunnes kullanruskeita. Mausta suolalla. Murskaa manteleita ja cashewpähkinöitä kevyesti morttelissa.
  3. Lisää krutongit, pähkinät ja pakastehenreet kukkakaaliej joukkoon ja jatka paahtamista vielä 5 minuuttia. Varo polttamasta pähkinöitä liikaa.
  4. Kuori juurisellerit ja sipuli. Pilko muutamaan osaan ja laita keittymään veteen, kunnes niin pehmeitä, että melkein hajoavat. Ota kattila liedeltä ja kaada keittovesi pois. Lisää kaurakerma ja soseuta tasaiseksi pyreeksi. Mausta ripauksella suolaa

4 Kommenttia

  • Vastaa
    Saara / Viimeistä Murua Myöten
    13/01/2017 klo 10:06

    Onpa nokkela keksintö! Kuulostaa ihan älyherkulliselta, pakko tehdä tätä 🙂

  • Vastaa
    Mirja
    13/01/2017 klo 10:56

    Oijoi, lähtee kokeiltavien listaan!

    • Vastaa
      Alisa
      15/01/2017 klo 23:06

      Jes, toivottavasti tykkäät! 🙂

    Kommentoi