Itse tehty hedelmäleipä ja ihana maasdam

valiomaasdam5 valiomaasdam3

Sain Valiolta ihanan herkkukorin muutama viikko sitten ja se sisälsi erilaisia luomutuoteuutuuksia. Iskin silmäni heti ensimmäiseksi korissa olleeseen luomumaasdamiin, koska maasdam on ollut jo kauan yksi lempijuustoistani. Maasdam on maultaan ihanan makean pähkinäinen emmental-tyyppinen juusto, mutta yleensä se on kuitenkin sen verran voimakas, ettei se ole maistunut lapsillemme. Valion luomumaasdamista oli kuitenkin selvästi tehty hieman perheystävällisempi, sillä se oli maultaan juuri oikeanlainen, mutta vahvuudeltaan miellyttävän lempeä. Söimme ensimmäisen paketin jälkiuunileivän kanssa neljän hengen voimin yhdessä päivässä.

valiomaasdam6 valiomaasdam1

Seuraavana viikonloppuna suuntasin maasdamin perässä suoraan kaupan juustohyllylle ja leivoin lauantaiaamuna juuston kaveriksi värikkään hedelmäleivän. Tämän leivän taikinaan voi lisätä vapaasti pähkinöitä ja erilaisia kuivattuja hedelmiä (mustikoita, mansikoita, karpaloita, aprikooseja, puolukoita, rusinoita – mitä vain) tai käyttää mausteita runsaammin kuin ohjeessani neuvotaan. Voit siis periaatteessa suunnitella täysin omanlaisen leipäsi. Pääasia, että tarjoilet sen kylmän voin ja maukkaan juuston kera. Taikina voidaan myös valmistaa jo edellisenä iltana ja laittaa vuoassa jääkaappiin yöksi kostealla liinalla tai kannella peitettynä, jolloin sitä ei enää tarvitse kohottaa huoneenlämmössä, vaan leivän voi paistaa suoraan ohjeen mukaisesti uunissa.

valiomaasdam2 valiomaasdam4
RESEPTI | 1 iso leipä

Hedelmäleipä

15 g tuorehiivaa

2 tl hunajaa

6 dl haaleaa vettä

ripaus sahramia

1 tl muskottipähkinää

100 g kuivattuja hedelmiä

100 g rusinoita

12–15 dl vhnäjauhoja

3 tl merisuolaa

OHJE
  1. Murenna hiiva isoon kulhoon. Lisää hunaja, haalea vesi ja sahrami. Anna seistä 5 minuuttia. Lisää loput ainekset ja vaivaa taikinaa, kunnes siitä tulee sileä ja tasainen pallo.
  2. Voitele noin 30 x 10 x 10 cm leipävuoka huolella ja laita taikina vuokaan. Jos käytät pienempiä vuokia jaa taikina muutamaan osaan. Peitä uvoka ja anna taikinan nousta lämpimässä, vedottomassa paikassa noin 2 tuntia, kunnes sen koko on kaksinkertaistunut.
  3. Paista leipää tunnin verran 180 °C uunissa. Jos leipä vaikuttaa liian pehmeältä tunnin jäljeen, ota se vuoasta ja paista vielä 10 minuuttia. Jos se on kypsä, ota se heti vuoasta ja laita ritilälle jäähtymään.

Ei kommentteja

Kommentoi