Suklaa–linssimuhennos ja avokadokastike

Tein eilen pitkästä aikaa linssimuhennosta. Rakastan linssejä, mutta yleensä teen niistä salaattia tai keittoa. Onnistuin myös kerran saamaan Muru-ravintolasta parhaiten tunnetun Timo Linnamäen reseptin ihanaan ranskalaiseen Le Puy -linsseistä valmistettavaan liskukkeeseen, joka sopii erityisen hyvin vaalean kalan tai jopa ankan ja bernaise-kastikkeen kanssa. Jaan sen kanssanne, kunhan ehdimme juhannukseksi mökille kalastamaan.

Tämä linssimuhennos, jota tällä kertaa valmistin on muunnelmani Master Chef -voitaja Kira Åkerström-Kekkosen meksikolaisen linssipadan reseptistä. Kira on yksi lempiruokakirjailijoistani ja inspiroidun naisen resepteistä aina valtavasti. Tässä muhennoksessa keskeisessä asemassa ovat mielestäni laadukas kasvis- tai kanaliemi ja todella tumma suklaa, jolla kastike maustetaan loppuvaiheessa. Valmisliemistä käytän ainoastaan Soppahannan suosittelemia Puljongin valmisteita, joita löytyy ainakin K-Citymarketeista.

Suklaa-linssimuhennos on terveellistä ja kevyttä arkiruokaa, joka valmistuu käden käänteessä. Sen lisukkeena voi tarjoilla ohraa, kvinoaa, bulguria, riisiä – oikeastaan aikalailla mitä tahansa. Linssimuhennos säilyy jääkaapissa myös hyvin seuraaviin päiviin ja teenkin sitä aina vähän isomman satsin kerralla.

Suklaa-linssimuhennos3

Muhennoksen lisukkeeksi kannattaa valmistaa sitruksinen avokadokastike, johon olen itse lisännyt muutaman tuoreen jalapenon. Jos et kuitenkaan välitä kovin tulisesta ruoasta, kannattaa jalapenon määrää puolittaa tai jättää se kokonaan laittamatta. Tämä ruoka ei missään tapauksessa kaipaa tulisuutta ollakseen hyvää.

 
RESEPTI | 4 annosta

Suklaa–linssimuhennos

4 annosta riisiä

2 dl punaisia linssejä

1 punasipuli

2 valkosipulin kynttä

4 varsisellerin vartta

1 rkl öljyä

2 dl tomaattipyreetä

6 dl kasvis- tai kanalientä

2 tl juustokuminaa

2 tl kanelia

1 tl mustapippuria

1 tl suolaa

4 palaa tummaa (yli 70 %) suklaata

1 puska ruukkulehtikaalia

 

Avokadokastike

200 g kevyt kermaviiliä

1 avokado

2 rkl sitruunamehua

(1-2 tuoretta jalapenoa)

1 puska korianteria

suolaa

OHJE
  1. Keitä riisi tai valitsemasi lisuke pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Hienonna sipuli, valkosipulin kynnet ja varsisellerit. Kuullota vihanneksia keskilämmöllä öljyssä 5 minuuttia. Lisää joukkoon tomaattipyre ja mausteet sekä huuhdotut linssit ja kasvisliemi. Anna kiehua hiljalleen ilman kantta noin 10 minuuttia.
  3. Valmista avokadokastike soseuttamalla kaikki kastikeainekset yhteen korkeassa kulhossa sauvasekoittimella. Jätä halutessasi jalapenot pois. Tarkista suola oman makusi mukaan.
  4. Sekoita ruukkulehtikaalin lehdet ja tumman suklaan palat linssimuhennoksen joukkoon. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut ja lehtikaali pehmentynyt. Mausta tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla. Tarjoile ja nauti.

Ei kommentteja

Kommentoi