

Meidän palmusunnuntaimme oli rauhallinen. Palasimme reissusta edellisenä iltana ja lapset olivat viikon laskettelun jäljiltä vähän voipuneita. Yritin piristää koko porukkaa tekemällä tyttöjen suosikkipastaa eli tätä pääsiäisen keltaista sahrami–savulohipastaa. Olen jakanut sen reseptin farfallesta tehtynä jo blogini alkuaikoina Lilyn puolella ja vaikka nyt valmistinkin pastan kaapista löytyneestä spagetista, on se muutoin tismalleen samanlainen.

Pastan reseptiikka on muodostunut hyvin pitkällisen työn tuloksena. Yritin vuosikausia kehittää täydellisen savulohipastan reseptiä, kunnes keväällä 2015 tajusin vihdoin heittää tillit, sitrukset ja kevyet kasvirasvavalmisteet suoraan roskiin ja korvata ne porkkanalla, sahramilla, kuohukermalla ja parmesaanilla. Olin vihdoin onnistunut tekemään sellaisen savulohipastan, joka ei ollut liian hapokas, valju, kalaisa, vetelä, mauton tai muuten vain muistuttanut makumaailmaltaan perinteistä uunilohta, joka kyllä on omana ruokalajinaan perunoiden kanssa tarjoiltuna yksi parhaimmista, mutta ei sovi pastaksi sitten alkuunkaan.

Nyt tätä pastaa onkin sitten nautittu perheessämme jo toista vuotta melkeinpä kerran kuukaudessa ja sitä ei koskaan säily seuraavalle päivälle. Ohjeen mittasuhteita kannattaa yrittää noudattaa mahdollisimman tarkasti, jotta koostumus ja makujen intensiteetti pysyy juuri oikealla tasolla. Jos kätesi ei kuitenkaan malta pysyä erossa tillipuskasta, heitä muutama oksa annoksen sellaisenaan. Näin sitä voi jokainen lisätä oman makunsa mukaan tarvittaessa.


RESEPTI | 4 annosta
Sahrami–savulohipasta
4 keskikokoista porkkanaa
400 g pastaa
1 rkl öljyä
1 rkl voita
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 dl kuohukermaa
½ g sahramia
250 g kylmäsavulohta
1 dl parmesaania
1 dl pastankeitinvettä
mustapippuria
suolaa
OHJE
- Kuori ja raasta porkkanat karkealla terällä tai suikaloi juliennella. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipuli.
- Laita pasta keittymään al denteksi suolalla maustettuun veteen.
- Kuullota sipuleita pannulla öljy–voiseoksessa 2 minuutin ajan. Lisää joukkoon porkkanasuikaleet ja jatka kuullotusta 3 minuuttia.
- Lisää kasvisten joukkoon kerma ja sahrami. Kiehauta ja jätä hyvin miedolle lämmölle odottelemaan.
- Pilko kylmäsavulohifileet saksilla pieneksi silpuksi. Raasta parmesaani. Lisää ne kastikkeen joukkoon juuri ennen kuin kaadat pastasta vedet. Muista ottaa keitinvettä talteen desilitran verran.
- Yhdistä huolella valutettu pasta sahrami–savulohikastikkeen kanssa. Kaada joukkoon sivuun otettu keitinvesi. Sekoittele, kunnes pasta värjäytyy tasaisesti kaikkialta.
- Tarkasta maku ennen tarjoilua. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
4 Kommenttia
Satu, hyvää ruokaa
13/04/2017 klo 09:03Pasta ja lohi yhdessä, toimii! Kauniin värinen annos.
Alisa
13/04/2017 klo 10:18Kiitti 🙂 ne ovat parhaimmillaan aivan voittamaton yhdistelmä.
IlonaW
13/04/2017 klo 11:28Tätä teemme huomenna mökillä, kun saamme joukot koolle 🙂
Alisa
13/04/2017 klo 11:51Oi nauttikaa! Mekin olisimme suunnanneet mökille samat mielessä, mutta lasten vatsatauti yllätti, äh!