Ruokahävikistä chili–lammaspastaksi

Chilipasta2 Chilipasta7

Pastareseptejä tulee nyt tällä tontilla tiuhaan. Toivottavasti ei haittaa. Keskimääräinen pastan kulutukseni on aivan valtava enkä pysty edes kuvitella viikkoa ilman yhtä pasta-ateriaa. Tekemäni pastat ovat yleensä aika kasvispainotteisia ja nopeita. Joskus pannulle päätyy toki myös kalaa ja lihaa, kuten tämänpäiväiseen chili–lammaspastaan. Se syntyi kuunnellessani etelä-korealaisia räppiä uusista Sonoksistani ja yrittäessäni keksiä jotain hyvää käyttöä lampaanviulun ylijäämälihoille. Kastikkeeseen päätyi mukaan kaikkea kookossokerista, soijaan ja kaneliin sekä chiliin ja thaibasilikaan. Soosiin tuli vähän Farangin karamellipossun fiiliksiä ja uskon, että se toimisi todella hyvin myös nyhtökauran kanssa.

Chilipasta6

Kuuntelen aina musiikkia tehdessäni ruokaa, usein jo reseptiä hahmoitellessani. Musiikista saa ammennettua niin paljon inspiraatiota ja energiaa. Yleensä vaihtelen Bassoradion ja Radio Helsingin välissä, mutta fiilistelen myös Spotifyn etnisiä soittolistoja. Viime aikoina olen nauttinut erityisesti arabirytmeistä ja intialaisesta Bollywood-musiikista. Olen itse asiassa aikoinaan tanssinut Bollywood-ryhmässä ja päässyt esiintymään jopa silloiselle tasavaltamme presidentille, mutta ei siitä sen enempää. Olen onnistunut myös luomaan jonkinasteisia pakkomielteitä tiettyjen ruokalajien ja artistien välille. Esimerkiksi avokadopastaa en voi valmistaa kuin Manu Chaon soidessa kaiuttimista. Kokeilkaapa, ne kaksi ovat kuin luotu toisilleen.

Chilipasta1 Chilipasta4
RESEPTI | 4 annosta

Chili–lammaspasta

400 g pastaa

200 g kypsää lampaanlihaa

1 punainen chili

1 + ½ rkl öljyä

½ limetin mehut

½ dl valkoviiniä

½ tl kanelia

ripaus suolaa

2 + 2 tl kookossokeria

1 rkl soijakastiketta

ripaus suolaa

1 puska thaibasilikaa

3 kevätsipulin varret

OHJE
  1. Hienonna chili ja laita mortteliin. Lisää päälle ruokalusikallinen öljyä. Survo morttelissa, kunnes öljy alkaa selvästi värjääntyä. Kaada pienen sekoitusrasian pohjalle. Hienonna joukkoon valkosipulinkynsi. Kaada päälle myös limetin mehut ja valkoviini. Mausta kanelilla, parilla teelusikallisella sokeria ja ripauksella suolaa. Ravistele kaikki kunnolla sekaisin.
  2. Laita pasta keittymään suolalla maustettuun veteen paketin ohjeen mukaan al denteksi.
  3. Kuumenna pannu ja paista lampaanlihoja muutaman minuutin ajan öljyssä. Mausta soijakastikkeella ja parilla teelusikallisella sokeria.
  4. Kaada lampaan päälle chilisoosi, kiehauta ja anna muhia hetken miedolla lämmöllä.
  5. Yhdistä huolella valutettu kypsä pasta ja chili–lammaskastike keskenään. Revi joukkoon yhden basilikapuskan lehdet ja lisää myös hienonnetut kevätsipulin varret. Tarkista maku ennen tarjoilua.

Ei kommentteja

Kommentoi