Ruispaneroitu tofu ja varhaiskaalisalaatti

Kuten olen jo monesti kertonut, olen jostain täysin kummallisesta syystä hurahtanut tofuun. Osasyy saattaa olla siinä, että olen ärsyyntynyt kuulemaan valitusta siitä, ettei tofua mukamas saa maistumaan hyvälle ja olen nyt siitä sisuuntuneena päättänyt alkaa muuttamaan ihmisten käsitystä aiheesta yksi suu kerrallaan. Kirjoitin teriyakitofujen reseptiin enemmänkin tofun oikeanlaisista valmistusmetodeista, joista tällä kertaa innostuin eniten tofun paneroinnista.

Valmistin tofut leikkaamalla ne noin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja kuivaamalla sekä prässäämällä niitä hetken kahden leikkulaudan välissä oman painoni alla. Sen jälkeen ripottelin tofuviipaleille vähän suolaa molemmin puolin ja jätin ne maustumaan hetkeksi. Tofujen leivitteestä tein samanlaiset, jonka yleensä teen perus ahvenfileille. Pyöräytin ne ensin keltuais-dijonseoksessa ja sitten ruiskorppujauhossa, johon olin lisännyt myös vähän mustapuppuria.

Rapea ruispinta sopi aivan täydellisesti tofulle tuoden sille ihanan skandinaavisen maun. Tofun paneroinnissa, tai paneroinnissa ylipäätään, ei kananmuna ole välttämätön. Vegaani tai kananmuna-allerginen voi hyvin sekoittaa vähän dijonia esimerkiksi soijamaitoon ennen jauhoihin laittamista

Valmistin tofujen kaveriksi jo vuosia kanssani kulkeneen varhaiskaalisalaatin, jonka reseptin olen aikoinaan löytänyt Hanna Gullischenin ensimmäisestä Safkaa -kirjasta. Tämän varhaiskaalisalaatin ihanuus on ehdottomasti sen kermaviilikastikkeessa, jota tekisi mieli syödä lusikalla suoraan kulhosta. Hanna kirjoittaa muuten edelleen blogia hannag.fi, josta löytyy aivan mielettömän hyviä arkiruokareseptejä. Hannan ja Joonaksen Pastalista on muun muassa yksi tämän hetkisistä suosikkireseptiarkistoistani – käykäähän vilasemassa.

RESEPTI | 3 annosta

Varhaiskaalisalaatti + kastike

1 varhaiskaali

2 kananmunaa

2 dl kermaviiliä

1 rkl dijon-sinappia

1 rkl sitruunamehua

1 puntti tilliä hienonnettuna

mustapippuria

ripaus suolaa

 

Ruispaneroitu tofu

200 g maustamatonta (tai hampunsiemen) tofua

suolaa

3 keltuaista

2 tl dijon-sinappia

1½ dl ruiskorppujauhoja

mustapippuria

runsaasti rypsiöljyä paistamiseen

OHJE | < 30 min
  1. Poista kaalista uloimmat lehdet ja suikaloi ohuiksi suikaleiksi kannelliseen kulhoon.
  2. Keitä kananmunat. Sekoita kermaviili, dijon, sitruunamehu, tillisilppu, mustapippuri ja suola keskenään pienessä kulhossa. Lisää joukkoon haarukalla rikkipainellut keitetyt kananmunat. Sekoita kastike kaalin kanssa ravistamalla.
  3. Leikkaa tofusta noin 1 cm viipaleita. Kuivaa ja painele niistä ylimääräiset vedet pois. Ripottele tofuviipaleiden molemmille pinnoille vähän suolaa ja jätä maustumaan 20 min.
  4. Sekoita yhdelle lautaselle leivitystä varten seos kananmunankeltuaisista ja dijonista. Laita toiselle lautaselle korppujauhot ja vähän mustapippuria. Pyöräytä tofupalat ensin keltuaisseoksessa ja sitten jauhoissa.
  5. (Uppo)paista tofut runsaassa kasviöljyssä noin 2-3 minuuttia per puoli, kunnes pinta on kullanruskea.

5 Kommenttia

  • Vastaa
    Sanna
    20/06/2016 klo 11:35

    Ooooh! Varhaiskaalisalaatti kuuluu myös omiin kestosuosikkeihin, mutta tofun kanssa minulla on ollut vähän toteutusongelmia. Tämä menee ehdottomasti testiin!

    • Vastaa
      Alisa
      20/06/2016 klo 22:57

      Jes, kiva! Toivottavasti saat nyt hyvän onnistumiskokemuksen. Näin valmistettuna tofu on suurinta herkkua. 🙂

  • Vastaa
    Emmi
    21/06/2016 klo 17:46

    Heippa, ja kiitos tosi kivasta blogista! Tykkään että sun reseptit käy hyvin yhteen oman makuni kanssa (etenkin kaikki tulisemmat aasia-vaikutteiset), ja moni niistä onkin jo vakio pyörityksessä meidän kokkailuissa! Olisin vihdoin itsekkin kiinnostunut ensimmäistä kertaa kokeilemaan tofun valmistusta, mutta kokeiluintoani hillitsee tofun oston vaikeus. Asustelen ulkomailla, ja paikallisissa Aasia-kaupoissa tofua on kolmea eri sorttia: kovaa, keski-kovaa ja pehmeää. Osaisikohan joku neuvoa mikä näistä toimisi tässä ja/tai teriyaki tofussa ?

    • Vastaa
      Alisa
      21/06/2016 klo 21:49

      Moi, ja kiitos aivan ihanasta kommentista <3 Teit iloiseksi!

      Tofuista kova ja keskikova sopivat ainakin hyvin pannulla paistamiseen. Yleensä pehmeämmät tofut saattavat lähteä murenemaan (halkeamaa, hajoamaan) paistamisen aikana, joten lähtisin itse liikkeelle varmaankin sillä kaikista kiinteimmällä. 🙂 Pehmeät tofut soveltuvat paremmin pyreisiin ja leivontaan, mutta voi sitäkin kyllä uppopaistaa, jos mielesi halajaa. Muista ihmeessä tulla kertomaan, miten onnistui.

  • Vastaa
    Suusta suuhun
    06/07/2016 klo 09:25

    […] aikaisempaan tofunpanerointireseptiini, en tällä kertaa laittanut keltuaisen joukkoon lainkaan dijonia, sillä kylmäsavutofu on jo […]

  • Kommentoi