Ribollita – italialainen kasvis–papukeitto

Kaupallinen yhteistyö, Orthex Gastromax

Maistoin viime kesän alussa ensimmäistä kertaa ribollitaa eli toscanalaista kasvis-papusoppaa, joka jättää jälkeensä joka ikisen aikaisemmin valmistamani kasviskeiton. Löysin ribollitan reseptin Marita Joutjärven ja Vittorio Gianninin tänä vuonna ilmestyneestä Herkullisten ruokien ja tarinoiden Toscana -ruokakirjasta. Marita ja Vittorio kertoivat keiton nimen tarkoittavan sananmukaisesti ”uudelleen keitettyä”, sillä sen maut todella parantuvat ja syventyvät aina uudelleen lämmittäessä. En ole koskaan uskaltanut muuttaa alkuperäistä reseptiä, mutta keiton pinnalle olen viime aikoina lisännyt vähän tuoretta basilikasilppua, koska mielestäni se sopii kaikkiin italialaisiin ruokiin.

Ribollita3

Suosin tällä hetkellä muutenkin tämänlaisia ribollitan kaltaisia ruokia, koska työhön palaamiseni jälkeen arkemme on ollut niin kiireistä, etten töiden jälkeen yksinkertaisesti aina jaksa valmistaa mitään ruokaa. Ruoka-annosten säilömiseen sain kuin ihmeen kaupalla alkusyksystä Orthexin uuden Gastromax -tuotesarjan säilytysrasioita. Olen jonkin sortin neurootikko, mitä tulee kodin ja kaappien siisteyteen, järjestykseen ja harmoniaan, mutta jotenkin ruoan säilytysrasiat ovat muistuttaneet koko elämäni eri lian pinttymisen vaiheessa olevaa räikeää kaatopaikka. Kiitos Orthexin, tilanne on onneksi nykyään täysin toisenlainen!

Ulkonäön lisäksi parasta Orhexin ruoansäilytysrasioissa on ehdottomasti niiden ilmatiiviit kannet, kaikkien rasia kokojen päällekkäin pinoutuvuus sekä niiden konepesun, pakastuksen ja mikrolämmityksen kestävyys. Ribollitassa taas parasta on sen maun lisäksi keiton monipuolisuus; nautit sen sitten torstai-iltana kuplaveden kanssa tai lauantai-iltana suoraan mikrolämpimänä astiasta punaviinin kanssa, tekee se aina lähtemättömän vaikutuksen.

RESEPTI | 5 annosta

Ribollita

300 g käyttövalmiita valkoisia papuja

2 punasipulia

4 valkosipulinkynttä

4 varsisellerin vartta

2 porkkanaa

300 g musta- tai lehtikaalia

2+2 rkl oliiviöljyä

1 tl fenkolinsiemeniä

1–2 tl suolaa

mustapippuria

1 tkl (400 g) säilöttyjä kirsikkatomaatteja

7 dl kasvislientä

4 dl kuivahtaneen vaalean leivän paloja

 

Kylkeen

parmesan-juustolastuja

tuoretta basilikaa

lasi chianti-viiniä

OHJE
  1. Hienonna kuoritut puna- ja valkosipulit. Laita ne kuullottumaan kattilaan oliiviöljyyn. Leikkaa kuoritut porkkanat pieniksi kuutioiksi, viipaloi lehtiselleri ja hienonna kaali. Lisää ne kattilaan ja anna hautua fenkolinsiementen, suolan ja pippurin kanssa noin 10 minuuttia.
  2. Lisää säilyketomaatit, huuhdotut pavut ja kasvisliemi. Hauduta puoli tuntia.
  3. Lisää mukaan leivänpalat ja anna hautua 15 minuuttia. Sekoittele vähän väliä, ettei leipä ota kiinni pohjaan. Lisää desi vettä tarvittaessa.
  4. Tarkasta maku, lisää suolaa tarvittaessa ja lorauta mukaan loput öljystä.

38 Kommenttia

  • Vastaa
    Hanna / Hannan soppa
    13/11/2016 klo 09:45

    Aivan mahtavan kuuloinen keitto – eikä ollenkaan kuulosta huonolta tuo ”paranee vaan uudelleen lämmitettäessä”. Tää varmaan kestäis suht hyvin pakastamisenkin… Pohtii hän täällä samassa ruuhkavuositilanteessaan 😀

    • Vastaa
      Alisa
      14/11/2016 klo 10:07

      😀 En ole kokeillut, mutta uskoisin, että kestää myös pakastamisen.

  • Vastaa
    Anne
    13/11/2016 klo 19:48

    Aaah, mä olen näitä ribollitoja kuolannut mutta en ole saanut vielä aikaiseksi itse tehdä. Näyttää täydelliseltä lohturuoalta 🙂

    • Vastaa
      Alisa
      14/11/2016 klo 10:08

      Suosittelen, aivan taivaallista!

  • Vastaa
    Virpi
    13/11/2016 klo 22:52

    Kuulostaa täydelliseltä arki-iltojen pelastajalta! Hyviä keittoreseptejä (etenkään kasvis-) tarvii aina.

  • Vastaa
    Sirkku
    13/11/2016 klo 23:05

    Tuota kirjaa olen käynyt kirjakaupassa hipeltämässä koko syksyn. Ribollitaa pitäiskin tehdä marraskuisen arjen piristykseksi. Kiitos ihanasta ohjeesta.

    • Vastaa
      Alisa
      14/11/2016 klo 10:10

      Kirjassa on ihanan mielenkiintoisia ja todella käyttökelpoisia ohjeita. Kivana lisänä takaosassa olevat erilaiset menukokonaisuudet kirjan resepteistä.

  • Vastaa
    Veera R.
    13/11/2016 klo 23:12

    Ribollita on ihanaa! Ja tää resepti erilainen kuin mitä mä oon tehnyt, pitää kokeilla tätäkin.
    Muhun saa tartuttaa vähän siisteysneuroosia pliis. 😀

    • Vastaa
      Alisa
      14/11/2016 klo 10:11

      Yksi tuulahdus siisteyshulluutta lähetetty siihen suuntaan 😀

      • Vastaa
        Jenni liemessä
        22/11/2016 klo 23:22

        Joo, sun pitäis nähdä mun ”putelikaappi” VAIKKA olen konmarittanut sieltä jo vaikka ja mitä. Mutta jos laittaisin kaikki huonot putelit pois niin eihän sinne jäisi mitään jäljelle. Tiedän, puteliostoksille!

        • Vastaa
          Alisa
          25/11/2016 klo 12:27

          HEhheh, oot kuitenkin selkeästi oikeilla jäljillä 🙂 Jos joskus haluat kurssin hotellihuoneen sänkyjen petaamiseen tai muuhun hullunlaista siisteyttä ja järjestystä ylläpitävään toimintaan, kysy vain 😉

  • Vastaa
    Sari
    13/11/2016 klo 23:18

    Ribollita todellakin on ihanaa, samoin tuo kirja ja järjestys jääkaapissa 🙂

  • Vastaa
    Dinner4u2 Pauliina & Mirka
    14/11/2016 klo 11:16

    Ihana keitto! Heti kun ilmat kylmenee tulee fiilis, että pitää saada ihanaa lämmintä keittoa. Tämä kuulostaa aivan ihanalta ohjeelta. Kiitos säilytysrasiavinkeistä, olen ettinyt sopivia uuteen kotiin ja nuo näyttävät kivoilta :).

    • Vastaa
      Alisa
      17/11/2016 klo 22:37

      Siis nämä on aivan älyttömän kivan näköisiä eikä tunnu yhtään, että liat tarttuisivat kiinni muoviin, vaikka ovat todella ahkerassa käytössä. Monet vähän huonompi laatuiset rasiat muuttuivat sellaisiksi oranssin punertaviksi heti ensimmäisen tomaattipohjaisen ruoan säilömisen jälkeen eivätkä ikinä siitä puhdistuneet 😀

  • Vastaa
    Kermaruusu
    14/11/2016 klo 21:31

    Tällaiset ruoat ovat hyviä jotka paranevat kun uudelleen lämmittää…eväät kun täytyy joka päivä töihin ottaa mukaan. :/

  • Vastaa
    Kirsi / Tekila's Bakery
    14/11/2016 klo 22:10

    Ruoat mitkä paranevat vain lämmittäessä ovat kyllä parhaita. Mukava tehdä isompi satsi kerralla.

    • Vastaa
      Alisa
      17/11/2016 klo 22:39

      Totta, niitä on vain ainakin omassa repertuaarissani valitettavan vähän :/

  • Vastaa
    peggy thomas
    15/11/2016 klo 00:05

    Pavut ovat vieneet meidänkin perheen mennessään, mutta olen vielä ihan hakusessa reseptien kanssa. Tämä sopisi meidänkin arkeen passelisti 🙂

    • Vastaa
      Alisa
      17/11/2016 klo 22:40

      🙂 Jes, kiva kuulla!

  • Vastaa
    Juulia / Vaimomatskuu
    15/11/2016 klo 19:39

    Great minds think alike; täälläkin on tehtailtu ribollitaa viime aikoina (ja kaikkea saman henkistä missä yhdestä padasta voi syödä monta päivää ja ruoka se vaan paranee) 🙂

    • Vastaa
      Alisa
      17/11/2016 klo 22:40

      Alan tulla siihen tulokseen, että mun olis pitänyt mennä sun kanssa naimisiin! <3

  • Vastaa
    Ninni / Ninnin köökki
    15/11/2016 klo 20:50

    Mä löysin papukeitot noin vuosi sitten kun kiinnostuin enemmän kasvispäivistä. Isot valkoiset pavut ovat mun lemppari, ja ne tekevät keitosta upean täyteläisen, etenkin seuraavana päivänä lämmitettynä.

    • Vastaa
      Alisa
      17/11/2016 klo 22:42

      Valkoiset pavut ja sitten mustasilmäpavut ovat omia suosikkejani juuri nyt!

  • Vastaa
    Johanna / hellan ja viinilasin välissä
    16/11/2016 klo 17:25

    Tälläisia keittoreseptejä tarvitaan tälle talvelle ja paljon 🙂

    • Vastaa
      Alisa
      17/11/2016 klo 22:43

      OI KYLLÄ! Saa jakaa, jos löytyy. Kaikki tulevat tarpeeseen 🙂

  • Vastaa
    Lotta
    17/11/2016 klo 18:22

    Erilaisia papu-kasvismössöjä tulee syötyä erityisesti arkisin kyllä paljon, tämä vaikuttaa olevan sieltä hienostuneimmasta päästä. 🙂

    • Vastaa
      Alisa
      17/11/2016 klo 22:43

      Ihana 🙂 niin varmaan, ainakin tuon chiantin kanssa nautittuna 😉

  • Vastaa
    Saara / Viimeistä Murua Myöten
    18/11/2016 klo 11:17

    Tuollaisia rasioita kyllä tämä keittiöni kaipaisi pyöreiden tupperware-rasioiden sijaan :D. Ihana kylmien päivien keitto 🙂

  • Vastaa
    Aila
    18/11/2016 klo 19:59

    Siitä on aikaa kun olen tehnyt ribollitaa. Jos vaikka tällä ohjeella, vesi nousi kielelle!

  • Vastaa
    minni
    19/11/2016 klo 11:00

    Tosi herkullisen näköistä! Itsellä tuppaa nuo arjen ”syödään tätä kaksi päivää”- ruoat olemaan aina samoja. Tällainen voisi olla kivaa vaihtelua.

  • Vastaa
    Nanna
    19/11/2016 klo 21:54

    I’m a papu-lover, baby! Iiiihana ribollita!

  • Vastaa
    Minna Ku ite tekee
    20/11/2016 klo 11:57

    Oi, kuulostaapa hyvältä! Arkena varsinkin tykkään laittaa ruokaa, jota voi syödä parikin päivää perätysten. Erityisesti tollaiset paranee vanhetessaan tyyppiset reseptit on ihan parhaita.

    Oli mukava tavata eilen, kiitos seurasta

    • Vastaa
      Alisa
      24/11/2016 klo 11:51

      Juu, kiitos samoin! Huippua!

  • Vastaa
    Merituuli
    20/11/2016 klo 14:15

    Melkein kaikki missä on varsiselleriä on hyvää! Nuo rasiat ovat kyllä ehdottoman hyviä!

  • Vastaa
    Suusta suuhun
    30/03/2017 klo 09:07

    […] ovat mitä edullisinta ja maukkainta arkiruokaa. Blogissani olen aikaisemmin jakanut ohjeet ihanaan italialaiseen ribollitaan sekä tuoremakkara–papusoppaan, joiden reseptit kannattaa käydä katsomassa, mikäli olet […]

  • Kommentoi