Rapeaksi paistettu kalannahka + keittiövälinearvonta

Kaupallinen yhteistyö, Fiskars Hard Face & Asennemedia

paistettusiika6

Teen joka päivä jotain ruokaa liedellämme ja ruuanlaittovälineet ovatkin kovalla koetuksella keittiössämme. Olen suosinut pitkään lähinnä teräskattiloita niiden kestävyyden vuoksi, kunnes maailmani muuttui täysin, kun sain käyttööni Fiskarisin uuden Hard Face -sarjan keitto- ja paistoastioita. Vihdoin keittiööni oli saapunut kovaa käyttöä kestävät pinnoitetut paistinpannut ja kattilat, joiden kanssa pystyn käyttämään metallisia työvälineitä ilman, että pinnoitus menee rikki ja mikä parasta, kaikki välineet saa myös laittaa pesukoneeseen.

paistettusiika11

Aloinkin heti intoa pihisten suunnittelemaan viikonloppuillalliseksemme rapeanahkaiseksi paistettua siikaa ja sienirisottoa. Täydellisen rapean kalannahan valmistaminen meinaa vaatii paistinpannulta kovaa lämmönkestoa ja tarttumatonta pintaa sekä itse kokilta muutamaa pikku jippoa. En ollut aikaisemmin edes viitsinyt ryhtyä vastaavaan paistoprojektiin kotioloissa, vaikka rapeaksi paistettu kalannahka onkin yhtä suurinta herkkuani.

paistettusiika10 paistettusiika7

Hyvien työvälineiden lisäksi huolellisesti suomustetun kalannahan paistossa on syytä huomioida muutama seikka. Ensinäkin kalannahka tulee kuivata talouspaperilla ennen paistamista ja paistorasvaksi tulee valita kovia lämpötiloja kestävä öljy. Itse suosin macadamia- tai maapähkinäöljyä. Kun kalan on asettanut nahkapuoli pannun pintaa vasten, tulee sen päälle laittaa leivinpaperi ja vaikkapa toinen pienempi pannu painoksi, jotta nahkapinta paistuu tasaisesti eikä kala pääse käpristymään.

paistettusiika12 paistettusiika8

Painoa kannattaa pitää kalan päällä vain 10 sekuntia ja jatkaa sitten kalan kypsennystä vielä nahkapuoli pannun pintaa vasten, kunnes kalan reunat alkavat vaalentua. Tässä vaiheessa huonommalla paistinpannulla kalannahka olisi jo varmasti pohjassa kiinni, mutta Fiskarin Hard Face pannujen superpinnoiteella nahka oli vain kypsynyt täydellisen rusehtavaksi eikä ollut tarttunut lainkaan pohjaan käännettäessä. Kalan kääntämisen jälkeen kannattaa ottaa liesi pois päältä ja siirtää kala pienen hetken kuluttua lautaselle, jottei kalan läpi ala nousemaan kuumaa höyryä, joka vetistyttäisi rapeaksi paistetun nahan.

paistettusiika8 paistettusiika1

Fiskarsin Hard Face -sarjaan kuuluu kaiken kaikkiaan 16 erilaista keitto- ja paistoastiaa, jotka soveltuvat kaikille liesityypeille. Kaikissa tuotteissa on intoilemani kovaa käyttöä kestävä pinnoite, joka toimi muuten myös erittäin hyvin kermaisen mustatorvisienispeltiton valmistuksessa. Speltitto ei nimittäin tällä kertaa poikkeuksellisesti palanut kertaakaan pohjaan, vaikka unohdinkin sen hetkeksi yksinään hellalle. Mustatorvisieniä saa muuten Stockan Herkusta kuivattuna ympäri vuoden, jos innostut kokeilemaan reseptiä. Ohjeen muutkin raaka-aineet ovat Stockamannilta peräisin ja heidän sponsoroimiaan. Stockmannista puheen ollen, olen tämän viikon lauantaina 10.9. kokkaamassa juuri tätä ruokaa Tapiolan Herkun näytöskeittiössä klo 11-17.00 välisenä aikana – tervetuloa maistelemaan!

paistettusiika4

Kannattaa käydä myös tutustumassa Fiskarsin Hard Face -valikoimaan tästä ja valita kaksi Hard Face -tuotetta, jotka mielestäsi tarvitsisit. Kertomalla valitsemasi tuotteet sekä valintojesi perustelut tämän jutun kommenttiboksiin ja olet mukana arvonnassa, josta voit voittaa nuo kaksi vapaavalintaista Hard Face -tuotetta itsellesi. Arvonta alkaa välittömästi ja päättyy 10.9. la klo 18 – heti sen jälkeen, kun päiväni Tapiolan Stockmannin näytöskeittiössä päättyy.

RESEPTI | 4 annosta

Mustatorvisienispeltitto

30 g kuivattuja mustatorvisieniä (300 g tuoreita)

1 sipuli

1 rkl voita

1 rkl pähkinäöljyä

300 g spelt-helmisuurimoita

1 l kasvislientä

1½ dl parmesaaniraastetta

1 dl kermaa

mustapippuria

suolaa

½ puskaa tuoretta timjamia

 

Paistettu siika

600 g nahallisia siikafileitä (2 isoa)

½ dl pähkinäöljyä

ripaus valkopippuria

suolaa

OHJE
  1. Laita kuivatut sienet kulhoon ja kaada niiden päälle kiehuvaa vettä sen verran, että sienet peittyvät. Anna pehmentyä 10 minuuttia. Kaada sienet ja vesi paistinpannulle. Kiehuta, kunnes kaikki neste on haihtunut. Ripottele päälle vähän suolaa.
  2. Hienonna sipuli ja kuullota sitä spelt-suurimoiden kanssa voi-pähkinäöljyseoksessa kattilan pohjalla muutama minuutti. Lisää kasvisliemi ja keitä 30 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää sienet ja jatka keittämistä vielä 10 minuuttia, kunnes suurimot ovat täysin pehmentyneet. Lisää parmesaaniraaste ja kerma. Kiehauta. Tarkasta maku. Mausta suolalla, mustapippurilla ja tuoreella timjamilla.
  3. Kuivaa siikafileet kevyesti talouspaperilla painellen. Mausta filepuolen pinta suolalla ja ripauksella valkopippuria. Anna maustua 2 minuuttia.
  4. Kuumenna loraus pähkinäöljyä pannulla savuavan kuumaksi. Nosta siikafile pannulle nahkapuoli pannua vasten. Laita siian päälle leivinpaperi ja toinen kattila painoksi. Anna olla 10 sekuntia ja nosta paino pois. Näin saat nahkapinnasta tasaisen rapsakan ja vältät kalan käpristymisen. Anna siian jatkaa kypsymistä nahkapuoli pannua vasten, kunnes file alkaa vaalentua reunoilta.
  5. Käännä lähes kypsä siikafile ympäri ja sammuta liesi. Ripottele nahalle vähän sormisuolaa ja nosta se sitten pienen hetken päästä lautaselle, jottei kalan läpi ala nousta höyryä, joka vetyttäisi rapeaksi paistetun nahan. Tarjoile välittömästi.

50 Kommenttia

  • Vastaa
    Maria Johansson
    05/09/2016 klo 08:17

    Valitsisin Hard Face kattila 3,5L/22cm kansi ja Hard Face OPTIHEAT paistinpannu 24cm. Opiskeluajoilta olevat keittiövälineet alkavat olla siinä kunnossa, että niiden uusiminen on ajankohtaista. Arvostan myös kotimaisuutta 🙂

  • Vastaa
    Elisa
    05/09/2016 klo 08:22

    30 pannu ja wokkipannu olisivat keittiöremontin ja induktiolieteen vaihtamisen jälkeen tarpeen. Vanhoista pannuista luopuminen teki ison aukon paistoastioihin. Entisen tason saavuttaminen on kallista…

  • Vastaa
    Ilona
    05/09/2016 klo 09:35

    Valintani olisi OPTI-Heat paistinpannu pienessä koossa siksi, että kun tässä jossain vaiheessa muutan omilleni, olisi minulla laatuvälineet sopivissa kokoluokissa yksineläjälle. Toinen olisi OPTI-Heat paistokasari, jossa voisin haudutella ihania risottoja ja muhennoksia pimeissä syysilloissa. 🙂

    • Vastaa
      Alisa
      06/09/2016 klo 12:16

      Ah, risotto ja syksy <3 Onnea arvontaan!

  • Vastaa
    Matti Selkälä
    05/09/2016 klo 10:15

    Paistinpannu ja paistokasari kannella tulisi tarpeeseen.
    Paistin pannut kun eivät tahdo kestää meikäläisen paistotahdissa 😉

    • Vastaa
      Alisa
      06/09/2016 klo 12:16

      Ymmärrän! 😉 Arvontaonnea

  • Vastaa
    Kaisla
    05/09/2016 klo 11:13

    Ehdottomasti 28 cm paistinpannu sekä 28 cm wokkipannu! Vanha isompi paistinpannu on sanoutunut irti ja kovempaakin kuumuutta kestävä wokkipannu on ollut hakusessa jo pidemmän aikaa. Fiskarsiin olen aina aikaisemminkin luottanut, jos ei lasketa aikaisempaa paistinpannua, minkä osto oli selkeästi virhe…

    • Vastaa
      Alisa
      06/09/2016 klo 12:18

      Olen ollut näihin todella tyytyväinen, kestävät todella kovaa kulutusta. Onnea arvontaan!

  • Vastaa
    Helena
    05/09/2016 klo 12:51

    Paistinpannu 24 cm ja paistokasari + kannet.

  • Vastaa
    Mia
    05/09/2016 klo 13:34

    Lähes seitsemän vuotta kestäneet ensimmäiset omat pannuuni ovat jo elämänsä päässä ja olisi ihana saada uudet, laadukkaat pannut minun ja poikaystäväni ensimmäiseen yhteiseen keittiöön – vähän kuin tuparilahjaksi siis! Valintani ovat viiden litran Hard Face -kattila kannella ja
    26 cm Hard Face -paistokasari kannella.

    Pakko vielä loppuun kiittää superista blogista, tänne palaan aina kun kaipaan ruokainspiraatiota!

    • Vastaa
      Alisa
      06/09/2016 klo 12:21

      Oi kiitos ihanasta kommentista ja onnea arvontaan!

  • Vastaa
    Oona
    05/09/2016 klo 13:41

    Yksi hard face, tai kovanaama ainakin aiemmin, meillä on ollut kotona tosi kovassa käytössä, ja pinta onkin alkanut jo näyttää pahasti kuluneelta – se on siis seuraavaksi uusintalistalla. Kattiloita en ole tältä merkiltä kokeillut ollenkaan! Nykyiset kattilamme ovat aika pieniä, varmaankin tuota 3 l kokoa, joten isommalle olisi tarvetta!

    Täten valitani olisi Hard Face paistinpannu 26 cm ja Hard Face kattila 5 l kannella.

    • Vastaa
      Alisa
      08/09/2016 klo 15:29

      Huippua, onnea arvontaan!

  • Vastaa
    Henriikka
    05/09/2016 klo 15:01

    Elämäntilanne on sellainen, että kotona on pian vuotta lähestyvä, varsin toimelias vauva, jonka kanssa saa touhuta melko intensiivisesti pitkin päivää. Siksi Hard Face kattila 5l: ruoka ei ole heti palamassa pohjaan tai kuohumassa yli laitojen, vaikka olisinkin hetken tekemässä jotain muuta tärkeää. Toisena valintana on wokki-pannu. Rakastan wokkeja ja olen aina halunnut kunnon wokki-pannun. Tässä varmasti sellainen! 🙂

  • Vastaa
    Katja
    05/09/2016 klo 15:24

    Induktioliesi rajoittaa valinnanvaraa, joten valintani olisi Hard Face OPTIHEAT paistokasari 26 cm kannella ja Hard Face OPTIHEAT paistinpannu 28 cm. 🙂

    • Vastaa
      Alisa
      08/09/2016 klo 15:33

      Meillä on myös induktio ja nuo optiheatit käytössä 🙂 Onnea arvontaan!

  • Vastaa
    Mallaspulla
    05/09/2016 klo 15:34

    Hard Facet ovat kotikeittiössäni tuttuja luottokavereita ja kaipaisin samaa luotettavuutta myös kakkoskotiin mökille, jotta ruoanlaitto sujuisi sielläkin entistä jouhevammin. Valintani olisivat 26 senttiset paistinpannu sekä paistokasari kannella. 🙂

    • Vastaa
      Alisa
      08/09/2016 klo 15:33

      Hyvä, että osallistut! Onnea arvontaan!

  • Vastaa
    Sini Ojala
    05/09/2016 klo 15:55

    Valitsisin hard face paistinpannu 28 cm koska vanha paistinpannu on parhaat vuotensa jo nähnyt sekä 18 cm hardface kasarin koska minulla ei ole vielä kasaria

  • Vastaa
    Raimo Rintala
    05/09/2016 klo 16:02

    Hard Face kattila 5L/26cm ja Hard Face paistikasari 28 cm, Kiitos!

    Tarve olisi kestävälle pinnoitteelle ja helposti myös kone3essa pestävälle välineelle.
    Sellaisia ei vain ole vielä kohdalle sattunut

  • Vastaa
    Marja porkka
    05/09/2016 klo 17:21

    Uusi kestävä ja laadukas keskikoinen kattila sekä paistokasari kolmihengiselle perheelle arjen kokkailuihin. Kattiloiden ja pannujen hyvät ominaisuudet sekä miellyttävä ulkonäkö tekevät kyllä ruuanlaitostakin moninverroin mielekkäämpää. Ruokakin näyttää houkuttelevammalta ja maittavammalta kuin vanhoissa ”kattilanrämissä” ikuisuuden poristessa, pohjaanpalaneena jne.

  • Vastaa
    Riikka Sainio
    05/09/2016 klo 17:23

    Teemme kotona paljon ruokaa ja kattilat sekä pannut ovat kovassa käytössä. Aika ajoin täytyy välineitä vaihtaa niiden kulumisen vuoksi. Olisi ihana saada välineet joissa on hyvät pinnoitteet ja kestävät kovankin käytön. Ajoittain saattaa unohtua hetkeksi ruoan huomiointi lapsen takia, joten tarttumaton pinta on täydellinen ominaisuus. Konepestävyys hyvä plussa. Valintani olisi Hard Face kattila 5L/26cm ja Hard Face paistinpannu 30 cm.

    • Vastaa
      Alisa
      12/09/2016 klo 20:31

      Onnea Riikka, olet voittaja! Laitoin viestiä osoitetietojasi varten, jotta valitsemasi tuotteet saadaan toimitettua. Nautinnollisia ruoanlaittohetkiä 🙂

      • Vastaa
        Riikka Sainio
        15/09/2016 klo 21:32

        Jee!!! Ihanaa!!! Pääsee kattila ja pannu kovaan käyttöön

  • Vastaa
    Sonja Soronen
    05/09/2016 klo 17:32

    Minun valintani olisivat kannellinen 5L/26cm kattila sekä kannellinen 28cm paistokasari. Kattila tulisi mannapuuroaddiktin pelastukseksi. Puuro nimittäin tahtoo huonojen kattiloiden ja huonon keskittymiskyvyn takia palaa jokaikinen kerta pohjaan ja puuronjämiä täällä sitten keitellään jatkuvasti kattilasta irti soodavedellä. Paistokasari taas tulisi lahjaksi miehelleni, joka on meillä se oman elämänsä masterchef, joka jaksaa meidän huonoilla välineilläkin loihtia arjen piristykseksi ihania ruokia.

  • Vastaa
    Sanja
    05/09/2016 klo 18:42

    Lapsiperheessa isot pannut ja kasarit ovat aina tarpellisia. Hard Face OPTIHEAT paistokasari 26 cm kannella ja Hard Face OPTIHEAT paistinpannu 28 cm sopiisi meidän induktioliedelle

  • Vastaa
    Kaura
    06/09/2016 klo 00:19

    Paistokasari kannella, sekä wokkipannu. Tulisivat entisten kulahtaneiden tilalle tarpeeseen 🙂

  • Vastaa
    Elise H.
    06/09/2016 klo 07:52

    Valitsisin Hard Face OPTIHEAT paistokasarin 26cm kannella, koska minulla on huutava tarve hyvälle paistokasarille ja tämä sopisi hyvin vielä meidän induktioliedellekin 🙂
    Toinen valintani olisi Hard Face kattila 5 litraa/26cm kannella, koska tarvitsisin ison kattilan maitopohjaisten puurojen keittelyyn 🙂

  • Vastaa
    Heta
    06/09/2016 klo 11:36

    Omelettipannu sekä isoin paistokasari kannella tulisivat meidän keittiöön tarpeeseen.

  • Vastaa
    Emmi M
    06/09/2016 klo 18:10

    Oijoi! Päästin just muutaman kattilan ja pannun eläkkeelle ja etsin juuri laadukkaita ja kestäviä kavereita tilalle. Ottaisin meille omelettipannun ja 5l kattilan!

  • Vastaa
    Lyckandin
    07/09/2016 klo 07:34

    Juu tässäkin perheessä on paistinpannu nr 1 eli nykyään en välitä edes piilottaa pannua pous kaasuliedeltä, koska tarvitsen sitä alati ruoanlaitossa. Tosin eri ruoat vaativat aina hieman erilaisen pannun, joten sikäli joudun noukkimaan milloin lihapannua , crepepannua esiin piiloistaan.. mikä kylläkin saattaa turhauttaa Nyt hakusessa Fiskarsin optimal heat iso pannu sekä wokpannu, jotta perheen miehetkin saisi onnistumisen iloa kokkaamisissaan ! ☺

  • Vastaa
    TommiJ
    07/09/2016 klo 11:14

    Paistinpannu 28 cm sillä edellinen on jo kovasti kulunut ja paistokasari 24 cm sillä iso kasari löytyy, mutta silloin tällöin tulee tarve vähän pienemmällekin ruokamäärälle. Konepesun kestävyys <3

  • Vastaa
    anna
    08/09/2016 klo 10:19

    Ottaisin kaksi paistinpannua, 30 ja 20cm. Tämän hetkinen iso paistinpannumme vetelee viimeisiään ja pienempi olisi hyvä ettei aina yhdelle ihmisille tehtäessä tarvitsisi isoa kaivaa. Lisäksi meillä käy aika paljon vieraita usein joten erikokoiset paistinpannut tulevat tarpeeseen

  • Vastaa
    MT
    08/09/2016 klo 12:25

    Fiskarsin keittiövälineet ovat kyllä oman varsin suppean keittiövälineistöarsenaalin helmiä ja voi vitsi tarvitsisin uuden paistinpannun Ikean sinäänsä ihan hyvän mutta jo kovin kuluneen pannun tilalle (ja olisihan se kiva jos niitä pannuja olisi keittiössä useampi, nopeuttaisi ruuanlaittoa kummasti..). Mikään, MIKÄÄN ei ole ärsyttävämpää kuin hinkata sitä paistettua ruokaa irti kuluneesta pannusta lettujen jne. käännöstä nyt puhumattakaan. Paitsi ehkä tylsät veitset.

    Omat valintani olisivatkin Hard Face kattila 5L/26cm kansi sekä Hard Face paistinpannu 28cm.

  • Vastaa
    minttu47
    08/09/2016 klo 17:58

    Hard Face kattila 5L/26cm kannella ja Hard Face OPTIHEAT paistokasari 26 cm kannella. Tällaisia meillä ei ole ja isolle perheelle näillä tekisi vaikka mitä.

  • Vastaa
    Hiisukas
    08/09/2016 klo 21:37

    Valintani olisivat optiheat paistokasari 26 cm kansi (tarpeellinen monenlaiseen ruoanlaittoon) ja 5 litran kattila (juuri sopivan kokoinen keittokattila)

  • Vastaa
    anna s.
    09/09/2016 klo 10:22

    Hei! Ensimmäinen valintani on ehdottomasti Hard Face kasari, tällä tekisin 1-vuotiaalle pojalleni aamu- ja ilta-puurot päivittäin. Eli kovaan käyttöön tulisi. Lisäksi tekisin siinä kastikkeet, sillä minulta varsinainen kastikekattila puuttuu. Toinen valintani olisi iso wokkipannu, sillä sellaista en vielä omistakkaan. Sen lisäksi olisi kiva päästä testaamaan myös uusia wok-reseptejä 🙂

  • Vastaa
    hilkka
    09/09/2016 klo 10:54

    Valintani ovat paistinpannu koossa 28cm, sillä nykyinen paistinpannuni on niin kulunut että epäilen että sen käyttö ei ole enää edes tervettä :/ Toinen valintani on omelettipannu, sellaista minulla ei ole vielä, joten tulisi kyllä käyttöön. 🙂

  • Vastaa
    vintagentti
    09/09/2016 klo 19:24

    Valitsisin varmaan omelettipannun sekä 3,5 litran vetoisen kannellisen kattilan. Perheen nuoret miehet aiheuttaa, että kattilalla pitää olla kokoa, ruokahalu on jotain ihan tajutonta. Kukaan perheessä ei kuitenkaan pidä left-overeista, joten 5 litraa olisi useimmissa ruokavalinnoissa ehkä jo liikaa. Omelettipannu olisi niille ihanan rauhallisille varhaisille aamuille, kun teen ihan vain itselle aamiaista.

  • Vastaa
    amj
    09/09/2016 klo 20:59

    Hard Face kasari 18cm/1,8L kansi olisi ensimmäinen valintani ja se menisi opiskelijani pieneen keittiöön.
    Toiseksi Hard Face paistinpannu 26cm, nykyinen onkin vaihtovuorossa ja haluaisin testata tämän tuplanopeutta keraamisella liedellä.

    Kiitokset kalannahan paistovinkeistä, tekisi mieli jo kokeilla, mutta en kyllä nykyisellä pannulla.

  • Vastaa
    Jennna
    10/09/2016 klo 11:09

    Hard Face wokkipannu olisi täydellinen wokkailuun ja Hard Face OPTIHEAT paistokasari 26cm olisi myös kiva väline kokkailuun! Todellakin toivon, että onni osuu kohdalle

  • Vastaa
    John
    10/09/2016 klo 11:11

    Hard face paistokasari kannella, 28 cm. Toinen olisi Hard Face OPTIHEAT paistinpannu, 28 cm.

  • Vastaa
    Pauliina O
    10/09/2016 klo 13:48

    Keittiömme kaipaa ehdottomasti uusia kokkailuvälineitä. Ruoanlaitto on rakas harrastus ja arki-iltojen kohokohta. Pannut ja kattilat ovat kovalla koetuksella, joten olisi kiva saada kunnolliset ja kestävät, sekä myös tyylikkäät välineet kokkailuun. Näitä Hard Face tuotteita testailisin enemmän kuin mielelläni!

    Suosikeikseni nousivat Optiheat paistinpannu koossa 28 cm, siinä mahtuisi pihviä paistamaan hyvin. Kunnon wokkipannua ei meiltä vielä löydy ollenkaan, joten se oli ehdottomasti toinen valintani! Nyt vain peukut pystyssä jännätään, josko onni osuisi kohdalle! 🙂

  • Vastaa
    oojula
    10/09/2016 klo 17:45

    Valitsisin hard face kasarin 18 cm/ 1,8 l kannella, koska semmosta kokoa nyt aina tarvii kaikkiin ihaniin pastojen pohjiin ja muihin, toiseks valitsisin wokkipannun, koska edellinen meni just pilalle ja yllättäsin sitten miehen uudella onnella. 😀

  • Vastaa
    RIESKAPIZZA PANNULLA + ARVONTA – Liemessä
    23/01/2017 klo 22:10

    […] Jos jäit Hard Face tuotteiden lisäksi himoitsemaan itkettävän hyvää rieskapizzaani, niin olen tämän viikon lauantaina 10.9 klo 11-17 Jumbossa Stockmannin Herkun demokeittiössä. Kokkailen Fiskars Hard Face tuotteilla rieskapizzamaistiaisia. Toivottavasti nähdään siellä hymyissä suin – ei itketä! Suusta Suuhun Alisan löydät samaan aikaan Tapiolan Stockmannilta maistattamassa mustatorvisienispeltittoa ja rapeaksi paistettua siikaa. […]

  • Kommentoi