Pikalaksa ja arvonnassa Pop up – kanslerin keittokirja

Vietetään toukokuun viimeistä päivää ja ensimmäinen kuukausi itsenäisenä bloggarina Asennemedian riveissä on pian takana. Muutos on tuntunut hyvältä, olen ollut taas vapautuneempi ja inspiroituneempi kuin aikoihin. Vaikka yhteisön sisällä bloggaamisessa on omat hyvät puolensa, lehdestä puhumattakaan, on itsenäisyys aivan ehdottomasti kaikista parasta.

Olen arponut tämän kuukauden aikana joka viikko yhden uuden ruokakirja ja nyt olisi luvassa viimeinen. Sain jo muutama viikko sitten käsiini Pop up – kanslerin Jenni Tuomisen ja Tuomas Vimman keittokirjan, ja ihastuin siihen välittömästi. Jenni ja Tuomas ovat toimineet suomalaisten pop up – ravintoloiden edelläkävijöinä ja he ovat hurmanneet pop up -ravintolallaan kerta toisensa jälkeen Ravintolapäivillä.

Kanslerin keittokirja pitää sisällään Jennin ja Tuomaksen parhaat vinkit pop up -ravintolan pyörittämiseen ja sen lisäksi pariskunnan yli 80 suosikkireseptiä. Reseptiikka kiertää ympäri maailmaa ja sieltä löytyy kaikkea muun muassa amerikkalaisesta brunssista, vietnamilaisiin bánh mìteihin ja ssämeihin sekä itämaisiin nuudelikeittoihin, moderniin brittiruokaan, meksikolaiseen bileruokaan ja pizzaan. Kyseessä on siis varsin monipuolinen, ajankohtainen ja mielenkiintoinen teos.

Olisi voinut kokata kirjasta melkeimpä mitä vain, mutta jotenkin näin arkiviikon aluksi pikaversio Malesian ja Indonesia suunnalla suositusta nuudelikeitto laksasta innosti eniten. Pikalaksan voi hyvin tehdä vain yhden proteiinin ympärille (katkarapu, kana tai tofu), mutta itse innostuin laittamaan siihen vähän jokaista. Olen täysin ihastunut Jalotofun hampunsiemenillä maustettuun tofuun, jonka kuivasin, suolasin ja pyörittelin jauhoissa ennen huolellista paistamista. Se teki keittoannoksestani aivan täydellisen.

Jos siis haluat kotikeittiöösi pomminvarman teoksen maailman mielenkiintoisimpiin ja tarkkaan valittuihin resepteihin, osallistu Pop up – kanslerin keittokirjan arvontaan kommentoimalla mitä tahansa tämän jutun kommenttikenttään. Olisi tietysti todella mielenkiintoista kuulla, mikä ruokakulttuuri inspiroi juuri tällä hetkellä sinua kaikista eniten ja miksi. Arvonta alkaa välittömästi ja päättyy sunnuntaina 5.6. klo 20.00.

RESEPTI | 4 annosta

Pikalaksa

1 sipuli

½ paprika

1 valkosipulinkynsi

2 tl raastettua inkivääriä

2 rkl vegeöljyä

½ dl punaista currytahnaa

1 kasvis- tai kanaliemikuutio

1 l vettä

1 pss pikanuudeleita

400 g kookosmaitoa

1 pss pakastekatkarapuja

2 kanan rintäfilettä

200 g tofua

2 tl suolaa

1 lime

½ kurkku

12 kirsikkatomaattia

1 puntti tuoretta korinateria

1 puntti thaibasilikaa

2 kevätsipulin vartta

OHJE | 20 min
  1. Kuori sipuli, hienonna valkosipuli, raasta inkivääri ja pilko paprika ohuiksi suikaleiksi. Puolita kurkku, poista siemenet ja lohko puolikuun mallisiksi viipaleiksi. Hienonna kevätsipulin varret, puolita kirsikkatomaatit.
  2. Pilko ja paista kanafileet sekä tofu valmiiksi.
  3. Laita öljy isoon kattilaan ja lisää sipuli, valkosipuli ja inkivääri kuumaan öljyyn. Kuullosta sekoittaen 2 minuuttia. Lisää currytahna ja kuullota vielä minuutti. Lisää joukkoon liemikuutio ja vesi. Kiehauta.
  4. Lisää kookosmaito ja anna kiehahtaa. Lisää paprikat ja jäiset katkaravut. Lisää lopuksi nuudelit ja keitä, kunnes ne ovat kypsiä. Lisää vielä paistetut kanafilesuikaleet sekä tofukuutiot.
  5. Annostele keittokulhoihin. Lisää päälle silputtuja yrttejä, kurkku- ja kirsikkatomaattilohkot sekä kevätipuli. Purista joukkoon limen mehua.

32 Kommenttia

  • Vastaa
    nitahannele
    31/05/2016 klo 11:44

    oi musta tuntuu etta suomessa ilmestyy koko ajan toinen toistaan herkullisemman kuuloisia keittokirjoja! mun lista on loputon ja tama menee heti listan ylapaahan. toivottavasti tarppaa, kun listan tyhjennyspuuhiin paasen aikaisintaan syksylla!

    • Vastaa
      Alisa
      31/05/2016 klo 17:06

      Hheh, totta! Ruokakirjoja tuntuu ilmestyvän tällä hetkellä paljon. Tsemppiä arvontaan, tää on aivan mieletön teos! 😉

  • Vastaa
    Hanna
    31/05/2016 klo 13:34

    Tällä hetkellä kiinnostaa kaikenlainen aasialainen ruoka, joka tosin on aika laaja käsite. 😀 Rakastan inkivääriä, korianteria, limeä, juustokuminaa jne…

    • Vastaa
      Alisa
      31/05/2016 klo 17:07

      Oi samoin <3 Itseäni vievät kovasti myös lähi-idän maut tällä hetkellä!

  • Vastaa
    Katja Humalajoki
    31/05/2016 klo 15:29

    Ihana kirja! Ja ihana blogi! Tällä hetkellä kiehtoo eniten japanilaisen ja kiinalaisen keittiön kokeileminen! Itse tehtdyt sushi bileet olisivat listalla ja keittoihin olisi uudistavaa hakea vaikutteita näistä mahtavista makumaailmoista!

    • Vastaa
      Alisa
      31/05/2016 klo 17:10

      Kiitos <3 Menen ensi syksynä Katoniin ja muualle manner-Kiinaan tutustumaan länsimaalaisen kiinalaisen keittön synnyinseutuihin. Toivon, että siltä reissulta tarttuisi mukaan myös jotain aivan uusia reseptejä. 🙂

    • Vastaa
      Alisa
      06/06/2016 klo 16:22

      Onnea Katja – olet kirja-arvonnan voittaja! Laitoin sinulle juuri sähköpostin yhteystietoja varten.

  • Vastaa
    ida365
    31/05/2016 klo 23:12

    Oioiii näyttää ja kuulostaa hyvältä, tätä pitää kokeilla vegeversiona vaikkei ookaan ihan sama asia silloin!

    • Vastaa
      Alisa
      01/06/2016 klo 16:14

      Siis vegenä varmasti aivan mielettömän hyvää! Suosittelen siihen tuota hampunsiemenillä maustettua tofua <3 ja ehkä jotain vielä jotain muista kasviksen palasia, edmame-papuja tai parsakaalia.

  • Vastaa
    Juqi
    01/06/2016 klo 08:35

    Timanttinen kirja!

    • Vastaa
      Alisa
      01/06/2016 klo 16:15

      Niin on! Arvontaonnea 😉

  • Vastaa
    Anni
    01/06/2016 klo 13:18

    Lähi-itä kiinnostaa kovasti tällä hetkellä!

    • Vastaa
      Alisa
      01/06/2016 klo 16:15

      Samoin! Mausteista sumakki ja harissa <3 Tsemppiä arvontaan!

  • Vastaa
    Janni
    01/06/2016 klo 15:04

    Ooh! Kirja-alalla työskentelevänä mua hivelee suuresti se että koko ajan ilmestyy parempia ja monipuolisempia keittokirjoja, kyllä niissä on vaan se oma fiiliksensä <3 eniten kutkuttelee kesällä Meksiko ja myös Aasia, eli suurinpiirtein kaikki missä on pyhä kolminaisuus lime-korianteri-chili! Kiitos blogistasi, se on herkullinen kaikin puolin 🙂

    • Vastaa
      Alisa
      01/06/2016 klo 16:29

      Huomasin itse siinä vaiheessa, kun aloin pitämään ruokablogia, että yllättäen nautin kuitenkin enemmän keittokirjojen selailusta kuin netistä reseptien etsimisestä. Toki täältäkin löytyy vaikka kuinka paljon kaikkea hyvää, mutta nekin yleensä tuppaavat olemaan tietyistä hyväksi toteamistani lähteistä löytyviä (esim hannan soppa, hannag, liemessä, soppa365, hsruoka, kiusauksessa, yummybaker, half baked harvest, yummybeet, kivistössä). 🙂

  • Vastaa
    Lissu
    01/06/2016 klo 16:40

    Tällä hetkellä keittiössä kiinnostaa eniten varhaiskaali ja muut uuden sesongin raikkaat tuotteet. Kaalin grillaamista täytyy ehdottomasti kokeilla pian ja keittää punaisista tuoreista tomaateista soppa.

    • Vastaa
      Alisa
      02/06/2016 klo 12:38

      Varhaiskaali on ihanaa ja aivan parasta kevyesti grillattuna. Itse sivelen sen molemmilta pinnoilta kevyesti öljy-sitruunamehuseoksella ennen grillausta ja ripottelen pinnalle vähän sormisuolaa ennen tarjoilua. 🙂

  • Vastaa
    Poblis
    02/06/2016 klo 09:02

    Mitä ihmettä! Minähän olin hukannut blogisi (vuodeksi kai?!)! Olipa onni että löysin taas, olet huippu :)!

    • Vastaa
      Alisa
      02/06/2016 klo 12:41

      No ihanaa, että löysit takasin <3 Ja kiitos kauniista sanoistasi, sait hymyilemään 🙂 Olen seikkaillut tässä puolentoista vuoden aikana Lilystä Makuun ja nyt sitten tänne omalle alustalle Asennemedian bloggariverkostoon. Toivottavasti pysyt mukana jatkossakin 😉

  • Vastaa
    Minttu
    02/06/2016 klo 12:37

    Aasialainen maustaminen kiinnostaa nyt eniten, tosin kesän kypsentämät vihannekset maistuvat hyviltä ihan ilman maustamistakin 🙂

    • Vastaa
      Alisa
      02/06/2016 klo 12:42

      No joo, se on kyllä ihan totta! Kesä <3

  • Vastaa
    Pau
    02/06/2016 klo 15:48

    Oi, ihanan kuuloinen keitto! Tällä hetkellä kärsin pitkittyneestä ruokainspiraation puutteesta, joten suurin innoittaja mihinkään on miäk tahansa herkullisen ja innostavan kuuloinen uusi resepti 🙂 Ei niin yhtään tee mieli tehdä omia vanhoja perusruokia vaan tekisi mieli kokeilla jotain uutta, mutta mitä, se on jokapäiväinen suuri kysymysmerkki…

    • Vastaa
      Alisa
      03/06/2016 klo 10:30

      Pop up – kanslerin keittokirja on täynnä inspiraation lähteitä! Tsemppiä arvontaan 🙂

  • Vastaa
    Tytti
    02/06/2016 klo 19:52

    Vesi herahti kielelle tätä lukiessa! En erityisemmin pidä tofusta, mutta hampunsiemenillä maustettua voisi kokeilla.
    Nyt kiinnostaa erilaiset grillattavat herkut kesäkeittiössä. Pitäisi löytää vaihtelua perinteisiin raaka-aineisiin ja mausteisiin. Eli kokeilla rohkeammin!

    • Vastaa
      Alisa
      03/06/2016 klo 10:33

      Kannattaa lukea tämä postaukseni (http://suustasuuhun.fi/teriyakitofua-ja-japanilaista-kurkkusalaattia/) tofun valmistamisesta, jos et ole aikaisemmin välittänyt siitä. Sanoisin, että kaiken a ja o on siinä, että maustaa tofun hyvin ja paistaa huolella. Omat suosikkini ovat tuo hampunsiemen- ja kylmäsavutofu, josta jälkimmäinen jakaa mielipiteitä aika rajusti. Suosittelen kuitenkin rohkeasti kokeilemaan 😉 ja onnea arvontaan!

  • Vastaa
    Jenny
    02/06/2016 klo 20:56

    Oi tämä olisi ihana lisä omaan keittiööni 🙂

  • Vastaa
    Laura
    02/06/2016 klo 21:11

    Ihanan inspiroiva blogi, tätäkin ohjetta on pakko kokeilla! Thaimaalainen ruoka innostaa juuri nyt. Myös muut aasialaiset keittiöt kiinnostavat, grillausta ja muita kesäherkkuja unohtamatta!

    • Vastaa
      Alisa
      03/06/2016 klo 10:35

      Kiitos ihana! <3 Mulla alkoikin tänään uusi 4-osainen grilliruokasarja, jossa käytetään lähi-idän mausteita eikä se sisällä lainkaan perinteisiä grillipihvejä tai makkaraa, vink vink 😉

  • Vastaa
    Nanna
    03/06/2016 klo 21:39

    Ihanan kuuloinen kirja. Tällä hetkellä himoitsen eniten suomalaista ruokaa, lohta, karjalanpiirakoita ja kevyitä kesäisiä salaatteja esim mansikoilla tai muilla hedelmillä. Mutta kiva tietysti aina laajentaa reseptivarastoa ja päästä kurkkaamaan muiden maiden tarjontaan.

  • Vastaa
    JuliaO
    05/06/2016 klo 12:41

    Ah tuo kirja kuulostaa juuri siltä mitä kaipaisin piristämään kokkailuani! Jotenkin sitä jumahtaa arjessa taattuihin resepteihin vaikka rakastankin uusien reseptien kokeilua, joten nyt kesälomalla olisi ihana sukeltaa innoittavan ruokakirjan syövereihin. Tällä hetkellä olen erityisen kiinnostunut japanilaisesta ja vietnamilaisesta ruokakulttuurista, sillä molemmat hyödyntävät kasviksia monipuolisesti ja olen koukussa riisiin, erilaisiin kastikkeisiin ja kääryleisiin.

    Kiitos muuten mielenkiintoisesta ja ihanasta blogista – jokainen kokeilemani resepti on ylittänyt odotukseni ja joistakin on muokkautunut luottoreseptejäni (mm.kikhernetonnikalasalaatti ja punajuuripasta <3).

    • Vastaa
      Alisa
      06/06/2016 klo 16:31

      Hei ihan huippua, kiitos aivan ihanista sanoistasi! 🙂 Kikherne-tonnikalasalaatti ja punajuuripasta ovat myös meillä usein arkiruokalistalla. Olen tällä hetkellä jotenkin hurahtanut kaikkiin herneisiin, papuihin ja linsseihin, joten samantyylistä reseptiikkaa on varmasti tulossa myös jatkossa. Suunnittelen tässä juuri uutta linssimuhennosreseptiä, johon mieleni tekisi laitta vähän tummaa suklaata 😀

    Kommentoi