Perheemme lempikotiruoat 3/3: pasta bolognese

Pastabolognese2

Nyt olisi luvassa arkiruokasarjani viimeinen resepti, jossa paljastan mieheni Antin lempikotiruoan, pasta bolognesen. Lasagnen lisäksi bolognese on ainoita ruokia, joita Antti on kokannut minulle seurustelumme alkuajoista lähtien. En ole itse mikään suuri tomaattisen jauhelihakastikkeen fani, mutta vuosien saatossa olen löytänyt tästäkin ruoasta muutaman täysin vastustamattoman version. Kaupan tomaattikastikkeet toimivat hyvin kiireessä ja lapsille ruokaa tehdessä, mutta niillä ei ole mitään tekemistä alusta asti itse tehdyn ja hyvin hitaasti haudutetun Italian Bolognasta kotoisin olevan ragùn kanssa.

Pastabolognese1

Aito italialainen bolognese tarjoillaan yleensä aina tagliatellen eikä spagetin kanssa. Sillä, sekoittaako kastikkeen pastan kanssa, ei kuulemma ole niinkään väliä. Parhaat bologneset saavat makunsa joko marsalaviinistä ja kuivatuista tateista tai, kuten tässä meidän perheen suosikkiohjeessa, pekonista, porkkanasta, selleristä, valkoviinistä ja puolikkaasta ruokalusikallisesta kermaa. Kerman lisäys kastikkeeseen ei ole välttämättömyys, kyseessä ei missään tapauksessa ole kermakastike, mutta pieni tilkka taittaa tomaattikastikkeen makua aivan ihanasti.

Pastabolognese6
RESEPTI | 6 annosta

Tagliatelle al Ragù

500 g tagliatellea

400 g sika-nautajauhelihaa

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

2 porkkanaa

80 g juuriselleriä

2 pekonia

½ dl valkoviiniä

2 tlk kokonaisia säilyketomaatteja

2 dl lihalientä

½–1 rkl kermaa

mustapippuria

suolaa

OHJE
  1. Pilko sipulit ja pekoni. Raasta kasvikset. Freesaa yhdessä kuumalla pannulla muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon jauhelihat ja kypsennä niitä 10 minuuttia. Kaada päälle valkoviini ja anna haihtua.
  2. Pilko tölkkitomatit ja lisää ne liha-kasvisseokseen. Kaada joukkoon lihaliemi ja jätä hautumaan tunniksi (tai kahdeksi) miedolle lämmölle kannen alle. Sekoittele kastiketta muutaman kerran hautumisen aikana. Lisää vettä tarvittaessa, jos kastike menee liian kuivaksi.
  3. Lisää lopuksi pieni loraus kermaa, maista ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Anna hautua mausteiden kanssa vielä vartin verran ennen tarjoilua.
  4. Keitä tagliatelle paketin ohjeen mukaan runsaasti suolatussa vedessä.
  5. Tarjoile vastaraastetun parmesaani kanssa.

Ei kommentteja

Kommentoi