Parasta puolivalmisteista: Äyriäislasagne

Toimituksen blogissa kyseltiin –  noin puolitoistavuotta sitten  – mitä hyvää voi kokata puolivalmisteista. Tiesin vaastauksen kysymykseen välittömästi, mutta sen realisoitumisessa tänne blogin puolelle meni näköjään tovi.. jos toinenkin . Parempi kait kuitenkin myöhään kuin ei milloinkaan.

tonnolasagne8.jpg tonnolasagne6.jpg

Äyriäis-tonnikalalasagne on minun ja äitini hätäpäissä keksimä ratkaisu, jonka makumaailma syntyi: ” ei tota noin paljoo! ”, ” sopiskohan tää? ”, ” annas ny vielä vähän! ”, ” EI LIIKAA SITRUUNAA! ” -huudahdusten keskellä jonkin sortin kompromissina. Yllättäen se oli kuitenkin ruokakuntamme pöydässä välitön hitti ja itse lasagnen reseptikin on terävöitynyt vielä vuosien mittaan entistä paremmaksi.

tonnolasagne1.jpg tonnolasagne9.jpg

Äyriäislasagne | iso vuoallinen

  • 2 tlk tonnikalaa öljyssä
  • 2 tlk Dolmio-valkokastiketta
  • 500 g tuorepasta lasagnelevyjä
  • 1 prk (a 200 g) savusimpukoita suolaliemessä
  • 250 g katkarapuja
  • 2 tillipunttia
  • 1 sitruuna
  • 1 prk kapriksia
  • 1 dl vastaraastettua Gruyère-juustoa
  • musta- ja valkopippuria 

Avaa ja asettele kaikki valmistukseen tarvittavat ainekset käden ulottuville. Silppua tilli ja valuta tonnikalat, simpukat, katkaravut sekä kaprikset. Ala koota lasagnea kerros kerrokselta suorakaiteen muotoiseen uunivuokaan.

Pohjalle ohut kerros pelkkää valkokastiketta ja sen päälle ensimmäiset lasagnelevyt.

tonnolasagne2.jpg tonnolasagne10.jpg

Ensimmäiseen varsinaiseen täytekerrokseen tulee pohjalle valkokastiketta ja sen päälle tonnikalaa sekä kapriksia. Mausteeksi muutama tippa sitruunamehua ja rouhaukset molempia pippureita.

tonnolasagne11.jpg

Toisen täytekerroksen pohjalle tulee taas valkokastiketta ja päälle simpukoita, katkarapuja sekä tilliä. Mausta kevyesti sitruunamehulla ja pippureilla.

tonnolasagne18.jpg tonnolasagne17.jpg

Vuorottele tonnikala- ja äyriäiskerroksia, kunnes lasagnelevyt loppuvat tai vuoan yläreuna alkaa tulla vastaan. Täytekerrosten tekemisessä tärkeää on, ettei laita liikaa täytettä per kerros – mielummin vähän ohuempia ja useampia. Tee viimeisten lasagnelevyjen päälle vielä pintakerros valkokastikkeesta ja juustoraasteesta. Laita 200 °C uuniin noin 30 minuutiksi, kunnes pinta on saanut kauniin kultaisen väri.

tonnolasagne12.jpg tonnolasagne3.jpg tonnolasagne15.jpg

Tätä merellistä lasagnea on helppo varioida esimerkiksi käyttämällä tomaattikastikkeeseen säilöttyä tonnikalaa. Olemmepa joskus laitaneet myös oliivinpalasia äyriäiskerrokseen. Tuorelasagnelevyt* voi hyvin korvata kuivatetuilla, jos ne tuntuvat olevan kiven alla. Tällöin ( jos vain aikaa ja hermoja riittää ) kannattaa harkita lasagnelevyjen esikeittämistä. Lopputulos saattaa olla hieman mehukkaampi.

Pk-seudulla pomminvarma myyntipaikka on Stockan Herkku. K-Citymarketeissa niiden kylmäallaspaikka on usein tyhjä ja S-Ryhmän kaupoista en ole vielä koskaan löytänyt.

tonnolasagne7 (1).jpg tonnolasagne5.jpg tonnolasagne16.jpg

Ei kommentteja

Kommentoi