Paahtamalla paras kasvissosekeitto

Tomaattikeitto2

Olen yrittänyt kehittää erilaisia jämäruoanvalmistusrutiineja perheemme ruokahävikin minimoimiseksi. Yksi hyvä keino on ollut paahtaa sunnuntaisin edellisen viikon ruoanlaitosta ylijääneet kasvikset uunissa ja tehdä niistä maanantaita varten mehevä sosekeitto. Maanantai on meillä muutenkin aina niin kiireinen päivä töineen, lasten pianotunteineen ja kaupassa käynteineen, että silloin päivällisen täytyy olla helposti hotkaistavissa. Muuten varmaan sortuisin aina johonkin HK:n kanaviillokkiin tai vastaavaan.

Tomaattikeitto3

Paahdettuun kasvissosekeittoon soveltuvat hyvin kaikki kasvikset, mutta olen huomannut, että etenkin vähän nuutuneille tomaateille (ihanin tomaattikeitto ja pari toastia) ja paprikoille (ihanin paprikakeitto) se tekee erityisen hyvää. Tällä kertaa heitin mukaan myös kaapissa lojuneen punasipulisäkin viimeiset sipulit, pari varsisellerin vartta, muutaman valkosipulin kynnen ja kaalipastaan käyttämäni ison lehtikaalisäkin ylimääräiset lehdet.

Tomaattikeitto4

Täyteläisyyttä ja kermaisuutta lisään sosekeittoihin useimmiten kookoskermalla tai – maidolla, mutta tällä kertaa käteeni osui Jalotofun pehmeä tofuvalmiste. Olen aikaisemmin laittanut sitä myös erilaisiin vegaanisiin smoothie-juomiin ja jälkiruokiin tuorejuustojen sekä muiden lehmänmaitotuotteiden korvikkeeksi. Parhaat ohjeet olen löytänyt suoraan valmistajan sivuilta, joten suosittelen klikkailemaan sinne, mikäli tuote kiinnostaa.

Tomaattikeitto5
RESEPTI | iso kattilallinen

Paahdettu kasvissosekeitto

1½ kg tomaatteja

4 varsisellerin vartta

2 punasipulia

2 valkosipulinkynttä

1 rkl oliiviöljyä

120 g lehtikaalia

1 pkt pehmeää tofua

½ sitruunan mehu

1 rkl agavesiirappia

mustapippuria

suolaa

OHJE
  1. Lämmitä uuni 225 °C.
  2. Pilko tomaatit ja varsisellerit. Kuori ja hienonna puna- ja valkosipulit. Ruodi ja hienonna lehtikaali.
  3. Laita kaikki uunivuokaan ja pirskota pinnalle hieman oliiviöljyä. Paahda kasviksia uunissa noin 45 minuutin ajan. Sekoita muutaman kerran paiston aikana, ettei mikään jää pohjaan kiinni. Tomaatit saavat alkaa hieman mustumaan.
  4. Ota paahdetut kasvikset pois uunista ja anna jäähtyä hetken. Siirrä kaikki nesteineen päivineen isoon kattilaan ja aja tasaiseksi soseeksi sauvasekoittimella.
  5. Siirrä kasvissosekattila liedelle, lisää joukkoon pehmeä tofu ja kiehauta. Mausta sitruunamehulla, siirapilla, mustapippurilla ja suolalla.

Ei kommentteja

Kommentoi