Munakoisocarbonaraa syysmasennukseen

Aloitin syysdiettini kattilallisella pekonia ja pastaa, kuinkas muutenkaan. Kesän loppu ja syyskuun läheneminen eli töiden aloitus on alkanut vähitellen iskeytymään tajuntaani. Onneksi teen aluksi vain kolmepäiväistä viikkoa ja reissaan siinä sivussa aika paljon, joten kyseessä on hyvin pehmeä laskeutuminen todellisuuteen pian kolme vuotta kestäneeltä vapaalta.

Vaikka arjen uudelleenkäynnistäminen kesän jälkeen harmittaa, on syksy muutoin oikestaan yksi lempivuodenajoistani. Nautin pimenevien iltojen tunnelmasta ja siitä, että saan taas pian alkaa tekemään kaikkia ihana juures- ja lihapatoja. Syksyisin salaattinikin muuttuvat lämpimiksi. Oman pihamme porkkanat alkavat myös vihdoin olla tarpeeksi isoja poimittaviksi ja pääsin eilen keräämään ensimmäisen ison rasiallisen mustikoita ja mustaherukoita.

Munakoisopasta8

Olen aikaisemmin tehnyt tätä munakoisopastaa suppilovahveroiden kanssa, mutta niihin en ole vielä tänä vuonna törmännyt muuta kuin yksittäisessä Instagram-kuvassa. Laitoin sen tilalle vihanneslaatikkoon unohtuneet babypinaatit, jotka toivat ihanaa väriä muuten vähän valjun näköiseen annokseen. Maku tässä pastassa on kuitenkin aivan täydellinen ja jopa munakoisoruokia vieroksuva mieheni ei meinannut saada siitä millään tarpeekseensa.

Käytän muuten aina pastoissa fileestä tehtyä pekonia, joka on perus aamiaispekonia huomattavasti kevyempää, mutta antaa kuitenkin ruoalle juuri sen ihana ruokaisan ja, no, pekonisen maun. Aamiaismunakkaan kaveriksi en sitä kuitenkaan ikinä suosittelisi.

RESEPTI | 4 annosta

Munakoisocarbonara

500 g tagliatellea

1 iso munakoiso

120 g filepekonia

1 punasipuli

1 valkosipulinkynsi

1 rkl oliiviöljyä

40 g parmesaaniraastetta

2 kananmunaa

1 keltuainen

1 dl pastan keitinvettä

mustapippuria

suolaa

80 g babypinaattia

OHJE
  1. Kuutio munakoiso, ripottele pinnalle vähän suolaa ja jätä itkemään vartiksi. Kuivaa kyyneleet talouspaperilla.
  2. Pilko pekoni ja sipulit. Kypsennä pannulla pari minuuttia. Heitä joukkoon munakoisokuutiot ja anna kypsyä miedolla lämmöllä.
  3. Keitä tagliatelle paketin ohjeen mukaa al denteksi suolatussa vedessä. Muista ottaa pastan keitinvettä talteen.
  4. Valmista kastike yhdistämällä valmiiksi raastettu parmesaanijuusto ja kananmunat sekä yksi keltuainen. Kun pasta on valmis, kippaa joukkoon pekoni–munakoisoseos. Kaada päälle vielä kastike sekä tilkka pastan keitinvettä. Sekoita nopeasti voimakkain liikkein. Älä pidä kattilaa enää tässä vaiheessa liedellä, jottei kastikkeen kananmunat ala kypsymään ja kokkaroitumaan.
  5. Lisää viimeiseksi joukkoon pinaatinlehdet ja sekoita sen verran, että ne levittäytyvät tasaisesti ja pehmentyvät. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

7 Kommenttia

  • Vastaa
    Hanna
    08/08/2016 klo 08:44

    Kuulostaapa tämä pasta tositositosi herkulle. Ja noi arkifiilikset, I KNOW! Tsemppii meille.

    • Vastaa
      Alisa
      09/08/2016 klo 10:01

      Mietinkin juuri pari päivää sitten miten sulla on työnalku sujunut!

  • Vastaa
    Hannele | Kokit ja Potit -ruokablogi
    08/08/2016 klo 09:18

    Munakoiso, pekoni ja pinaatti – melko tykkikombo, kaikki supersuosikkejani.

    Tsemppiä uuteen arkeen!

    • Vastaa
      Alisa
      09/08/2016 klo 10:04

      Etkä säkin ollut palaamassa takaisin työelämään nyt syksyllä?

  • Vastaa
    Merituuli
    08/08/2016 klo 19:42

    Täähän pitää kirjanmerkata heti! Voisin jopa kokeilla ilman pekonia (mutta miksi?). Me löydettiin jo tänä syksynä suppilovehveroita. Pieni määrä tosin.

    • Vastaa
      Alisa
      09/08/2016 klo 15:09

      Olen lähdössä ensi viikolla sienimetsään suppilovahveroiden toivossa, pidä peukkuja. Meillä kasvaa suoraan takapihalla paljon kantarelleja ja tatteja, mutta mikään ei voita suppilovahveroa, ainakaan omassa suussani.

    Kommentoi