

Sydänmerkki oli laittanut Kaksplussan sivuille bloggaajahaasteen, jossa tarkoituksena oli kehittää perheystävällinen ja sydänystävällinen resepti Sydänmerkki -tuotteilla. Kilpailun järjestäjät lähestyivät minua sähköpostitse ja pyysivät osallistumaan haasteeseen ja otin sen tietenkin välittömästi vastaan, sillä työskentelenhän päivittäin terveyden edistämisen parissa ja mainitsen ammattinikin puolesta Sydänmerkki -tuotteet vähintään kerran päivässä.


Sydänmerkki on kehitetty helpottamaan terveellisten valintojen tekemistä, sillä sen saavat vain sellaiset elintarvikkeet, joissa rasva on hyvän laatuista ja suolan määrää on vähennetty. Joidenkin tuoteryhmien kohdalla Sydänmerkin ehtona on myös sokerin vähentäminen ja kuidun lisääminen. Tässä blogihaasteessa reseptin tuli sisältää vähintään kolmea Sydänmerkki-tuotetta. Miniuuniperuna-kanapyörykkäannokseni Sydänmerkit löytyvät rypsiöljystä, kanan jauhelihasta ja kevytkermaviilistä. Kasviksille ei erikseen myönnetä Sydänmerkkiä, ne ovat luontaisesti terveellisiä valintoja. Niitä reseptissäni edustavat avokado sekä paprikasta ja chilistä valmistettu piripiri-kastike.


Olen jostain syystä ollut aina huono tekemään kanapyöryköitä. Olen ehkä yrittänyt maustaa niitä liikaa tai sitten käyttänyt vääriä mausteita. Annen rohkaisemana päätin ryhtyä vielä kerran kanapyöryköiden valmistukseen ja onneksi niin tein, sillä ruoasta tuli aivan hurjan hyvää. Paahdoin kanapyöryköiden lisukkeeksi uunissa pienehköjä siiklejä. Itse asiassa kaikki paitsi tuo piri piri-kastike valmistuu tässä reseptissä uunissa, joten ruoanlaitto oli tällä kertaa myös kohtuullisen vaivatonta.


Sydänmerkillä on muuten myös aivan ihana oma keittokirja. Se sisältää 140 sivua erilaisia suolaisia ja makeita reseptejä. Sain yhden kappaleen kirjasta itselleni ja se sisälsi todella monia mielenkiintoisia aterioita. Myös te voitte saada Sydänmerkki -keittokirjan nyt -25 % alennuksella Sydän-verkkokaupasta, klikkaamalla tästä. Kirjan normaalihinta on 18 euroa. Käykäähän katsomassa muut haasteannokset ja tietysti äänestämässä reseptiäni, mikäli innostuitte siitä yhtä paljon kuin itse.
RESEPTI | 4 annosta
Miniuuniperunat
1 kg perunoita
2 rkl rypsiöljyä
ripaus suolaa
Kanapyörykät
400 g kanan jauhelihaa
½ dl korppujauhoja
½ dl kevyt kermaviiliä
1 kananmuna
1 valkosipulinkynsi
1 tl kurkumaa
½ tl suolaa
Piri piri-kastike
2 suippopaprikaa
4 punaista chiliä
2 valkosipulin kynttä
1 rkl rypsiöljyä
3 tl paprikajauhetta
½ dl vettä
3 limetin mehut
½ rkl hunajaa
ripaus suolaa
mustapippuria
OHJE
- Pese ja kuivaa perunat. Sekoita rypsiöljyyn ripaus suolaa ja levitä se tasaisesti perunoiden pinnalle. Asettele laakeaan uunivuokaan ja paahda 200 °C uunin alaosassa 30 minuuttia.
- Mittaa kulhon pohjalle korppujauhot ja kermaviili. Sekoita ja anna turvota minuutti. Lisää kanan jauheliha ja muna sekä mausteet. Möyhi tasaiseksi taikinaksi. Pyöritä taikinasta pieniä palloja kosteilla käsillä. Laita leivinpaperin päälle uunipellille ja nosta perunoiden yläpuolelle, kun perunat ovat ensin saaneet olla uunissa puolisen tuntia. Paista lihapullia ja perunoita yhtä aikaa vielä 15-20 minuuttia.
- Pese ja poista paprikoista sekä chilistä siemenet. Suikaloi kaikki. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuullota kasviksia rypsiöljyssä pannulla paprikajauheen kanssa 15 minuuttia.
- Siirrä pehmentyneet kasvikset korkeareunaiseen kulhoon. Lisää joukkoon vesi, limettien mehut ja hunaja. Soseuta tasaiseksi seokseksi sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
- Tarjoile miniuuniperunat ja kanapyörykät piri piri-kastikkeen, avokadolohkojen, kevyt kermaviilin kanssa ja korianterin.
27 Kommenttia
Johanna / hellan ja viinilasin välissä
27/11/2016 klo 14:03Pitääpä kokeilla piri-piriä, menee varmasti aika monen kanssa.
Alisa
29/11/2016 klo 12:49Piri piri on srirachan tavoin aika hyvä yleiskastike kaikelle 🙂
Kermaruusu
27/11/2016 klo 17:56En olekaan koskaan tehnyt kanapyöryköitä, aina vain naudan/sian jauhelihasta. Tässäpä olisi kokeilemisen arvoinen resepti.
Alisa
29/11/2016 klo 12:49Kannattaa katsoa myös 52 weeksin Annen kanapyörykkäreseptit!
Ninni / Ninnin köökki
27/11/2016 klo 18:45Piri-piri lähtee kokeiluun. Olen sitä usin syönyt, mutta en koskaan itse tehnyt.
minni / kokeileva keittiöni
27/11/2016 klo 19:39Piri-piri kokeiluun, ehdottomasti!
Anne
27/11/2016 klo 20:59Jesss! kanapullien uusi mahdollisuus! 😀 mulla on tää kisaresepti tekemättä vielä, ajatus kyllä on, mutta vielä kun ehtisi tekemään ja kuvaamaan 🙂
Alisa
29/11/2016 klo 12:51Jes, ne sanoivatkin, että se kisasaitti aukeaa vasta reilun viikon kuluttua. Odotan mielenkiinnolla reseptiästi 😉
Sari
27/11/2016 klo 22:41Kiitos upeasta ideasta! Piri-pirikastiketta ei olekaan tullut tehtyä entuudestaan. Nyt on melkein pakko, kun jaoit reseptin 🙂
Alisa
29/11/2016 klo 12:52Jes!
Hanna / Hannan soppa
27/11/2016 klo 22:47Piripiri-kastike kuulostaa taivaalliselta *tähän se sydänsilmäinen hymiö*
Alisa
29/11/2016 klo 12:52Ja sulle sydänpusu takaisin!
Kirsi / Tekila's Bakery
27/11/2016 klo 23:31Maukkaan kuuloinen ruoka ja kastike. Kanajauheliha on ihan mukava tuote, joten siitä mielellään lukee uusia reseptejä.
Alisa
01/12/2016 klo 14:03Sitä tulee vain jotenkin niin harvoin käytettyä. Yritän parhaillani kehitellä siitä muitakin, kun näitä tyypillisimpiä reseptejä… hmmmm.
Sirkku
28/11/2016 klo 17:16Piri-piri menee ehdottomasti kokeiluun, mutta niin taitaa itse asiassa mennä koko ruoka. Just sellaista ruokaa, jota talvella kaipaa.
Alisa
01/12/2016 klo 14:01Jeeee! Tää on tosi hyvää, vaikka itse sanonkin 😉
peggy thomas
29/11/2016 klo 00:02Piri-piri menee kokeiluun täälläkin. Muistan kun käytin ensimmäistä kertaa kuivamuasteena Piri-piriä, hups! Meinasi liekit tulla suusta 😀
Alisa
01/12/2016 klo 14:00😀 😀
Saara
29/11/2016 klo 08:53Piripiri on todella loistavaa! Mullakin on tuo ongelma kananjauhelihan kanssa ollut, että jotenkin niistä ei tule halutunlaisia. Tämä kuulostaa kyllä lupaavalta 🙂
Alisa
01/12/2016 klo 13:57Sama vastaus sinulle kuin alapuolella Erjalle! Lukase siitä 😉 ja kiitos kommentista!
Erja/Andalusian auringossa-ruokamatkablogi
30/11/2016 klo 20:59kanapullia ei ole vähään aikaan tullutkaan tehtyä – se rakenne on jotenkin aikaisemmin jäänyt jotenkin kummaksi… usi yritys tulille siis!
Alisa
01/12/2016 klo 13:56Sama ongelma täällä aina aikaisemmin. Taikinasta tuli aina jotenkin normaalia kosteampi ja pyöryköistä.. omituisia! Mielestäni paistuvat myös kauniimmin uunissa kuin pannulla, poikkeuksellisesti. 🙂
Dinner4u2 Mirka & Pauliina
03/12/2016 klo 09:41Piri-piri on todella hyvää! Sydänmerkin keittokirja on kaunis! Sieltä löytyy tosi hyvä näkkäriresepti
Minna Ku ite tekee
03/12/2016 klo 20:12Mä en ole ikinä tehnyt kanapyöryköitä enkä piri-piri kastiketta. Pitää kokeilla kumpaakin! Tosi herkullisen näköistä 🙂
Merituuli
03/12/2016 klo 22:15Kun meidän plikka tekee uunilohkoja, hän pilkkoo ne juurikin tällaisiksi minimallisiksi kun tykkää rapeasta pinnasta ja maksimoi näin sen.
Aila
04/12/2016 klo 09:43Kiva resepti! Minuakin pyydettiin tähän haasteeseen, jäi osallistumatta tällä kertaa. Sydänmerkin keittokirjassa on kyllä hyviä ohjeita. Kyllä kevyemmillä vaihtoehdoilla saa oikein hyvää ruokaa aikaan, vaikkapa pulla on minusta parempaa juoksevalla leivontarasvalla tehtynä kuin voilla.
Jenni liemessä
05/12/2016 klo 11:17Mulla tule jotenkin kesäisen raikas fiilis tuosta piri-piristä. Ja kiva että tulisuutta voisi aikuiset lisätä omaan annokseen kastikkeen muodossa ja lapset vedellä esim kanapyörykät sellaisenaan. Mä välttelen kaikkia (tehotuotettua) broilerituotteita, mutta tykkään hurjasti kanasta. Naapurin maalaiskanan tuotteita olen ostanut aikaisemmin, mutta heillä ei ole enää kattavaa tietoa tuotannosta sivuillaan ja sekin on alkanut arveluttamaan. Eli käytännössä pitäisi erikseen tilata luomukanaa ja tässä elämäntilanteessa se tuntuu liian suurelta vaivalta. Eli nyt pullat tehdään meillä luomujauhelihasta, mutta se ei sitten kai olekaan enää niin sydänystävällistä 😉 Milloin syömisestä tuli näin vaikeaa, huoh.