Mausteinen thai–possusalaatti

Olin helmikuun alussa Liemessä -blogin Jennin kanssa ruokamatkalla Bangkokissa. Tutustuimme matkan aikana Bangkokin katuruokakulttuuriin ja osallistuimme myös paikalliseen Cooking with Poo -kokkikouluun. Valmistimme Poon luona kolmea erilaista thairuokaa ja hän avasi meille paljon perinteisen thaimaalaisen keittiön perusajatuksia. Yksi annos, jonka valmistimme oli porsaan jauhelihasta tehtyä yrttistä ja lihaisaa larb -salaattia, josta päätin toteuttaa nyt oman mukaelmani.

Larb -salaatti on pohjois-Thaimaasta ja Laosista peräisin oleva ruokalaji, joka on kuuluisa kaikkialla Thaimaassa. Sen voi valmistaa joko porsaan, ankan tai kanan jauhetusta lihasta. Ilman Poota ja kokkikoulua, en olisi varmastikaan ikimaailmassa valinnut kaupasta pelkkää porsaan jauhelihaa sisältävää pakettia (huom Prismasta löytyi vain yhdeltä valmistajalta!), mutta hänen opissan viimeistääkin sisäistin, kuinka edullisista ja täällä meillä vähän aliarvostetuimmista raaka-aineista voi saada mitä parhaimman makuisia aterioita oikeilla mausteilla.

Thaikeittiössä riisi on tietenkin keskiössä monessa ruokalajissa. Se toimii ruokana sellaisenaan tai lisukkeena ja siitä valmistetaan myös jälkiruokia, kuten tätä tahmeaa riisiä. Toisinaan raakoja riisinjyviä paahdetaan myös kuivalla pannulla ja niistä jauhetaan morttelissa ohutta riisijauhetta, jota sitten käytetään erilaisissa ruoissa, kuten tässä salaatissa, antamaan makua ja rakennetta. Se toimii vähän niin kuin pähkinät, mutta on edullisempaa ja vähemmän allergisoivaa. Riisijauheeseen lisätään monesti myös tuoretta sitruunaruohoa tuomaan lisää makua.

RESEPTI | 4 annosta

Thai–possusalaatti

1 iso varhaiskaali + tippa kasvisöljyä

1 rkl riisijauhetta

400 g porsaan jauhelihaa

½ dl vettä

1 rkl raastettua inkivääriä

½ dl kalakastiketta

2 limetin mehut

1 tl kuivattuja chilihiutaleita

2 tl hunajaa

1 punasipuli

1 pieni punainen chili

1 ruukku tuoretta korianteria

2 kevätsipulia + varret

1 ruukku tuoretta minttua

OHJE
  1. Silppua varhaiskaali isoon kulhoon. Kaada päälle pieni tippa kasvisöljyä ja sekoita. Jätä odottamaan.
  2. Valmista riisijauhe paahtamalla riisin jyviä kuivalla pannulla, kunnes ne muuttuvat kullanruskeiksi. Jauha morttelissa tasaiseksi jauheeksi – tämä vaihe on työläs, joten valmista kerralla runsaammin ja pistä talteen.
  3. Silppua punasipuli, chili, valkosipulinkynsi, kevätsipuli varsineen ja tuore korianteri valmiiksi. Raasta inkivääri
  4. Kuumenna pannulla vesi ja inkivääriraaste. Lisää jauheliha ja paista kypsäksi. Lisää kalakastike, limetin mehut, riisijauhe, hunaja ja chilihiutaleet. Sekoita.
  5. Lisää punasipulisilppu, hienonnettu valkosipuli, kevätsipulit, chili ja korianteri. Sekoita, mutta lopeta kypsentäminen, jotta kasvikset pysyvät vielä rapsahtavina.
  6. Tarjoile hetken jäähtynyt porsaanliha varhaiskaalipedillä. Lisää päälle vielä tuoreita mintunlehtiä ja riisijauhetta ennen annostelua.

2 Kommenttia

  • Vastaa
    Zitrone
    09/07/2016 klo 18:27

    Vinkki: Riisijauho saatiin jauhettua helposti tuollaisella kahvipapujen jauhaminen tarkoitetulla myllyllä.

    • Vastaa
      Alisa
      12/07/2016 klo 09:20

      Ihan mahtavaa! Säästää hermoja ja aikaa 😀 eikä tullut itselle mieleenkään. Kiitti!

    Kommentoi