Kurkku–mangosalaattia ja kalaa

lohtajaahventa3 kurkkumangosalaatti3

Ajaudun aina toisinaan tilanteisiin, jossa valinnan vaikeus yllättää ja saavun kotiin kassissani useampaa eri kala- tai lihalajia. Näin kävi myös eilen, kun olin jo suunnitellut paistavani raikkaan kurkku–mangosalaatin kaveriksi lohta, mutta pienet ja herkulliset ahvenfileet alkoivat huutaa nimeäni Prisman tuoretiskillä enkä millään pystynyt vastustamaan niiden kutsua. Ahvenesta on itse asiassa tullut lempikalani viime vuosina ja se on tietysti parhaimmillaan suoraan järvestä nostettuna, voin kanssa nopeasti pannulla paistettuna ja kevyesti sormisuolalla maustettuna. Jos tämä ei ole kuitenkaan mahdollista, saatan myös paneroida sen nopeasti panko- tai korppujauhoissa ja paistaa kauniin kullanruskeaksi rypsiöljyssä.

kurkkumangosalaatti4 kurkkumangosalaatti2

Tällä kertaa valinnan vaikeus jatkui niin pitkälle, että päädyimme valmistamaan molemmat kalat samalle aterialle. Kurkku–mangosalaatti on siitä hyvä lisuke, että se toimii hyvin erilaisten makujen kanssa enkä osannut enää ruokaa syödessä valita kumpi oli parempaa. Salaatin maustaa lempeän tulinen hunaja–sinappikastike, jota valmistuu ohjeesta noin kolme desilitraa. Kastike säilyy jääkaapissa neljä vuorokautta, joten sitä voi hyödyntää myös seuraavien päivien ruokiin. Jos esimerkiksi valmistat tämän aterian ahvenfileistä, tarjoile ylijäänyt kastike seuraavana päivänä graavilohen, perunarieskojen ja vihersalaatin kanssa. Kastikkeella saa maustettua myös smetanan ihanasti ja kun joukkoon pilkkoo ylijääneet graavilohet, saa siitä helposti vielä yhden lisäaterian uuniperunoiden kanssa.

lohtajaahventa2 lohtajaahventa1
RESEPTI | 4 annosta

Kurkku–mangosalaatti

120 g kurkkua

120 g mangon hedelmälihaa

3 rkl hunaja–sinappikastiketta

1 dl tilliä

 

Hunaja–sinappikastike

¾ dl hunajaa

100 g karkeaa sinappia

1 rkl sitruunankuoriraastetta

1 dl sitruunamehua

3 rkl oliiviöljyä

1 tl mustapippuria

ripaus suolaa

OHJE
  1. Leikkaa mango ja kurkku suikaleiksi. Hyödynnä tähän julienne-kuorijaa, mikäli omistat sellaisen.
  2. Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset huolella keskenään. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  3. Mausta kurkku ja mangosuikaleet hunaja–sinappikastikkeella ja hienonna joukkoon desilitran verran tilliä.
  4. Laita kastike jääkaappiin maustumaan siksi ajaksi, kun valmistat kalat ja muut mahdolliset lisukkeet.

Ei kommentteja

Kommentoi