Kevyempi tiramisù

tiramisuk1.jpg tiramisuk2.jpg

Tiramisù on yksi niistä harvoista jälkiruoista, joita lähes intohimoisesti rakastan. Liian usein olen kuitenkin joutunut pettymään tilattuani sen ravintoloissa jälkiruoaksi, sillä  aivan liian usein  olen saanut lautaselleni tuhdin, vettyneen, kermaisen ja mauttoman kaloripommin. Surkeimman kokemukseni tiramisùsta sain Manhattanilla Little Italyssä eräässä kehutussa ravintolassa, jossa kyseinen jälkiruoka muistutti lähinnä pullaa, johon oli tehty kolme viiltoa, jotka olivat täytetty makealla kaakaokermalla. Antti on jopa kieltänyt minua tilaamasta ravintolasta tiramisùa, sillä petyn siihen aina (ja lopulta  hän joutuu  syömään sen pois).

tiramisuk8.jpg tiramisuk4.jpg

Parhaimmillaan tiramisù on kuitenkin kaloreistaan huolimatta kepeä, vahva ja kitkerä. Viime joululomalla kaiken joulupuputtamisen seurauksena innostuin kehittelemään vähän kevennetyn version tästä klassikosta. Lopputuloksesta tuli vähintäänkin yhtä hyvää kuin Saku Tuomisen ohjeella valmistuva tiramisù – ellei jopa vähän parempi .

tiramisuk3.jpg
RESEPTI | 10 palaa

Kevyempi tiramisù

125 g mascarponejuustoa

175 g ricottajuustoa

1 dl kuohukermaa

100 g savoiardikeksejä

1 kpl vaniljatanko

2 kpl kananmunan valkuainen

2 kpl kananmunan keltuainen

1 rkl steviaa

½ tl suolaa

rommia tai brandya

kaakaojauhetta

OHJE
  1. Keitä kupillinen vahvaa tummaa kahvia ja anna jäähtyä.
  2. Vaahdota sillä välin keltuaiset, vaniljatangon siemenet ja stevia kovaksi vaahdoksi. Lopputulos ei ole ihan verrattavissa tavallisella sokerilla tehtyyn munavaahtoon, joten vaahdota myös valkuaiset erikseen myöhempää yhdistämistä varten – näin täytteen rakenteesta tulee paras mahdollinen. Mausta valkuaisvaahto ripauksella suolaa.
  3. Lisää keltuais-steviavaahtoon mascarpone ja ricotta.
  4. Lisää myös kuohukerma ja jatka vatkaamista, kunnes seos on paksuhkoa, mutta silti valuvaa.
  5. Yhdistä valkuaisvaahto juusto-kermaseokseen ja sekoita kevyesti tasaiseksi.
  6. Mausta tilkalla brandya, maista ja lisää tarvittaessa vielä ripaus steviaa ja/tai suolaa.
  7. Mausta myös jäähtynyt kahvi puolikkaalla teelusikallisella steviaa ja lorauksella täytteessä käyttämääsi alkoholia oman maun mukaan.
  8. Aloita kakun kasaaminen laittamalla suorakaiteen muotoisen astian pohjalle ohut kerros juusto-kermaseosta. Lisää sen päälle ensimmäinen kerros kahvilla kostutettuja keksejä. Keksikerroksen päälle tulee taas juusto-kermaseosta ja vielä toinen kerros keksejä. Kaada pinnalle loput seoksesta ja laita jääkaappiin maustumaan vähintään neljäksi tunniksi.
  9. Lisää pinnalle runsaasti maustamatonta kaakaojauhetta juuri ennen tarjoilua.

Ei kommentteja

Kommentoi