Kalatacot ja ihana mango–maissisalsa

Meidän on pitänyt jo kauan tehdä kalatacoja. Olen kuolannut erilaisten kalatacokuvien perään Pinterestissä jo vuosia. Sain lopullisen innostuksen niiden tekemiseen, kun mieleni teki syödä jotain brasiliaishenkistä näin Olympialaisten ollessa käynnissä. Voi olla, että kalatacot menevät kyllä enemmän meksikolaisen ruoan piiriin, mutta olin lukevinani jostain, että ne ovat kovin suosittuja myös Etelä-Amerikan suurimmassa valtiossa.

En halunnut tehdä tacoihin perinteistä tomaattisalsaa ja kun näin kaupassa kotimaisia maisseja, päätin valmistaa niistä, mangosta, tuoreesta jalopenosta, korianterista ja punasipulista ihanan makeantulisen salsan. Olen myös joskus valmistanut vesimeloni- ja mansikkasalsaa korvaamaan tomaattipohjaista sekoitusta ja ne ovat aina toimineet aivan täydellisesti.

Salsan ja paneroitujen kalafileiden lisäksi laitoin pienistä tortillalätyistä tekemiini tacoihin vain vähän chilimajoneesia, limetillä maustettua punakaalia sekä avokadoa eikä ne olisivatkaan kaivanneet yhtään mitään muuta. Meiltä itse asiassa loppuivat nuo tortillakuoret ennen kuin täytteet, joten päädyin syömään niitä ison annoksen suoraan lautaselta salaatinomaisesti ja se oli ehkä parasta salaattia, jota olen laittanut suuhuni vähään aikaan.

RESEPTI | 16 pientä tai 8 isoa tortillaa

Maissisalsa

2 isoa maissitähkää

1 mango

1 punasipuli

1 tuore jalopeno tai chili

1 puska tuoretta korianteria

1 limetin mehut

1 rkl öljyä

mustapippuria

suolaa

 

Chilimajoneesi

1 dl kevyt majoneesia

1 dl kevyt ranskankermaa

1 dl (vahvaa) chilikastiketta

½ limetin mehut

 

Paneroidut kalafileet

500 g vaalealihaista kalaa

valkopippuria

suolaa

vehnäjauhoja

3 kananmunaa

korppu- tai pankojauhoja

 

Lisäksi

¼ punakaalista

½ limetin mehut

tortillalättyjä tai tacokuoria

2 avokadoa

srirachaa

OHJE
  1. Aloita salsan valmistus keittämällä maissintähkiä 15 min suolatussa vedessä. Pilko sillä välin sipuli, jalopeno ja mango. Hienonna joukkoon myös puska tuoretta korianteria. Irroita kypsät maissijyvät tähkän keskustasta. Sekoita muiden ainesten kanssa. Kaada päälle yhden limetin mehut ja öljy. Mausta mustapippurilla ja suolalla. Siirrä jääkaappiin maustumaan.
  2. Sekoita kaikki chilimajoneesin ainekset keskenään. Maista ja säädä kastikkeen tulisuutta oman maun mukaan. Säilytä kylmässä.
  3. Leikkaa vaalealihaisen kalan fileistä 2 x 10 cm kokoisia palasia. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Pyöräytä maustetut kalapalat ensin vehnäjauhoissa, sitten rikotuissa kananmunissa ja vielä korppujauhossa. Kasaa puhtaalle lautaselle odottamaan paistamista.
  4. Uppopaista paneroidut kalafileet runsaassa kasvisöljyssä 2-3 min riippuen kalan paksuudesta. Nostele valmiit kalapalat talouspaperin päälle jäähtymään.
  5. Leikkaa punakaali ohuiksi suikaleiksi. Sekoita joukkoon limenmehua ja anna maustua jääkaapissa 5 min.
  6. Lämmitä tortillalättyjä mikrossa tai uunissa. Kasaa täytteeksi maissisalsaa, chilimajoneesia, paneroituja kalafileitä ja punakaalia. Viipaloi joukkoon myös avokadoa ja mausta srirachalla halutessasi.

39 Kommenttia

  • Vastaa
    anne/ 52weeksofdeliciousness
    11/08/2016 klo 09:52

    Mmmmm!! nämä menee heti listalle kokeiluun, ihania! kiva idea toi maissisalsa 🙂 mä olen tehnyt ananassalsaa joskus, se toimii kans kivasti!

    • Vastaa
      Alisa
      11/08/2016 klo 10:11

      Siis kotimaiset maissit maistuvat niiiiiin ihanille just nyt! Laitoin salsaan myös tuoretta jalopenoa, jota on yllättäen alkanut löytymään tänä vuonna kaikista pienemmistäkin kaupoista. Aivan sairaan hyvä chilin korvike. 🙂

  • Vastaa
    Dinner4u2
    14/08/2016 klo 18:21

    Nam, mikä ohje! En oo koskaan itse tehnyt kalatacoja, syönyt kyllä useasti. Muistiin siis tämä ohje! Samoin kuin maissisalsa, kuulostaa tosi herkulliselle. Joskus oon tehnyt mangosalsaa, hyvää on sekin .

    • Vastaa
      Alisa
      15/08/2016 klo 12:16

      Mangosalsa on ihanaa! <3

  • Vastaa
    Heidi / Makuja kotoa
    14/08/2016 klo 18:25

    Nää on aivan mielettömän kauniita tacoja! Ja kalatacot on tosi herkkua, tacot ylipäätään mun lemppareita 🙂

    • Vastaa
      Alisa
      15/08/2016 klo 12:20

      Oi kiitos 🙂 En ole itse yleensä välittänyt juurikaan välittänyt tavallisemmista jauheliha- tai kanatäytteisistä tacoista tai tortilloista, mutta kalan kanssa asia on ihan eri 😀 Kasvistacot ovat myös mieleeni, etenkin mustapapusoosin kanssa.

  • Vastaa
    Sari
    14/08/2016 klo 19:21

    Maissisalsa on ihana lisuke. Vinkki! Kokeile lisätä mukaan joskus kuutioitua ananasta :p

    • Vastaa
      Alisa
      15/08/2016 klo 12:21

      Oi nam, kokeilen varmasti!

  • Vastaa
    Mari
    14/08/2016 klo 19:52

    Nyt näyttää superlurps-ruoalta!

  • Vastaa
    Merituuli
    14/08/2016 klo 20:27

    Punakaali tuo ihanaa väriä näihin kuviin! Kokonaisuus kuulostaa todella hyvältä!

    • Vastaa
      Alisa
      15/08/2016 klo 12:28

      Kiitos, punakaalilla on helppo saada näyttävyyttä annokseen kuin annokseen. Käytän sitä paljon myös salaateissa.

  • Vastaa
    Helinä - Puistolan bistro
    14/08/2016 klo 20:40

    Ai että miten ihanan värikästä ja raikasta! Tuo hedelmäinen salsa sopiikin epäilemättä kalan kaveriksi paremmin kuin tomaattisalsa. Mun suosikki maissisalsoista on sellainen juustoinen maissi, johon tulee maissin ja jalapenon lisäksi sipulia, voita, tuorejuustoa ja parmesaania. Se on myös ihanan makean tulinen, mutta samalla juustojen vuoksi tosi kermainen ja täyteläinen. Sopii tosi kivasti esim. nyhtöpossutacoihin. 🙂

    • Vastaa
      Alisa
      15/08/2016 klo 12:29

      Oh wau! Nyhtöpossutakot täyteläisellä ja tulisella maissisalsalla. Kuulostaa ihan meidän ensi viikonlopun ruoalta 😉 NAM!

  • Vastaa
    Peggy
    14/08/2016 klo 21:45

    Ihanan pirteä ja herkullisen kuuloinen resepti sekä niin kauniit kuvat! Tacoja pitää saada aina säännöllisin väliajoin, muuten tulee ihan tacokiukku 🙂

  • Vastaa
    Minna Vuo-Cho
    15/08/2016 klo 07:08

    Nam, ihanan näköistä. Meillä ollaan kalojen suhteen usein vähän epäluuloisia, mutta ehkä tacoissa saisi uppoamaan…

    • Vastaa
      Alisa
      15/08/2016 klo 12:31

      Kalat on aina syy miksi en pysty pitäytymään pelkässä kasvisruoassa 😀

  • Vastaa
    Liisa - Kivistössä
    15/08/2016 klo 12:22

    Itse tehdyt kalatacot ovat kyllä olleet yksi parhaista ruokakokemuksistani. Pitääpä tehdä näitä vielä tässä loppukesän aikana!

    • Vastaa
      Alisa
      15/08/2016 klo 12:32

      Jee, olen samaa mieltä! Kalatacot ovat parhautta <3

  • Vastaa
    Nanna
    15/08/2016 klo 18:05

    Just näin! Parhaita paikkoja kalalle!

  • Vastaa
    Juulia
    15/08/2016 klo 18:31

    Tuore maissi on NIIN hyvää!!! Ja nuo värit! Mangoa ja maissia en ookkaan vielä laittanut samaan pataan, mansikkaa ja vesimelonia kyllä. Testiin!

  • Vastaa
    Terhi
    15/08/2016 klo 22:00

    Nimenomaan tuo salsa pitää tehdä itse, loistavaa! Vielä kun osaisi tehdä semmoset pehmosen pulleat letut vaikka nuo pikkuiruiset on kyllä hyviä 🙂
    Ihania kuvia ja tulipa niin nälkä!

    • Vastaa
      Alisa
      22/08/2016 klo 00:03

      Lettuohjettasi odotellessa 😉 Olen itse sen verran huono kaikessa jauhoihin kohdistuvassa toiminnassa 😀

  • Vastaa
    Hanna
    17/08/2016 klo 22:53

    Upeat kuvat! Kalatacot on kyl ihan parhaita. Ja maissisalsa, mmmmmmmm!

  • Vastaa
    Kermaruusu
    18/08/2016 klo 21:35

    Niin, niin herkulliset kuvat! Kyllä nyt menee tacot viikonlopun ruokalistalle.

    • Vastaa
      Alisa
      22/08/2016 klo 00:01

      Oi kiitos! Ihailen tekeleitäsi myös usein 😉

  • Vastaa
    Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi
    19/08/2016 klo 14:47

    Just viimeiset päivät olen himoinnut kalatacoja Shanghai Cowboyn versio mielessä. Ihanan näköistä!

    • Vastaa
      Alisa
      22/08/2016 klo 00:01

      En muista koskaan maistaneeni kalatacoa Shanghai Cowboyssa, mutta jos ne kerran ovat hyviä, on tämä vääryys korjattava samantien. Kiitos vinkistä!

  • Vastaa
    Johanna / Hellan ja viinilasin välissä
    19/08/2016 klo 15:44

    Kalatacot on melkein parempia kuin lihaversiot. Meillä tehdään itämaiseen tapaan maustettuja lohitacoja tosi usein.

    • Vastaa
      Alisa
      22/08/2016 klo 00:00

      Itämaisesti maustetut lohitacot, oi voi toivottavasti resepti niihin löytyy blogistasi. Pakko_saada_heti

  • Vastaa
    Jonna/suolaa&hunajaa
    20/08/2016 klo 20:20

    Olen syönyt itseni ihan tärviölle maissia ja aion jatkaa samaan malliin niin kauan kuin kotimaisia saa. Tämä salsa menee ehdottomasti testiin, olen nimittäin myös suuri kalatacojen ystävä.

  • Vastaa
    Heidi K.
    20/08/2016 klo 23:58

    Hitsi miten herkulliselta tuo fisu näyttää. Mulle kans!

    -Heidi
    http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/

    • Vastaa
      Alisa
      21/08/2016 klo 23:58

      Sulle milloin vain, tervetuloa! :*

  • Vastaa
    Malla
    25/08/2016 klo 11:46

    Näitä tehtiin viikonloppuna, nam! 🙂 Kiitos ohjeesta! Muutenkin on tullut paljon kokeiltua reseptejäsi ja aina on tullut tosi hyvää, vaikka en ole muistanutkaan tulla tänne jälkeenpäin kertomaan. 🙂

    • Vastaa
      Alisa
      26/08/2016 klo 10:26

      Jee, ihanaa! 🙂 Huippua, että testasitte. Ajattelin juuri itsekin, että näitä täytyy tehdä taas pian. Ja kiitos ihanasta palautteesta 🙂 kiva, että jaoit sen. Tuntuu, että suurin osa kommentoinnista tai tykkäämisistä tapahtuu nykyään sosiaalisessa mediassa eikä täällä blogin puolella.

    Kommentoi