Jouluinen banoffee

En ole koskaan ollut mitenkään innokas leipomaan ja se tuottaa ainaista päänvaivaa. Järjestäessäni tärkeitä juhlia ulkoistan aina kaikki makeat juhlatarjoilut itseäni taitavammille, kuten ihanalle ja huikean taitavalle Anskulle tai vaikkapa Annelille. Kyse ei ole siitä, etteikö leipomukseni välttämättä maistuisi (ainakaan melkein) yhtä hyviltä, mutta silloin kun ylipäätään innostun leipomaan, teen mielelläni hyvin paljon helpompaa ja kotikutoisempaa tuotantoa.

Ollessamme lomalla viime viikolla, minua puri pitkästä aikaa leivontakärpänen ja innostuin tekemään meille jouluisen banoffeen. Banoffee on alunperin englantilainen jälkiruokapiirakka, joka valmistetaan banaanista, kinuskista ja kermasta. Pohjaksi käy hyvin sekä perinteinen kakku- että keksipohja. Ihastuin banoffeeseen jo vuosia sitten, mutta valmistin sitä itse vasta nyt ensimmäistä kertaa.

Banoffeen työläin ja aikaa vievin osa on varmaankin kinuskin valmistaminen, ellei hanki kaupasta valmista kinuskia. Löysin kuitenkin yhden jenkkibloggarin arkistosta ohjeen eräänlaisen pikakinuskin valmistukseen, joka maistuu ihan samalta kuin tölkissä kauemmin keitelty versio. Tässä makeutettua maitotiivistettä kaadetaan kattilaan sulatetun voi-sokeriseoksen sekaan ja sitä keitetään noin vartin verran jatkuvasti sekoittaen, kunnes valmistuva kinuski alkaa paksuuntumaan ja saa vaaleanruskean sävynsä. Jos joukkoon lisää vähän kanelia, tulee lopputuloksesta täysin joulupöytäkelpoinen jälkiruoka.

RESEPTI | 12 palaa | ø 28 cm

Pohja

200 g digestivejä

75 g voita

 

Kanelikinuski

100 g voita

75 g ruokokidesokeria

1 tlk kondensoitua maitoa

2 tl kanelia

 

Pinnalle

2 banaania

2 dl kuohukermaa

OHJE
  1. Hienonna keksit pieneksi muruksi ja yhdistä sulatettuun voihin. Painele tasaisesti leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle sekä reunoille. Siirrä jääkaappiin odottamaan vähintään tunniksi.
  2. Valmista kanelikinuski sulattamalla voi ja ruokokidesokeri kattilassa keskilämmöllä. Kaada joukkoon kondensoitu maito ja sekoita, kunnes seos alkaa paksuuntumaan ja muuttumaan vaaleanruskeaksi. Älä lopeta sekoittamista hetkeksikään, jottei seos pala pohjaan. Siirrä valmis kinuski pois liedeltä ja anna jäähtyä hetken – kuitenkin vain sen verran, että se pysyy edelleen juoksevana. Mausta kanelilla.
  3. Viipaloi banaanit ja vatkaa kuohukerma kuohkeaksi vaahdoksi.
  4. Ota kakkupohjakaapista ja irroita pohjavuoasta. Kaada pohjaan täyte. Asettele sen päälle banaaniviialeet ja peitä ne lopuksi kermavaahdolla.

2 Kommenttia

  • Vastaa
    ritva wretemark
    15/12/2016 klo 14:22

    Tätä aion kokeilla, mutta vaihdanpa huvikseni digestivet piparkakuiksi. Tulos varmaan entistä jouluisampi.

    • Vastaa
      Alisa
      15/12/2016 klo 16:07

      No aivan varmasti! Eipä tullut mieleeni, mutta sopii varmasti todella hyvin. Omaan suuhuni pohja saa olla kyllä vähän suolainen, jotta tulee vähän vastapainoa supermakealle kinuskille.

      Ihanaa joulua teille! 🙂

    Kommentoi