Jerusalem hummus nyhtökaurasta

Jerusalemhummusnyhtokaurasta6 Jerusalemhummusnyhtokaurasta4

Yotam Ottolenghin ja Sami Tamimin muutaman vuoden takainen Jerusalem-keittokirja on saavuttanut ainakin omien ruokaa fiilistelevien ystävieni parissa jonkin sortin kulttimaineen. Kirjaa on muutenkin hehkuttu aina NY Timesia myöten melkeinpä kaikissa isoissa kansainvälisissä aikakausilehdissä ja ruokasivustoilla. Kirjan reseptiikka on Lähi-idän keittiöstä ja jokainen ohje poikkeaa raikkaalla, autenttisella tavalla tyypillisistä länsimaistetuista Lähi-idän ruokaohjeista. Jerusalem sisältää myös paljon yleistä tietoutta alueen ruokakulttuurista, joten siitä saa irti paljon enemmän kuin tavallisesta keittokirjasta.

Jerusalemhummusnyhtokaurasta5 Jerusalemhummusnyhtokaurasta2

Siitä lähtien, kun olen Jerusalemin omistanut, olen valmistanut hummuksen vain kirjan ohjeella. Kirjassa on hummuksesta myös muutamia vähän erilaisia variaatioita, joista yhdessä hummus tarjoillaan mausteisen kawarma-lampaanlihan, sitruunakastikkeen, pinjansiementen ja pitaleivän kanssa. Resepti on Libanonista peräaisin ja aivan itkettävän hyvä. Suosittelen kuitenkin valmistamaan sen lampaanlihan sijasta maustamattomasta nyhtökaurasta. Jos aikaisemmin butter nyhtis on ollut perheemme lempinyhtökaurareseptini, niin tätä syödessä jopa Antti vannoi tulevaisuutensa kasvisproteiinien nimeen. Parasta ikinä! Kokeile ja ihastu ikiajoiksi – reseptin tyytyväisyystäkuu on täydet 100%.

Jerusalemhummusnyhtokaurasta1 Jerusalemhummusnyhtokaurasta3
RESEPTI | 4 annosta

Jerusalem hummus

400 g käyttövalmiita kikherneitä

180 g tahinia

2 rkl sitruunamehua

2 murskattua valkosipulinkynttä

½–1 dl kylmää vettä

ripaus suolaa

 

Nyhtökaura-kawarma

300 g nude nyhtökauraa

1 tl mustapippuria

½ tl valkopippuria

1 tl maustepippuria

1 tl kanelia

ripaus muskottipähkinää

1 tl oreganoa

1 rkl valkoviinietikkaa

½ dl tuoretta minttua

½ dl tuoretta persiljaa

1 tl suolaa

1 rkl (kirkastettua) voita

1 rkl oliiviöljyä

 

Sitruunakastike

½ dl tuoretta persiljaa

1 vihreä chili

4 rkl sitruunamehua

2 rkl valkoviinietikkaa

2 murskattua valkosipulinkynttä

½ tl suolaa

pinnalle paahdettuja pinjansiemeniä

OHJE
  1. Mittaa korkeareunaiseen kulhoon hummuksen aineet ja aja sileäksi tahnaksi. Lisää tarvittaessa kylmää vettä ruokalusikallinen kerrallaan. Säilytä jääkaapissa. Muista ottaa hummus huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua.
  2. Laita nyhtökaura kannelliseen rasiaan. Mittaa joukkoon marinadiainekset ja sekoita huolella. Jätä jääkaappiin maustumaan vähintään tunniksi, mieluiten yön yli.
  3. Valmista sitruunakastike juuri ennen kuin otat marinoituneen nyhtökauran pois jääkaapista. Mittaa kaikki kastikeainekset kannelliseen kulhoon ja ravistele kunnolla sekaisin.
  4. Paista sen jälkeen nyhtökaura marinadissaan kuumalla pannulla muutaman minuutin ajan..
  5. Annostele hummusta lautasille ja jätä keskelle pieni kuoppa. Laita kuoppaan kuumaa nyhtökaura-kawarmaa ja lorauta päälle sitruunakastiketta. Viimeistele annos tuoreella persiljalla ja paahdetuilla pinjansiemenillä. Annoksen voit tarjota jaettavaksi myös yhdeltä isolta lautaselta.

6 Kommenttia

  • Vastaa
    Hanna / Hannan soppa
    31/05/2017 klo 08:40

    Jerusalem on melkeinpä ainoa kirja, mistä olen tehnyt tosi monta reseptiä. Mutta tätä en! Nyhtökauraversio kuulostaa ihan mahtavalta, testiin!

    • Vastaa
      Alisa
      04/06/2017 klo 11:29

      Tää on siis ihan mielettömän hyvää, ei riitä ylistyssanat!

  • Vastaa
    Jenni - Ruoka-alkemisti
    31/05/2017 klo 13:21

    Kuulostaa ja näyttää ihan älyttömän hyvältä!
    Oon kuullut tuosta kirjasta kans paljon puhuttavan, mutta vielä en oo sitä hyppysiini saanut. Pitää siis ehdottomasti päästä edes selailemaan jossain vaiheessa.

    Hummuksen tahinimäärä kuulostaa yllättävän suurelta, mutta maistuu varmasti mahtavalta 🙂

    • Vastaa
      Alisa
      04/06/2017 klo 11:28

      Joo, kirjassa sanotaan, että parhaassa hummuksessa maistuu tahini reilusti.

  • Vastaa
    Jael
    31/05/2017 klo 19:57

    Tuo kirja on niin hyvä,ja pöydälläni valmiina lähes aina. Nyhtökauraa olisi kiva joskus maistaa, itse olen korvannut lihan soijasuikaleilla tuossa ohjeessa.

  • Vastaa
    Jael
    31/05/2017 klo 19:59

    Tuo kirja on niin mahtava,ostin sen aikoinaan heti kun se tuli markkinoille. Ja herkullisen näköinen on annoksesi,itse olen korvannut tuossa lihan soijasuikaleilla. Teen kyllä tosin hummusta vain tosi harvoin koska hummuspaikkoja täälläpäin on joka kulmassa, mutta itse tehty on kyllä aina niin hyvää:)

  • Kommentoi