Itämainen vegejoulusalaatti Härkiksestä

Vegejoulusalaatti5-2 Vegejoulusalaatti7-2

Vietämme tänä jo vuonna jouluaaton ensimmäistä kertaa nelistään. Aloin jo pari viikko sitten vähän suunnittelemaan minkälaisen joulupöydän tulen meille kattamaan. Jotenkin mieleni tekisi kovasti tehdä ruoista vähän itämaistyylisiä, joulun mausteet kun muutenkin ovat kuin suoraan lähi-idän keittiöistä varastettuja. Olen käyny ihastelemassa myös Indiskan joulukattauksia ja ne jotenkin kolahtavat nyt ihan uudella tavalla.

Vegejoulusalaatti13-2 Vegejoulusalaatti4

Joulun pääruokapöydästämme löytyy aina pieni pala kinkkua, jotain laatikoita pienillä twisteillä sekä salaattia. Porkkanalaatikon olen suunnitellut valmistavani inkiväärillä maustettuna kookosmaitoon ja salaatiksi testasin juuri tämänlaista ruokaisaa härkis-couscoussalaattia, josta löytyy myös rusinoita, paahdettuja manteleita ja granaatti omenaa itse tehdyllä ras el hanout -mausteseoksella maustettuna. Ras el hanout on pohjoisafrikkalainen voimakas mausteseos eikä sille ole tarkkaa ainessisältöä. Omani kehittelin googlailemalla mitä muut ovat vastaavaan laittaneet.

Vegejoulusalaatti10 Vegejoulusalaatti12

Tänään valmistin salaatille kaveriksi myös nopean minttu–kurkkujogurtin, joka ei kyllä varmaan pääse joulupöytään asti, vaikka toimiikin näin lounassalaatin kyljessä aivan mainiosti. Muutenkin kaikki pienet lisukkeet ja jouluisen alkuruokapöydän tarjottavat ovat vielä suurimmaksi osaksi keksimättä. Piparkakulla maustettu hummus on yksi potentiaalisimmista lisukkeista, mutta jos mieleenne tulee jotain muita tähän teemaan soveltuvia ruokaideoita, ottaisin vinkkejä vastaan mielelläni tämän jutun kommenttiboksissa.

RESEPTI | 6 annosta | iso salaatti

Härkis–couscoussalaatti

4 dl couscousia

4 dl vettä

1 tl suolaa

250 g härkistä

1 punasipuli

1 dl mantelilastuja

1 dl rusinoita

1 granaattiomena

1 sitruunan kuori + mehut

1 puska tuoretta persiljaa

 

Ras el hanout

1 tl neilikkaa

1 tl korianterin siemeniä

2 tl kardemummaa

1 tl anista

1 tl maustepippuria

1 tl mustapippuria

1 tl valkopippuria

½ tl cayannepippuria

2 tl jauhettua inkivääriä

½ tl muskottipähkinää

1 tl kanelia

1 tl kurkumaa

 

Minttu–kurkkujogurtti

2 dl turkkilaista jogurttia

½ kurkku

ripaus suolaa

1 puska tuoretta minttua

OHJE
  1. Mittaa couscous kannelliseen kulhoon. Kiehauta suolalla maustettu vesi ja kaada couscousjyvien päälle. SUlje kansi ja anna kaiken veden imeytyä couscousiin 6 minuutin ajan.
  2. Paahda ras el hanoutin ei jauhemaisia mausteita kuivalla pannulla minuutin ajan, varo ruskistamasta. Siirrä mausteet mortteliin ja jauha pulveriksi. Lisää joukkoon jauhettu cayannepippuri, inkivääri, muskottipähkinä, kaneli ja kurkuma. Sekoita.
  3. Paahda mausteiden jälkeen mantelilastuja samalla kuivalla pannulla, varo ruskistamasta. Siirrä sivulle odottamaan.
  4. Pilko punasipuli. Perkaa granaattiomena. Paista sipulisilppua härkiksen kanssa öljytilkassa pannulla, kunnes sipulit ovat pehmentyneet.
  5. Irroittele couscous haarukalla kuohkeaksi. Lisää joukkoon ras el hanout -mausteseos, paahdetut mantelilastut, rusinat, härkis-sipulipaistos, granaattiomena, sitruunan raastettu kuori ja mehu sekä hienonnettu persilja. Sekoita.
  6. Pese ja raasta puolikas kurkku siivilän. Ripottele päälle vähän suolaa ja painele lusikalla kurkkuraasteesta pois kaikki ylimääräinen neste. Hienonna minttu. Yhdistä huolella valutettu kurkkuraaste, minttu ja jogurtti. Tarjoile salaatin lisukkeena.

21 Kommenttia

  • Vastaa
    Janna
    11/12/2016 klo 23:05

    Härkis on best! Kiva saada uusi resepti härkikselle. 🙂

    • Vastaa
      Alisa
      13/12/2016 klo 07:55

      Ihan parhautta! Tänään ajattelin tehdä siitä ihan vain nopean makaronilaatikon.

  • Vastaa
    Saara / Viimeistä Murua Myöten
    12/12/2016 klo 12:34

    Kaikki mausteet, makeus, suolaisuus ja tekstuurit näyttää olevan kyllä täydellisessä tasapainossa 🙂 Itse tuskin edes kaipaisin härkistä tähän annokseen, toimii varmasti niin hyvin ilmankin!

    • Vastaa
      Alisa
      13/12/2016 klo 07:57

      Toimii joo hyvin sellaisenaankin tai lisukkeena jollekin!

  • Vastaa
    Juulia / Vaimomatskuu
    12/12/2016 klo 22:44

    Kuullostaa ja näyttää aivan älyttömän hyvälle 🙂 enpä olis itse keksinyt käyttää härkistä tämän tyyppiseen salaattiin!

  • Vastaa
    peggy thomas
    13/12/2016 klo 01:00

    Kaunis salaatti ja arvaa? Nyt minäkin tähyilen sinne Indiskan suuntaan 😀 Miten olenkaan voinut unohtaa liikkeen, siellä kun on vaikka mitä ihanaa.

    • Vastaa
      Alisa
      13/12/2016 klo 07:58

      Joo siis olen löytänyt sen aivan uudelleen, kun sijaitsee samassa ostoskeskuksessa kuin nykyinen vakio Prismani 😀

  • Vastaa
    Sirkku
    13/12/2016 klo 19:18

    Nam, miten ihanan näköinen salaatti! Kiitos hyvästä härkisvinkistä.

  • Vastaa
    Dinner4u2 Mirka & Pauliina
    14/12/2016 klo 18:42

    Ihana härkissalaatti! Pitääkin käydä Indiskassa pitkästä aikaa kurkkimassa joulukattauksia. Piparkakun makuinen hummus kuulostaa tosi hyvältä.

  • Vastaa
    Lotta
    14/12/2016 klo 19:14

    Tässä on about kaikkia mun suosikkimakuja! Härkiskokeilut ovat jääneet vähiin mutta miksei sopisi salaattiinkin. 🙂

  • Vastaa
    Johanna
    15/12/2016 klo 23:09

    Onpa ihana salaatti. Rusinoita, manteleita ja granaattiomenaa, ei voi mennä pieleen 🙂

  • Vastaa
    Minna Ku ite tekee
    16/12/2016 klo 10:19

    Kaunista 🙂 Mun pitäisi varmaan ottaa mun härkis ennakkoluuloa sarvista ja kokeilla sitäkin viimein.

  • Vastaa
    Minna Vuo-Cho
    17/12/2016 klo 09:22

    Kaunis salaatti. Ras-el-hanout on yksi lempparisekoituksiani – kiva, kun muistutit. En olekaan pitkään aikaan käyttänyt. Tosin minä olen ostanut valmiita sekoituksia ja aina tykännyt niistäkin.
    Meillä uusivuosi kaipaa usein jotain kiiltävää ja krumeluurista koristeeksi. Joulu on sitten simppelimpi.

  • Vastaa
    Kermaruusu
    17/12/2016 klo 09:57

    Kylläpä näyttää hyvältä. Minäkin käyn aina kurkkimassa Indiskan astiavalikoimaa, tykkään niistä.

  • Vastaa
    Merituuli
    17/12/2016 klo 11:37

    Hieno tuo turkoosinvärinen kulho. Mä usein myös fiilistelen Indiskan astioita.

  • Vastaa
    Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi
    17/12/2016 klo 21:40

    onpas kaunis salaatti <3

  • Vastaa
    Annaleena
    18/12/2016 klo 00:39

    Näyttää hyvältä! Tuo härkis on edelleen testaamatta.

  • Vastaa
    minni / kokeileva keittiöni
    18/12/2016 klo 12:05

    Hyvän näköinen salaatti ja ihana kulho! Indiskassa on niin kauniita astioita!

  • Vastaa
    Jenni liemessä
    18/12/2016 klo 16:43

    Kaunis! Lähtikö tuo lautanen mukaan Indiskasta?

    • Vastaa
      Alisa
      19/12/2016 klo 15:01

      Kiitos, lautanen oli asunnon omistajien omaisuutta 🙂

    Kommentoi