Ihana kesäkeitto lisukkeineen

Kesäkeitto Kesäkeitto

Lukeudun niihin harvoihin henkilöihin, jotka ovat rakastaneet kesäkeittoa lapsuudestaan lähtien. Lapsuuden perheessäni oikeastaan minä ja isäni olemme olleet samaa maata, sisaruksieni suhtautumista asiaan en jostain syystä muista, mutta äitini on aina inhonnut kesäkeittoa. Hän on kuitenkin tehnyt sitä meille joka kesä ja se on yllättäen ollut aina aivan täydellisen makuista. Äitini itse kuvailee tietävänsä mausteiden oikean määrän silloin, kun hänen itsensä ei tee enää mieli maistella tekelettään.

Tein eilen muutaman päivän arkiruoaksi perheellemme tuota äitin ohjeella valmistettua kesäkeittoa. Lisäsin siihen kuitenkin vähän vihreitä linssejä ja ne sopivat keittoon aivan täydellisesti. Kesäkeitto on aika kevyttä, joten linssit antavat siihen kivaa ruokaisuutta olematta kuitenkaan ristiriidassa keiton alkuperäisten makujen kanssa. En ole koskaan välittänyt kesäkeiton tuunaamisesta juustolla tai millään muulla, joka vie sen ainutlaatuista makumaailmaa väärään suuntaan.

Tällä kertaa käytin keitossa yrtteinä kirveliä ja tilliä. Toisinaan kirvelin tilalla on ollut myös ruohosipulia tai lehtipersiljaa. Hyödynsin yrttipuskien varret sekä nippuporkkanoiden naatit keiton lisukkeeksi valmistamassani mausteöljyssä, jonka kaveriksi pyörittelin myös kaupan valmisruistaikinasta ruistikkuja. Niitä oli kiva uittaa myös keittiliemessä ja taisinpas tiputtaa muutaman tipan suolaista naattiöljyäkin oman annokseni pinnalle.

Silloin, kun Kukalla oli vielä maitoallerigia, tein monia täysin vegaanisia variaatioita kesäkeitosta. Parhaaksi liemivalmisteeksi tähän tarkoitukseen suosittelisinkin kaurakermaa, joka tuo luonnostaan ihanaa täyteläisyyttä ja makeutta liemeen. Muistaakseni myös Chocochilin Elina on liputtanut kaurakerman puolesta kesäkeitossa. Kaurakermaa ja vettä kannattaa laittaa noin 1:1 eikä lientä tarvitse lopuksi enää suurustaa.

Aika rientää, ihanaa kesäistä tiistaiaamua kaikille. Huitasen vielä napaani yhden annoksen tätä herkullista keittoa ja suuntaan suihkun kautta kaupungille. Tänään on kaikenlaista mielenkiintoista tapahtumaa kansainvälisestä kurkkupäivästä alkaen. Olen muuten aktivoitunut (lue: täysin hurahtanut) snapchattissä, joten jos puuhani kiinnostavat, voit seurata tekemisiäni @ alisa.wilska.

RESEPTI | 5 annosta

Linssi–kesäkeitto

5 dl vettä

9 + 1 dl maitoa

4 kesäsipulia + varret

400 g uusia perunoita

10 pientä nippuporkkanaa + naatit

1 kukkakaali

200 g sokeriherneitä

200 g esikeitettyjä vihreitä linssejä

2 rkl vehnäjauhoja

2 tl suolaa

2 rkl voita

2 rkl sokeria

1 tl valkopippuria

1 puska kirveliä

1 puska tilliä

 

Ruistikut

500 g pakasteruistaikinaa

1 kananmuna

ripaus suolaa

 

Yrttiöljy

nippuporkkanoiden naatit

yrttipuskien varret

1 valkosipulin kynsi

½ dl öljyä

ripaus suolaa

OHJE
  1. Sulata ruistaikinaa sen verran, että pystyt leikkaamaan siitä noin 1 cm suikaleita. Laita uuni lämpenemään 225 °C. Laita taikinasuikaleet joko sellaisenaan tai hieman kieritettyinä suojatulle uunipellille. Voitele kananmunalla, ripottele pinnalle kevyesti sormisuolaa ja paista uunissa 15 minuuttia.
  2. Pese perunat ja porkkanat huolella. Paloittele molemmat ja niiden lisäksi kukkakaali sekä kesäsipulit. Hienonna sipulin varret ja siirrä syrjää odottamaan. Huuhtele esikeitetyt linssit huolella lävikössä ja jätä odottamaan.
  3. Kiehauta vesi ja 5 dl maitoa. Lisää suola, perunat, sipulit ja porkkanat. Keitä 5 minuuttia. Lisää sokeriherneet ja kukkakaali. Jatka keittämistä toiset 5 minuuttia, kunnes vihannekset ovat lähes kypsiä.
  4. Seikoita 1 dl maitoa 2 rkl vehnäjauhoja, ja lisää suurus keittoon. Lisää myös loput maidosta ja jatka keittämistä noin 10 minuuttia. Mausta liemi yrttisilpulla, hienonnetuilla sipulinvarsilla, voilla, sokerilla ja valkopippurilla. Lisää käyttövalmiit linssit juuri ennen tarjoilua ja kiehauta.
  5. Valmista yrttiöljy silppuamalla naatit ja yrttien varret korkea reunaisen kulhon pohjalle. Kuori ja hienonna joukkoon yksi valkosipulin kynsi, vähän öljyä ja hyppysellinen suolaa. Aja tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella.

2 Kommenttia

  • Vastaa
    Ritva Krokfors Wretemark
    14/06/2016 klo 12:40

    Minä en juuri pitänyt kesäkeitosta, inhotti maidossa lilluvat pavut ja muut vihannekset. Kerran mammani keksi jauhaa kesäkeiton ja ai että tuli hyvää. Lapseni kutsuivat jauhettua vihanneskeittoa mormorsopaksi. Jostain syystä curry sopii jauhetun kesäkeiton mausteeksi.

  • Vastaa
    Alisa
    14/06/2016 klo 14:26

    Tuliko keitosta siis sosekeittomaista vai minkälaista? Curryjauhetta voisinkin kokeilla seuraavalla kerralla. Pihallani on kasvamassa kaikki keiton valmistuksessa tarvittavia kasviksia, joten tätä tulee syötyä kohta varmaan viikottain. 🙂

  • Kommentoi