Helppo mansikka–keikauskakku ja basilikakerma

mansikka_keikauskakku4 mansikka_keikauskakku2

Innostuin pitkästä aikaa leipomaan, kun näin kaupassa tuoreita mansikoita. Espanjalaiset mansikat eivät vedä vertoja kotimaisille, mutta toimivat hyvin makeassa leivonnassa. Tein niistä perinteisen keikauskakun, sillä se on yksi harvoista leivonnaisista, joka onnistuu myös omissa käsissäni joka kerta. Siitä voi helposti päätellä, että kakku on erittäin helppo eikä vaadi tekijältään juuri muuta kuin sen, että sähkövatkain pysyy kädessä hetken verran. Keikauskakku ei ole sarjassaan kauneimmasta päästä, mutta voittaa maullaan ja mehevyydellään monet muut. Korjailen monesti kakun pinnan epätasaisuudet ja värivirheet sivelemällä siihen ruokalusikallisen tai pari valmista hilloa ennen tarjoilua.

mansikka_keikauskakku6 mansikka_keikauskakku7

Parhaimmillaan keikauskakku on noin puolen tunnin kuluttua uunista nostosta vielä vähän lämpimänä tarjoiltuna, mutta se säilyy hyvin myös seuraavaan päivään. Kakun kaveriksi sopii kuohukerma, vaahtoutuva vaniljakastike tai jäätelö. Itse tein mansikkakeikaukselleni tällä kertaa yrttisen basilikakerman, jonka makeutin teelusikallisella vaniljasokeria. Basilika ja mansikka maistuvat taivaalliselta yhdessä. Basilikakerman voi valmistaa nopeasti surauttamalla yrtinlehtiä sekaisin kerman kanssa sauvasekoittimella tai sitten keittämällä basilikanlehtiä kermassa, poistamalla ne ja jäähdyttämällä kerman yön yli jääkaapissa ennen vispausta, molempi parempi.

mansikka_keikauskakku3 mansikka_keikauskakku5
RESEPTI | 10-12 palaa

Keikauskakku

4 rkl voita

½ dl tummaa sokeria

ripaus suolaa

400 g mansikoita

1 rkl mantelirouhetta

2 dl sokeria

3 kananmunaa

3 dl vehnäjauhoja

1 dl mantelijauhetta

2 tl leivinjauhetta

½ dl mantelimaitoa

100 g sulatettua voita

 

Basilikakerma

1 dl basilikanlehtiä

2 dl kermaa

1 tl vaniljasokeria

OHJE
  1. Laita 4 rkl voita kattilaan. Lisää joukkoon tumma sokeri ja ripaus suolaa. Keitä ja sekoittele, kunnes sokeri on täysin liuennut voihin.
  2. Voitele 26-28 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan reunat. Vuoraa pohja leivinpaperilla. Kaada pohjalle voi-sokeriseos ja asettele sen päälle tasaisesti pilkotut mansikat sekä mantelirouhe.
  3. Vatkaa sokeri ja huoneenlämpöiset munat kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuiva-aineet, mantelimaito ja sulatettu voi. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  4. Kaada taikina vuokaan mansikoiden päälle ja kypsennä 175°C uunissa 50-60 minuuttia.
  5. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ennen kuin kumoat sen tarjoiluvadille.
  6. Mittaa basilikakerman ainekset korkea reunaisen kulhon pohjalle ja aja kuohkeaksi vaahdoksi sauvasekoittimella.

Ei kommentteja

Kommentoi