Chili con kunnon carne

Kouluaikoina chili con carne kuului niihin hyvin harvoihin ruokiin, joita välttelin. Pitkään uskottelin itselleni sen johtuvan pavuista, mutta kun kaikki pavut kaikissa muissa muodoissa toimivat, ei se ehkä sittenkään johtunut niistä. Myös jauhelihan käyttö kastikkeessa sai sen aina tuntumaan lähinnä mausteilla,  ja niillä pavuilla , jatketulta riisin kanssa tarjottavalta bologneselta.

IMG_6450.JPG IMG_6445.JPG

Joku aika sitten löysin kuitenkin muutaman mielenkiintoisen reseptin, jossa chili con carne oltiin tehty kunnon lihaan ja aitoihin mausteisiin pitkään hauduttamalla. Päätin haastaa kouluruokainhokkini oikein kunnolla ja lopputuloksena syntyi padallinen tuhtia lihakastiketta, joka sulatti sydämeni välittömästi.

IMG_6449.JPG

Voi luoja, miten hyvää!

Chili con carne | 6 henkilölle | iso pata

  • 1 kg naudan rintaa tai luutonta lapaa
  • 800 g kokonaisia tölkkitomaatteja
  • 2 tlk (n. 530 g) ruskeita keitettyjä papuja
  • 2 vihreää paprikaa
  • 2 punaista paprikaa
  • 4 sipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 (valjua) punaista chiliä
  • 2 dl olutta
  • 2 tlk juustokuminaa
  • 1–2 tlk tulista chilijauhetta, oman maun mukaan
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • mustapippuria
  • suolaa 

Kuutioi liha ja mausta suolalla ja pippurilla. Leikkaa kaikki paprikat, chilit ja sipulit ronskeiksi paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuumenna isossa valurautapadassa 2rkl öljyä ja lisää kaikki kasvikset sekä mausteet. Paistele, kunnes ne ovat hieman pehmentyneet.

IMG_6444.JPG

Ruskista lihakuutiot toisella pannulla öljyssä ja lisää pataan kasvisten joukkoon. Kaada pannulle jääneen paistoliemen joukkoon olut, kiehauta ja heitä pataan. Lisää vielä tölkkitomaatit ja kiehauta koko hoito. Mausta tarvittaessa suolalla. Laita kansi päälle ja siirrä pata 170 °C uuniin muhimaan noin tunniksi.

Ota pata uunista ja lisää valutetut pavut joukkoon. Laita takaisin uuniin vielä toiseksi tunniksi ilman kantta, jotta pinta saa kauniin syvän punertavan värin.

IMG_6447.JPG

Itse tarjoilin chilin raakariisin, ranskankerman ja runsaan persiljasilpun kera – muutkin tuoreet yrtit sopisivat varmasti hyvin. Raakariisi on uusi suosikkini pataruokien seuralaisena. Sitä joutuu keittämään kyllä sen 40 minuuttia, mutta riisin ravintoarvot ovat aivan eri tasolla valkoiseen riisiin verrattuna.

IMG_6446.JPG

Ei kommentteja

Kommentoi